Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤήνος: το νησί της πίστης και της τέχνης

Τήνος: το νησί της πίστης και της τέχνης

Η Τήνος, το κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων του 15αύγουστου, συνδυάζει την θρησκευτική πίστη με την καλλιτεχνική δημιουργία και προσφέρει στους επισκέπτες της την απόλυτη πνευματικότητα. Και φέτος η πολιτική και […]

Η Τήνος, το κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων του 15αύγουστου, συνδυάζει την θρησκευτική πίστη με την καλλιτεχνική δημιουργία και προσφέρει στους επισκέπτες της<...> την απόλυτη πνευματικότητα. Και φέτος η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος και η εκκλησιαστική της αρχή προσέφεραν φόρο τιμής στην Μεγαλόχαρη της Τήνου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός της Αξιωματικής, ο Υπουργός Εσωτερικών, οι βουλευτές Κυκλάδων, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος, ο αρχηγός του Στόλου και εκπρόσωποι όλων των όπλων, παρακολούθησαν τη Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό της Μεγαλόχαρης, που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄ και συμμετείχαν στη λιτάνευση της ιερής εικόνας.

Ο Μακαριώτατος έφτασε στην Τήνο στις 14 Αυγούστου και, μετά από επίσκεψη στο Επαρχείο Τήνου και στο Δημαρχείο της πρωτεύουσας του νησιού, επισκέφθηκε, μαζί με τους αρχιερείς που τον συνόδευαν, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.) και ξεναγήθηκε στη μόνιμη έκθεση έργων του Τήνιου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Ι.ΤΗ.Π. κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη για το έργο που επιτελείται στο Ίδρυμα, χάρη στην οικονομική και ηθική στήριξη του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, και δήλωσε ότι η Εκκλησία πρέπει να βρίσκει πόρους για να υποστηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες. Το Ιερό Προσκύνημα άλλωστε ενισχύει από ιδρύσεώς του τους καλλιτέχνες και τα πνευματικά κέντρα του νησιού.

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού επισκέφθηκε στις 15 Αυγούστου και ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου και η σύζυγός του ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του Γιαννούλη Χαλεπά, στην έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Ηλιάδη και στην περιοδική έκθεση «Λάζαρος Λαμέρας: Αφηγήσεις του μοντερνισμού στην Ελλάδα» και ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Ι.ΤΗ.Π. για το έργο του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, κ. Παπανδρέου έλαβε μέρος σε σύσκεψη μελών και φίλων της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τήνου, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική συνεδριακή αίθουσα του μεγάρου του Ι.ΤΗ.Π.

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.) ιδρύθηκε το 2002, από το Πανελλήνιο Ι. Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας, με σκοπό την έρευνα και προβολή της ιστορίας, της τέχνης και της παράδοσης της Τήνου.

Στο νεοκλασικό του μέγαρο, που δεσπόζει στο λιμάνι της Χώρας της Τήνου, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεγάλες εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια και ομιλίες με θεματικές από το νησί, την ιστορία, την τέχνη, τα ερωτήματα και τα ενδιαφέροντα του σύγχρονου ανθρώπου.

Το 2008 συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938), του μεγαλύτερου νεοέλληνα γλύπτη από τον Πύργο της Τήνου, και το Ι.ΤΗ.Π. έχει εμπλουτίσει τη μόνιμη έκθεση που λειτουργεί από το 2005 στο μέγαρό του με επιπλέον σχέδια του καλλιτέχνη, με έκθεση φωτογραφίας γλυπτών του από τον Ηλία Ηλιάδη, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει έκθεση έργων σπουδαστών και τελειοφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου με θέματα επηρεασμένα από το έργο του.

Η περιοδική έκθεση, «Λάζαρος Λαμέρας: Αφηγήσεις του μοντερνισμού στην Ελλάδα», που πραγματοποιείται στο μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού από τις 27 Ιουλίου 2008, αποτελεί μια προσπάθεια ιστορικής αποτίμησης της συνεισφοράς του γλύπτη Λάζαρου Λαμέρα (1911-1998). Ο Λαμέρας υπήρξε ένας πρωτοπόρος της αφαίρεσης στην Ελλάδα.

Οι πρώτες του προσπάθειες στο πεδίο της αφηρημένης δημιουργίας χρονολογούνται ήδη από τη δεκαετία του 1930, όταν ακόμη ήταν σπουδαστής. Αμέσως μετά τον πόλεμο, συστηματικά πλέον, δίνει αφαιρετικές ή και απολύτως αφηρημένες μορφές. Ταυτόχρονα βέβαια φιλοτεχνεί παραστατικά γλυπτά για δημόσιου χαρακτήρα παραγγελίες, μια πτυχή της καλλιτεχνικής του παραγωγής που επίσης παρουσιάζεται στην Τήνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που αφιερώθηκε ποτέ στον Λαμέρα, με έργα που προέρχονται από τη συλλογή της οικογένειας του γλύπτη και από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει εκτός από το γνωστό έργο η «Πεντέλη σε Έκσταση» (1948, έργο που δανείζει η Εθνική Γλυπτοθήκη), σημαντικά γλυπτά όπως το «Μουσικό Όργανο», την «Κόρη του Θεού», τον «Μωυσή», τη μακέτα του «Αγνώστου Πολιτικού Κρατουμένου», η οποία βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό το 1953, κινητικά έργα του που λειτουργούν απτικά και ηχητικά, καθώς και τη «Δίκη», μια σύνθεση που απασχόλησε τον γλύπτη από το 1965 μέχρι περίπου το 1980 και η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Ιστορικός Τέχνης κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, συγγραφέας και του καταλόγου που τη συνοδεύει (σε φωτογραφίες Ιωάννη Λαμέρα).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 13 Οκτωβρίου 2008. Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης 10:00 – 14:00 και 19:00 – 21:00 και Σάββατο & Κυριακή: 10:30 – 14:00 και 19:00 – 21:00.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024