Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαράνομη δόμηση εντός των Δελφών καταγγέλλει στην Ε.Ε. ο Μποτόπουλος
Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παράνομη δόμηση εντός των Δελφών καταγγέλλει στην Ε.Ε. ο Μποτόπουλος

Εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την παράνομη δόμηση συγκροτήματος κατοικιών εντός της προστατευόμενης ζώνης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθούν, με ερώτηση […]

Εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την παράνομη δόμηση συγκροτήματος κατοικιών εντός της προστατευόμενης ζώνης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθούν, με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής<...>του ΠA.ΣO.K., κ. Kώστας Mποτόπουλος.

“Στην περιοχή του ιερού χώρου των Δελφών, μνημείου παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενου από την UNESCO”, υποστήριξε ο κ. Μποτόπουλος, “έχει συντελεστεί μη σύννομη δόμηση συγκροτήματος κατοικιών μεγάλων διαστάσεων με βάση αλλοιωμένο τοπογραφικό διάγραμμα (το οποίο μεταθέτει αυθαίρετα την οριογραμμή του ιερού χώρου κατά 200μ. εγγύτερα προς το Μνημείο) και σε συνδυασμό με αναιτιολόγητο αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης. Παρά την ύπαρξη πλήρους φακέλου με όλα τα σχετικά έγγραφα που καταδεικνύουν το παράνομο της εν λόγω πράξης, τις καταγγελίες ιδιωτών και τοπικών φορέων, την ανεξήγητη εκκρεμότητα της δικαστικής έρευνας επί τέσσερα χρόνια αλλά και τη σχετική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα αυτό στον τύπο, δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, καμία απολύτως αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας και των συντεταγμένων οργάνων της για το εν λόγω συμβάν ούτε σχετική διορθωτική κίνηση εκ μέρους των αρμόδιων φορέων”.

Εξ` αφορμής αυτού του στοιχειοθετημένου γεγονότος, ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έθεσε στην Επιτροπή τα ακόλουθα ερωτήματα:


  1. Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφόρησης, για παρεμφερή ζητήματα, μεταξύ της Επιτροπής και αντίστοιχων υπηρεσιών του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού;
  2. Υπάρχει σχετική συνεργασία, και σε ποιο βαθμό, της Επιτροπής με την UNESCO για την προστασία (προληπτική και κατασταλτική) των εν λόγω μνημείων;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η Επιτροπή προκειμένου να υπάρχει πραγματική προστασία των μνημείων που συγκαταλέγονται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO;
  4. Προτίθεται η Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την παραπάνω υπόθεση η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οφείλεται σε συγκεκριμένες ευθύνες και παραλείψεις κρατικών υπηρεσιών;


Με ευκαιρία την κατάθεση της παραπάνω ερώτησης, ο κ. Mποτόπουλος δήλωσε: «Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν επιδείξει μέχρι τώρα μία ανεξήγητη και αναιτιολόγητη αδράνεια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αποτροπή παράνομων πράξεων που βεβηλώνουν τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών.

Η ελληνική νομοθεσία, πλήρως εναρμονισμένη με τις διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών κανόνων, παρέχει ασφαλές πλαίσιο για τη διαφύλαξη και προστασία του δελφικού τοπίου, προσδιορίζοντας με σαφήνεια τα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών. Εξάλλου, η πολεοδομική νομοθεσία προβλέπει με αναγκαστικού χαρακτήρα διάταξη την υποχρεωτική κατεδάφιση των αυθαίρετων που βρίσκονται εντός των αρχαιολογικών χώρων, ενώ η πάγια νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας, αποκρυσταλλώνοντας και ενισχύοντας το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει αποφανθεί ότι, όταν διαπιστώνεται η προσβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι επιβεβλημένη η άρση αυτής της προσβολής λόγω προδήλου δημοσίου συμφέροντος.

Για δεκαεπτά συναπτά έτη, από το 1991 έως σήμερα, η οριοθέτηση της επίμαχης αρχαιολογικής ζώνης, όπως προκύπτει από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις του 1991 και του 2007, δεν έχει υποστεί καμία απολύτως αλλαγή και συνεπώς τα κτίρια που έχουν ήδη ανεγερθεί εντός της απαγορευμένης ζώνης του αρχαιολογικού χώρου είναι παράνομα και αυθαίρετα. Αυτό επιβεβαιώνεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση και στην Αναλυτική Έκθεση της Διεύθυνσης Τοπογραφήσεων, Φωτομετρίας και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έχει υποβληθεί από τις 22/05/2008 στην πολιτική ηγεσία του εν λόγω Υπουργείου.

Ακόμη και μετά την αποκάλυψη της παραβίασης του δελφικού τοπίου με δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμα και μετά την υποβολή σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή των Ελλήνων, τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας εξακολουθούν να σιωπούν και να παραλείπουν να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους εγχώριους και διεθνείς νόμους για να προασπίσουν την ακεραιότητα του αρχαιολογικού χώρου. Η δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει ύστερα από σχετικές καταγγελίες πολιτών και τοπικών φορέων εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια, παραβιάζοντας όχι μόνο τις διατάξεις της δικονομίας αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Έθεσα το σοβαρότατο αυτό θέμα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απηύθυνα έκκληση να ληφθούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα, ώστε να υποχρεωθεί επιτέλους η ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει αποτελεσματικά τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, που ως μοναδικής σπουδαιότητας μνημείο ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024