Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΥπογραφή σύμβασης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λειτουργίας του αεροδρομίου
Nομαρχία Ανατολικής Αττικής

Υπογραφή σύμβασης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λειτουργίας του αεροδρομίου

Υπεγράφη από τον Νομάρχη Λ. Κουρή και τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου καθηγητή Χρ. Ζερεφό, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προκειμένου το τελευταίο να εκπονήσει μελέτη εκτίμησης των επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος…

Υπεγράφη από τον Νομάρχη Λ. Κουρή και τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου καθηγητή Χρ. Ζερεφό, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου<...> Αθηνών προκειμένου το τελευταίο να εκπονήσει μελέτη εκτίμησης των επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος, της ποιότητας της ατμόσφαιρας καθώς και της στάθμης θορύβου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, λόγω της εγκατάστασης οχλουσών δραστηριοτήτων (αεροδρόμιο, οδικοί άξονες, βιομηχανικές μονάδες κλπ.)

Όπως είναι γνωστό η δημιουργία και λειτουργία του αεροδρομίου συνοδεύτηκε από μεγάλη οικιστική επέκταση, μεταφορά πολλών υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξη οδικών αξόνων που επιβαρύνουν άμεσα στην ποιότητα του αέρα της περιοχής.

Ταυτόχρονα η λειτουργία κάθε αεροδρομίου συνδέεται άμεσα με φαινόμενα ακουστικής ρύπανσης λόγω του θορύβου που παράγεται από τα αεροσκάφη, τόσο κατά την εκτέλεση απογειώσεων και προσγειώσεων, όσο και κατά την διαδικασία της προσέγγισης ή αναχώρησης από και προς τον αεροδιάδρομο. Συνεπώς οι επιπτώσεις από την κίνηση των αεροσκαφών όταν βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο δεν περιορίζονται στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίου αλλά επεκτείνονται και σε μεγαλύτερη ακτίνα. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ο εκπεμπόμενος θόρυβος ξεπερνά τα όρια που έχουν θεσπιστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας.

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης που θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή Μιχ. Πετράκη, είναι να εκτιμηθούν κυρίως οι επιπτώσεις από την λειτουργία του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», τόσο για τις άμεσες δραστηριότητες όπως είναι οι εκπομπές ρύπων από τα αεροσκάφη, όσο και για τις έμμεσες όπως την επιβάρυνση της κυκλοφορίας της περιοχής από τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου.

Προκειμένου να προκύψει μία αντιπροσωπευτική αποτύπωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος οι μετρήσεις θα διενεργηθούν σε ικανό βάθος χρόνου ώστε να απαλλαχθούν από τις εποχιακές διακυμάνσεις, ενώ οι δειγματοληψίες θα γίνουν σε πολλά σημεία της Ανατολικής Αττικής που επηρεάζονται από την λειτουργία του Αεροδρομίου, λαμβάνοντας υπόψη τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, την πιθανότητα μεταφοράς και διασποράς των ατμοσφαιρικών ρύπων καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τις βιομηχανικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής,

Οι ρύποι που θα μετρηθούν είναι οι συγκεντρώσεις του όζοντος (Ο3), των οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), του μεθανίου (CH4), των Μη-Μεθανικών υδρογονανθράκων (NMHC), του μονοξειδίου του άνθρακα (CO), των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10).

Οι μετρήσεις θα γίνουν από κινητές μονάδες του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, συμπληρώνοντας με ουσιαστικό τρόπο τις μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ξεκινούν εντός των προσεχών εβδομάδων από σταθερή μονάδα της Ειδικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ που εγκαταστάθηκαν, μετά από αίτημα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, στην περιοχή Κορωπίου.

Η πρώτη φάση της σύμβασης μεταξύ Νομαρχίας Ανατ. Αττικής και Εθνικού Αστεροσκοπείου ολοκληρώνεται εντός του 2008 και προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασή της και για τα δύο επόμενα χρόνια έπειτα από απόφαση του Νομ. Συμβουλίου Ανατ. Αττικής.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Νομάρχης Ανατ. Αττικής Λ. Κουρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπογραφείσα σύμβαση με το Αστεροσκοπείο Αθηνών για τις κινητές μονάδες μέτρησης σε συνδυασμό με την εγκατασταθείσα, μετά από αίτημά μας, σταθερή μονάδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα επιτρέψουν στην Αυτοδιοίκηση, τοπική και νομαρχιακή, να αποκτήσει γνώση και πρόσβαση των πρωτογενών στοιχείων, τόσο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, όσο και για τα επίπεδα θορύβου της ευρύτερης περιοχής

Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο φορέας του Αεροδρομίου για το περιβάλλον περιορίζεται στην δημοσιοποίηση μόνο επεξεργασμένων στοιχείων, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την παρακολούθηση των επιπτώσεων της λειτουργίας του αεροδρομίου στο περιβάλλον της περιοχής μας, αφού στην χώρα μας δεν ισχύει η τριμερής εκπροσώπηση (ιδιοκτησία αεροδρομίου, κρατικές ελεγκτικές αρχές, εκπροσώπηση τοπικών κοινωνιών) για τον έλεγχο των επιπτώσεων, όπως ισχύει σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024