Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαμμένος: Σημαντικός ο καταδυτικός τουρισμός για τη νησιωτική Ελλάδα
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

Καμμένος: Σημαντικός ο καταδυτικός τουρισμός για τη νησιωτική Ελλάδα

Στην μεγάλη αξία της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού για τη νησιωτική Ελλάδα, ως την πρώτη μορφή εναλλακτικού τουρισμού που έχει βάση και νομοθετικό πλαίσιο και θα δώσει τη δυνατότητα επέκτασης […]

Στην μεγάλη αξία της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού για τη νησιωτική Ελλάδα, ως την πρώτη μορφή εναλλακτικού τουρισμού που έχει βάση και νομοθετικό πλαίσιο και θα δώσει τη δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου<...>κατά 4 – 5 μήνες, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην ημερίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Κατάδυσης, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο της 22ης έκθεσης Κυνήγι – Ψάρεμα – Κατάδυση – Κάμπινγκ `NATEX 2008`.

«Η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη δημιουργία Καταδυτικών Πάρκων, περιοχών δηλαδή, με τη δυνατότητα να συνδυάσουν μια επισκέψιμη υποθαλάσσια τοποθεσία με οργανωμένες χερσαίες εγκαταστάσεις”.

Στόχος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι η έκδοση των πρώτων αδειών ελληνικών Καταδυτικών Πάρκων να γίνει πριν το καλοκαίρι του 2008, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για τη λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου Σιγρίου στη Λέσβο, που αποτελεί μοναδικό καταδυτικό προορισμό στην Ευρώπη λόγω των πολλών ευρημάτων απολιθωμένου δάσους που βρίσκονται στο βυθό.

“Ο ελληνικός καταδυτικός τουρισμός” κατά τον κ. Καμμένο “πρέπει να εκμεταλλευτεί τη μείωση της επισκεψιμότητας σε χώρες με παράδοση στον καταδυτικό τουρισμό (Αίγυπτο, Ιορδανία κ.α.) και να προσελκύσει μεγάλο ποσοστό από τα 3.000.000 ευρωπαίων αυτοδυτών. Γι’ αυτό το σκοπό το ΥΕΝΑΝΠ έχει επενδύσει σε υλικό από 22 νησιωτικούς καταδυτικούς τόπους που δημιούργησε ο σύλλογος εκπαιδευτών αυτοδυτών, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια μεγάλη καμπάνια σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.

Πόλους έλξης του ελληνικού καταδυτικού τουρισμού στο εξωτερικό αποτελούν η δημιουργία θεματικών πάρκων βασισμένων στον πολιτισμό του Αιγαίου, η παροχή ασφαλούς περιβάλλοντος καταδύσεων στους αυτοδύτες με οργάνωση για αποφυγή ατυχημάτων και δημιουργία και στελέχωση θαλάμων αποσυμπίεσης σε καταδυτικούς προορισμούς και η δυνατότητα για διανησιωτική επισκεψιμότητα των καταδυτικών κέντρων όπου οι τουρίστες σε μία επίσκεψη στη χώρα μας θα μπορούν να επισκέπτονται πάνω από ένα νησιά με διαφορετικό καταδυτικό ενδιαφέρον. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε γίνονται διαπραγματεύσεις με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες για παροχή εκπτώσεων στα εισιτήρια των αυτοδυτών εκτός της τουριστικής περιόδου έτσι ώστε να μπορούν να οργανώνονται οικονομικά εκδρομικά πακέτα.

Παράλληλα, ο κ. Υφυπουργός πρότεινε την οργάνωση ημερίδων στα νησιά για ενημέρωση και διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους ξενοδόχους, τους τοπικούς φορείς και κυρίως τους αλιείς, ώστε να πειστούν ότι θα έχουν μόνο οφέλη από τη δημιουργία οργανωμένων καταδυτικών προορισμών. Προστατευόμενοι καταδυτικοί προορισμοί, όπου θα απαγορεύεται η αλιεία, αλλά στα όρια των οποίων οι ψαράδες θα μπορούν να αλιεύουν, μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό των αλιευμάτων.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Καμμένος επεσήμανε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στο πρόγραμμα των αλιευτικών καταφυγίων, σε συνεργασία με τους συλλόγους αλιέων, τη δυνατότητα ένταξης του καταδυτικού τουρισμού σε αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης παράλληλων μορφών καταδυτικού τουρισμού, όπως το snorkeling και το snuba diving που απευθύνονται στα παιδιά, τους μελλοντικούς δηλαδή αυτοδύτες.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024