Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΣημαντικός για την εικόνα του τουριστικού προϊόντος ο κλάδος του F&B
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ξενοδοχειακής Διοίκησης ΔΡΑΤΤΕ

Σημαντικός για την εικόνα του τουριστικού προϊόντος ο κλάδος του F&B

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ξενοδοχειακής Διοίκησης με θέμα «F&B», που διοργάνωσε το ΔΡΑΤΤΕ στις 22 και 23 Μαρτίου 2008, στο ξενοδοχείο Athens Ledra Marriot. Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε θέματα ίδρυσης τμημάτων F&B…

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ξενοδοχειακής Διοίκησης με θέμα «F&B», που διοργάνωσε το ΔΡΑΤΤΕ στις 22 και 23 Μαρτίου 2008, στο ξενοδοχείο<...>Athens Ledra Marriot.

Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε θέματα ίδρυσης τμημάτων F&B. Πρώτοι ομιλητές ήταν η κα Μαρία Καρούση Μsc, Στέλεχος του Maestro Group και ο κ. Μιχάλης Βασταρδής, Γενικός Διευθυντής του Athens Park Hotel, Εισηγητής MBA Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, οι οποίοι ανέλυσαν τις μεθόδους ίδρυσης και λειτουργίας ενός F&B outlet, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατό η θετική αποτελεσματικότητα του τμήματος.

Στη συνέχεια η κα Ιωάννα Σαραντοπούλου, Μsc, Διευθύντρια Ξενοδοχείου Καστρί – Atexcelixi, παρουσίασε τα κυριότερα μοντέλα μέτρησης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών των επισιτιστικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Παλησίδης Γιώργος Μsc, Εργαστηριακός Συνεργάτης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παρουσίασε μία μελέτη περίπτωσης που αφορούσε στο μοντέλο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στον επισιτιστικό κλάδο στην Κυανή Ακτή και στη συνέχεια η κα `Αννα Πρινιανάκη, Διευθυντικό Στέλεχος και σύμβουλος Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, περιέγραψε αναλυτικά τις ιδιαιτερότητες στη διακόσμηση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η δεύτερη και τελευταία ενότητα της πρώτης ημέρας ήταν αφιερωμένη στη διαχείριση τροφίμων στην ξενοδοχειακή κουζίνα. Επ` αυτού, αρχικά τοποθετήθηκε ο Δρ Κωνσταντίνος Σφλώμος, Καθηγητής της Σχολής “Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφής” του ΤΕΙ Αθήνας, περιγράφοντας το αντικείμενο και τις τάσεις της μετασυλλεκτικής χημείας και της μοριακής γαστρονομίας.

Στη συνέχεια ο Δρ. Γιάννης Τσάκνης, Διευθυντής της Σχολής “Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφής” του ΤΕΙ Αθήνας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων και ο κ. Δημήτρης Τιμπής, Καθηγητής της ίδιας Σχολής, επεξήγησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων στο catering. Τέλος, ο κ. Ιωάννης Γαλατάς, ιατρός Αλεργιολόγος, ανέπτυξε το θέμα “Τρομοκρατία και Τροφική Αλυσίδα”, προκαλώντας ιδιαίτερο προβληματισμό στους συνέδρους.

Η δεύτερη ημέρα άρχισε με την ενότητα που αφορούσε στις τάσεις του F&B σήμερα. Ομιλητές ήταν ο κ. Κώστας Αυθίνος, F&B Manager από το Hotel Royal Olympic με θέμα το status και τις τάσεις της ξενοδοχειακής αγοράς σε σχέση με το F&B, ο κ. Χειλαδάκης Στέφανος, Chef, Καθηγητής Μαγειρικής ΟΤΕΚ που περιέγραψε τις εξελίξεις στα σύγχρονα γαστρονομικά προϊόντα και τέλος ο κ. Μπαξεβάνης Γιάννης, Αρχιμάγειρας που αναφέρθηκε στο παρόν παρελθόν και μέλλον του μαγειρικού κλάδου και της παραδοσιακής κουζίνας, δημιουργώντας πλήθος ερωτηματικών και συζητήσεων σχετικά με το αν η αγορά έχει δυνατότητα και διάθεση αναβάθμισης των προϊόντων του F&B.

Στην ενότητα που αφορούσε θέματα F&B management, ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Παπαδογούλας, MSc, Διευθυντής Επισιτιστικών Μονάδων, Εργαστηριακός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα τη διαχείριση αποθεμάτων στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, η κα Ξανθίππη Ρέκκα, banquet & events coordinator στο Grecotel Cape Sounio, που ανέπτυξε τρία θέματα logistics: ανάλυση ABC αγορών, επιλογή προμηθευτή και σχεδιασμός αποθήκης και τέλος, ο Δρ. Λαλούμης Δημήτρης, Πρόεδρος του ΔΡΑΤΤΕ και Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας, που παρουσίασε ένα σύνολο θεμάτων που αφορούσαν στην επιλογή της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση του τμήματος F&B.

Η πέμπτη και τελευταία ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στο F&B marketing, όπου εισηγήσεις έκαναν ο κ. Θανάσης Λαλούμης, MSc, Chef, Εργαστηριακός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας, ο οποίος ανέπτυξε μία πρωτότυπη θεώρηση που αφορούσε στο marketing των συναισθημάτων, η κα Μάγδα Πειστικού, Μsc, Εκπαιδευτικός Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία ανέλυσε τις στρατηγικές ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο F&B και τέλος ο κ. Κοκορδέλης Παναγιώτης, Director of Events του Athens Ledra Marriott, που παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες στις πωλήσεις του τμήματος εκδηλώσεων.

Το κυριότερο συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι ο κλάδος του F&B επηρεάζει άμεσα και σημαντικά την εικόνα του τουριστικού προϊόντος της χώρας και αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει. Ο επισιτισμός στον τουρισμό πρέπει να έχει προσωπικότητα και να δηλώνει την ταυτότητα και την αξία της ελληνικής διατροφής, τόσο από θρεπτικής- υγιεινής πλευράς, όσο και από γευστικής. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο όμως, απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρηματιών του χώρου, οι οποίοι καλούνται να επενδύσουν στην ποιότητα με στόχο το μακροπρόθεσμο κέρδος.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ποικίλες απόψεις, που καλύπτουν το θέμα από τη στιγμή ίδρυσης ενός τμήματος F&B μέχρι και τις προϋποθέσεις ορθολογικής λειτουργίας και προώθησης πωλήσεων των τμημάτων εστίασης εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Το συνέδριο έληξε με τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΡΑΤΤΕ Δρα Λαλούμη πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξενοδοχείων. Ο Δρ. Λαλούμης εξήγησε το φαινόμενο του ελλείμματος στελεχών στον ξενοδοχειακό κλάδο, επισημαίνοντας τα προβλήματα της τουριστικής εκπαίδευσης, την ύφεση εγγραφών στις τουριστικές σχολές και την αδιαφορία των Υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης και Παιδείας όπως και των φορέων του Ξενοδοχειακού κλάδου για ειδίκευση των τουριστικών σπουδών.

Χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου ήταν και το Travel Daily News.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024