Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΕΤΑ: Δαπανηρή και χρονοβόρα η αναβάθμιση της Μαρίνας Αλίμου
Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης

ΕΤΑ: Δαπανηρή και χρονοβόρα η αναβάθμιση της Μαρίνας Αλίμου

Δεδομένης της παλαιότητας των εγκαταστάσεων και των υποδομών της Μαρίνας Αλίμου, τόσο η συντήρηση όσο και η αναβάθμισή τους είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, δαπανηρή και χρονοβόρα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) αναφορικά με τα έργα, τα οποία έχουν γίνει…

Δεδομένης της παλαιότητας των εγκαταστάσεων και των υποδομών της Μαρίνας Αλίμου, τόσο η συντήρηση όσο και η αναβάθμισή τους είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, δαπανηρή και χρονοβόρα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της<...>η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) αναφορικά με τα έργα, τα οποία έχουν γίνει, καθώς και αυτά τα οποία έχουν δρομολογηθεί να γίνουν άμεσα.

Παρόλα αυτά η ΕΤΑ με γνώμονα πάντα την ασφάλεια και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη επαγγελματικού χαρακτήρα μαρίνα των Βαλκανίων και μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου, έχει υλοποιήσει σειρά σημαντικών έργων συντήρησης των εγκαταστάσεων και υποδομών της, συνολικού ύψους 210.000 ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα, το 2007 έχουν ολοκληρωθεί τα ακόλουθα έργα:


  • Συντήρηση υποσταθμών
  • Αυτόματη υπόγεια άρδευση στη είσοδο της μαρίνας
  • Επισκευή τριών (3) κτιρίων τουαλετών
  • Αντικατάσταση πλωτών στοιχείων στις προβλήτες 1 και 2
  • Κατασκευή και πόντιση τεσσάρων (4) τεχνητών ογκολίθων

Σε εκτέλεση βρίσκονται τα εξής:
  • Ο εκσυγχρονισμός όλων των πυροσβεστικών συστημάτων στη μαρίνα με συμβατική δαπάνη 205.000 € περίπου, με προοπτική να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών.
  • Κατασκευή μονίμων αγκυροβολίων στις προβλήτες 1 και 2.
  • Αποκατάσταση ρευματοδότησης στην προβλήτα 1.
  • Στο γενικότερο πλαίσιο της καθαριότητας και ευταξίας της μαρίνας έχει ανατεθεί το Μάρτιο μετά από διαγωνισμό, η περισυλλογή και διάθεση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων σκαφών με συμβατική διάρκεια τρία (3) χρόνια.

Παράλληλα, δημοπρατήθηκε το έργο “Αποκατάσταση οδοφωτισμού υπάρχοντος δικτύου της μαρίνας”, με έγκριση δαπάνης 92.000 ευρώ. ενώ στο άμεσο προσεχές διάστημα προγραμματίζονται επίσης:
  • Η αντικατάσταση των πλωτών στοιχείων σε τρεις (3) ακόμη προβλήτες (στις 6, 7 και 8).
  • Ο άμεσος γενικός καθαρισμός του συνολικού χώρου της μαρίνας.
  • Η ασφαλτόστρωση και διαγράμμιση του χερσαίου χώρου (dry dοck).
  • Η προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων κατασκευών, ως WC.
  • καθώς και όλες οι αναγκαίες εργασίες αναβάθμισης των χώρων και υποδομών του Υποκαταστήματος.

Υπολογίζεται ότι για τις ανωτέρω άμεσες ανάγκες συντήρησης και εκσυγχρονισμού όλων των εγκαταστάσεων και υποδομών της μαρίνας ότι το κόστος υπερβαίνει το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό, έχει ήδη ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) η μελέτη της κυκλοφοριακής ρύθμισης στις εισόδους-εξόδους της μαρίνας, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής, δεδομένου ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί που έχει μέχρι σήμερα διενεργήσει η ΕΤΑ δεν ευοδώθηκαν.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η ΕΤΑ μελετά το συνολικό σχέδιο αναβάθμισης και αξιοποίησης της μαρίνας (κτιριακές, ηλεκτρομηχανολογικές και λιμενικές εγκαταστάσεις). Τέλος, επισημαίνεται πως στα σχέδια της ΕΤΑ είναι η δρομολόγηση διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου.

Παρόλο που τα λειτουργικά έξοδα της μαρίνας είναι υπέρογκα προβλέπεται ειδικό τιμολόγιο για τους επαγγελματίες, το οποίο είναι χαμηλότερο πλέον του 50% από το αντίστοιχο τιμολόγιο των ιδιωτικών σκαφών και πλέον του 30% χαμηλότερο από τα αντίστοιχα τιμολόγια των επαγγελματιών στις άλλες μαρίνες. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι κατά την πενταετία 2000-2005 οι επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν το 80% περίπου των ιδιοκτητών των ελλιμενιζομένων σκαφών στη μαρίνα Αλίμου, συστηματικά δεν κατέβαλαν τα αναλογούντα δικαιώματα ελλιμενισμού ούτε των λοιπών παρεχομένων υπηρεσιών (καταναλώσεις κ.λπ.).

Τέλος σημειώνεται πως στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος της ΕΤΑ για τη συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υποδομών της μαρίνας Αλίμου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑ κ. Χάρης Κοκκώσης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών `Ανευ Πληρώματος (Σ.Ι.Τ.Ε.Σ.Α.Π.), ενώ επίσης έχει αποστείλει προς το Σωματείο σειρά ενημερωτικών σημειωμάτων για την πρόοδο των εργασιών στη μαρίνα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024