Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΑπάντηση της ΕΤΑ στην WWF Ελλάς για το Δάσος Καϊάφα
Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης

Απάντηση της ΕΤΑ στην WWF Ελλάς για το Δάσος Καϊάφα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου και ανακοίνωση της οργάνωσης WWF Ελλάς, που αφορούν εργασίες που γίνονται στο Δάσος Καϊάφα, για τη σωστή πληροφόρηση των πολιτών ανακοινώνει τα εξής…

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου και ανακοίνωση της οργάνωσης WWF Ελλάς, που αφορούν εργασίες που γίνονται στο Δάσος<...> Καϊάφα, για τη σωστή πληροφόρηση των πολιτών ανακοινώνει τα εξής:

Η ΕΤΑ μετά τις φωτιές του Αυγούστου 2007 έχει καταθέσει και έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες τρεις μελέτες:

  • Πίνακας υλοτομίας του δάσους όπως ορίζει η Δασική Νομοθεσία και η Δασική Διαχειριστική.
  • Μελέτη έργων προστασίας ορεινής λεκάνης απορροής και συγκράτησης αμμοθινών.
  • Μελέτη αναδάσωσης για την αποκατάσταση και ανασύσταση του οικοτόπου της κουκουναριάς.

Ήδη η ΕΤΑ εκπονεί και άμεσα θα καταθέσει μελέτη αντιπυρικής προστασίας που θα προβλέπει μόνιμο δίκτυο υπό πίεση με πυροσβεστικούς κρουνούς και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και για την άρδευση των φυτών που θα φυτευτούν. Η αναδάσωση της έκτασης θα ξεκινήσει το φθινόπωρο μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες. Το έργο που εκτελείται αυτήν την περίοδο αφορά στην υλοτομία των καμένων δέντρων, όπως επιτάσσει η επιστήμη της Δασολογίας και η Δασική Διαχειριστική.

Όσον αφορά στην υλοτομία των καμένων ιστάμενων δέντρων στο δάσος Καϊάφα, αυτή είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:

  • Τα καμένα δέντρα, ως νεκρή ύλη σε αποσύνθεση, αν παραμείνουν στο δάσος συνεισφέρουν στην έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα, και άρα στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αντιθέτως, αν απομακρυνθούν, το ξύλο τους αποκτά χρήση για την κοινωνία αντικαθιστώντας ορυκτά καύσιμα.
  • Το ξύλο είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και ως τέτοια πρέπει να χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο σε κάθε ευκαιρία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό θα γίνεται με αειφορικό τρόπο.
  • Επιπλέον στοιχείο υπέρ της κοπής των καμένων δένδρων είναι το γεγονός ότι αν τα δένδρα παραμείνουν θα καταστήσουν το δάσος περισσότερο εύφλεκτο, αφού είναι μια ξερή βιομάζα έτοιμη να γίνει εκ νέου παρανάλωμα του πυρός.
  • Τα ξερά δέντρα πρέπει να απομακρύνονται γιατί αποτελούν εστίες πρόκλησης ασθενειών κυρίως από ξυλοφάγα έντομα.
  • Η απομάκρυνση των ξερών δέντρων και η αναδάσωση είναι απαραίτητες και για την επιθυμητή διατήρηση και ενίσχυση της βλάστησης της κουκουναριάς, δεδομένου ότι το οικοσύστημα είναι μάλλον ημιφυσικό και είναι γιΆ αυτό σκόπιμος ο περιορισμός του ευκαλύπτου και η καθήλωση της ανάπτυξης της χαλεπίου πεύκης.
  • Επισημαίνεται πως όποια δέντρα είναι έστω και σε μικρό βαθμό ζωντανά σε κάποια τμήματα τους, θα παραμένουν στο δάσος. Μόνο τα εντελώς νεκρά θα απομακρυνθούν.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από τον εργολάβο τον οποίο εγκατέστησε η εταιρεία μας και παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να μη γίνει καμία ζημιά στα φυτά αλλά και στο έδαφος στη θέση των υλοτομιών, ίσως από απροσεξία έχει προκληθεί τοπικά από ερπυστριοφόρο μηχάνημα μικρή διαταραχή στη δομή του εδάφους. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολύ μικρό και σε πολύ μικρή έκταση, ενώ σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να προκαλέσει την αντίδραση δημοσιογράφων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η όποια διαταραχή του εδάφους είναι σε μεγάλο βαθμό αντιστρεπτή και η αποκατάσταση θα επέλθει με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Η ζημιά στη φυσική αναγέννηση, που επικαλούνται οι διαμαρτυρόμενοι, είναι μηδαμινή, αν όχι ανύπαρκτη, αφού η προσοχή μας για την προστασία της είναι ιδιαίτερη.

Κατόπιν όλων αυτών η ΕΤΑ αποφάσισε τα παρακάτω:

  • Να σταματήσει την εμπλοκή του ερπυστριοφόρου οχήματος στη διαδικασία μεταφοράς των δένδρων μέσα στο δάσος.
  • Η μεταφορά των κορμών να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους υπάρχοντες δρόμους, χωρίς να διανοιχθεί έστω και ένας μικρός τρακτερόδρομος.
  • Να εντείνει την επίβλεψη των εργασιών, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν έστω και οι ελάχιστες αποκλίσεις από τους τεθέντες παραπάνω όρους.

Η ευαισθησία της ΕΤΑ και η διάθεσή της να προστατεύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προστατευόμενη περιοχή και το δάσος, με βάση τους κανόνες της επιστήμης και τη νομοθεσία, θα πρέπει από όλους να θεωρούνται ως ισχυρά δεδομένα. Οποιαδήποτε κριτική είναι αποδεκτή, αρκεί όντως να βελτιώνει την υπάρχουσα κατάσταση και τις ακολουθούμενες τεχνικές.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024