Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΒιβλιογραφίαΕυρωπαϊκός Τουρισμός και Πολιτισμός: Ιστορία και Εθνικές προσεγγίσεις
Παρουσίαση δίγλωσσου τόμου των εκδόσεων Λιβάνη

Ευρωπαϊκός Τουρισμός και Πολιτισμός: Ιστορία και Εθνικές προσεγγίσεις

Η στενή διασύνδεση τουρισμού και πολιτισμού και ο διαχρονικός της χαρακτήρας, ήταν η βασική διαπίστωση συζήτησης σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο […]

Η στενή διασύνδεση τουρισμού και πολιτισμού και ο διαχρονικός της χαρακτήρας, ήταν η βασική διαπίστωση συζήτησης σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο παρουσίασης<...>του δίγλωσσου τόμου, των εκδόσεων Λιβάνη, με τίτλο «Ευρωπαϊκός Τουρισμός και Πολιτισμός: Ιστορία και Εθνικές προσεγγίσεις».

Οι ομιλητές στην εκδήλωση επεσήμαναν ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες που συναρτώνται άμεσα μεταξύ τους, αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν έναν ισχυρό συνδυασμό, τόσο σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, όσο και γνωριμίας και συμφιλίωσης των λαών.

Το βιβλίο, το οποίο επιμελήθηκε η κα. Μαργαρίτα Δρίτσα, καθηγήτρια της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, βασίζεται στα αποτελέσματα διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2003 στo Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, (Παλαιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη), στη Χώρα της `Ανδρου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Ρόδη Κράτσα, τονίζοντας το ρόλο και τη σημασία του πολιτιστικού τουρισμού στην Ευρώπη.

Ο κύκλος των ομιλιών στην παρουσίαση άνοιξε με εισαγωγή, που έκανε η κα. Ειρήνη Μαντζαβελάκη – Βασιλοπούλου, πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Μαντζαβελάκης (Saint George Lycabettus και Παράδεισος της `Ανδρου), για την πρωτοβουλία που είχε τόσο με την οργάνωση του συνεδρίου, όσο και την έκδοση βιβλίου που εντασσόταν στο πλαίσιο της ιδέας «Τουρισμός-Πολιτισμός» του ξενοδοχείου Saint George Lycabettus, για την ανάδειξη της σχέσης Ελλάδος και Ευρώπης, στον τομέα του πολιτισμού, μέσα από το χώρο του τουρισμού. Η κα Ειρήνη Μαντζαβελάκη – Βασιλοπούλου ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την ανέγερση Μουσείου Τουρισμού στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. `Αρης Μουσούρης, μίλησε η Πρέσβης Καλής Θέλησης της Unesco κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «Πολιτισμός – Ελλάδα – Ευρώπη».

Η κα. Κατερίνα Κορρέ, ιστορικός τέχνης, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα για τη διαχρονική σχέση τουρισμού και πολιτισμού, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Ο κ. Βασίλης Καπετανγιάννης, Σύμβουλος Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αναφέρθηκε στη σημασία εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος με θεματικές ενότητες, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο πολιτιστικός τουρισμός. `Αλλωστε, όπως είπε: «Η σημερινή πρόκληση είναι να βρούμε τρόπους που να συμπυκνώνουν τα θετικά επιτεύγματα της χώρας μας, τα θετικά μηνύματα και να «επικοινωνήσουμε» τη δική μας μοναδική ταυτότητα στο εξωτερικό με ενιαίο και σαφή τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε και μακροπρόθεσμα μια νέα τοποθέτηση της χώρας μας στο διεθνή χάρτη, στον πολύπλοκο ιστό των διεθνών αντιλήψεων και στερεοτύπων. Να εγκαταστήσουμε δηλαδή και να εδραιώσουμε τη δική μας επικοινωνιακή ταυτότητα”.

Η συγγραφέας κα. Μαργαρίτα Δρίτσα, καθηγήτρια της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου τόνισε ότι ο ίδιος ο τουρισμός είναι πολιτισμός. Κάθε μορφή τουρισμού μπορεί να είναι πολιτιστικός τουρισμός, αλλά πέρα από την πληθώρα προϊόντων και υπηρεσιών, αυτό που έχει σημασία σήμερα για την Ελλάδα είναι να διαμορφώσει ένα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ» τουρισμό. Κι αυτό εξαρτάται από όλους όσοι ασχολούνται με τον τομέα και ευρύτερα. Μια τέτοια ταυτότητα του ελληνικού τουρισμού αυτομάτως αντανακλά και στην ταυτότητα όλης της χώρας έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Αθανάσιος Οικονόμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής κ. Γεώργιος Τσακίρης, ο πρόεδρος του Skal International της Αθήνας κ. Νότης Μαρτάκης, η κα. Καλοφωλιά, ο κ. Κούμανης, ο κ. Γκιόλμαν, ο ακαδημαϊκός κύριος Δεσποτόπουλος, ο πρέσβης της Ελβετίας, η πρέσβης της Τσεχίας, η κα. Λήδα Βαρδινογιάννη, η κα. Ελένη Κεφαλογιάννη, η κα. Λίλα Λαλαούνη, η κα. Ντόρα Ρογκάν, η κα. Ηλιοπούλου, η κα. Κατερίνα Χέλμη, η κα. Τζανετάτου, ο κ. Βλάχος, η κα. Ρούλα Λεβέντη, η κα. Μπάρτζου, η κα. Πατ Κοντοζήση, η κα. Μανωλάρου και ο πολιτευτής κ. Νούλας και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον επιστημονικό και επαγγελματικό χώρο του τουρισμού.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024