Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΨωμιάδης: Από τις σημαντικότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού ο ιαματικός
Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Ψωμιάδης: Από τις σημαντικότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού ο ιαματικός

«Μετατρέποντας τις παραδοσιακές λουτροπόλεις μας σε εστίες πολιτισμού, τους δίνουμε μία ακόμη ευκαιρία να ξεδιπλώσουν και να αναδείξουν την τεράστια δυναμική τους. Ο ιαματικός τουρισμός, μία από τις πιο γνωστές […]

«Μετατρέποντας τις παραδοσιακές λουτροπόλεις μας σε εστίες πολιτισμού, τους δίνουμε μία ακόμη ευκαιρία να ξεδιπλώσουν και να αναδείξουν την τεράστια δυναμική τους. Ο ιαματικός τουρισμός, μία από τις πιο γνωστές μορφές εναλλακτικού τουρισμού<...>που γνωρίζει εκ νέου ιδιαίτερη άνθηση, μπορεί να αποτελέσει για την Περιφέρεια του Νομού μας το όχημα που θα την οδηγήσει σε μία νέα εποχή, μια εποχή οικονομικής ευημερίας». Αυτά τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας την Παρασκευή, 29 Αυγούστου, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του κύκλου ενημερωτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τίτλο «Νερό και Πολιτισμός 2008», που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΟΘΕ), σε συνεργασία με τους Δήμους Λαγκαδά, Νέας Απολλωνίας, Θέρμης και Σουρωτής.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΠΟΘΕ, κ. Βασίλης Καραμανλής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΕΠΟΘΕ, κ. Ηφαιστίων Σερδάρης, ο γιατρός και πρώην γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, κ. Αλέξανδρος Σταυράκης και ο Δήμαρχος Νέας Απολλωνίας, κ. Γιάννης Αλμαλόγλου.

«Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση της ανάδειξης και περαιτέρω αξιοποίησης των λουτροπόλεων και των ιαματικών πηγών του Νομού Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε ο Νομάρχης, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΠΟΘΕ, κ. Βασίλης Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη λειτουργίας του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος. «Ο ιαματικός τουρισμός είναι και μπορεί να γίνει η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, διότι είναι τουρισμός 365 ημερών το χρόνο», τόνισε ο Δήμαρχος Νέας Απολλωνίας, κ. Γιάννης Αλμαλόγλου, ο οποίος ευχαρίστησε το Νομάρχη και το ΚΕΠΟΘΕ για την πρωτοβουλία των εκδηλώσεων «Νερό και Πολιτισμός». Ο κ. Αλμαλόγλου αναφέρθηκε επίσης στο «αγκάθι» της νέας λουτρόπολης της Νέας Απολλωνίας, ενός σύγχρονου κέντρου ιαματικού τουρισμού, που φτιάχτηκε πριν από 11 χρόνια με ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία.

Στόχος των εκδηλώσεων «Νερό και Πολιτισμός», όπως τόνισε ο Νομάρχης, «είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για τη διαφύλαξη ενός ζωτικού στοιχείου που τόσο γενναιόδωρα μας χαρίστηκε, μα τόσο αλόγιστα το χρησιμοποιούμε, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στον κίνδυνο της έλλειψής του». Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθολογικής χρήσης του νερού, που αποτελεί «πηγή και σύμβολο ζωής και όχι μόνο κατέχει ξεχωριστή θέση στον πολιτισμό, αλλά γεννά τον πολιτισμό». «Τα αποθέματα νερού σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ανεξάντλητα. Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε επιτέλους την αναγκαιότητα της ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων. Τώρα είναι η ώρα, να αλλάξουμε συνήθειες, να κάνουμε την υπέρβαση, να φερθούμε επιτέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να γίνουμε πολίτες με συνείδηση, να μην υποθηκεύσουμε το αύριο των παιδιών μας. Έστω και τώρα, προτού να είναι πολύ αργά για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα «Νερό και Πολιτισμός 2008» ξεκίνησε χτες, Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου και θα εξελιχθεί ολόκληρο τον μήνα Σεπτέμβριο στις λουτροπόλεις του Λαγκαδά, της Νέας Απολλωνίας, της Θέρμης και στην ιαματική πηγή της Σουρωτής, περιλαμβάνοντας διαλέξεις ειδικών επιστημόνων σχετικές με τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και παραδοσιακές βραδιές, με κοινό σημείο αναφοράς τον πολιτισμό του νερού.

Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ήδη από το 2007, έχει προχωρήσει στην έκδοση ενός χρηστικού οδηγού για τις ιαματικές πηγές του Νομού, με την επιμέλεια του ιατρού και πρώην γραμματέα του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, κ. Αλέξανδρου Σταυράκη, από όπου ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία κάθε ιαματικής πηγής, καθώς και στοιχεία πολιτισμού και λαογραφίας κάθε περιοχής. Στην ιαματική πηγή της Σουρωτής, μια τοποθεσία με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν ο τόπος που τακτικά επισκεπτόταν ο ίδιος Μέγας Αλέξανδρος, θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του κύκλου «Νερό και Πολιτισμός 2008».

«Μέσα από το πρόγραμμα “Νερό και Πολιτισμός” αποδεικνύουμε στην πράξη πως δηλώνουμε παρόντες στην κοινή προσπάθεια της συνολικής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής κάθε γωνιάς του Νομού μας», επεσήμανε ο Νομάρχης και πρόσθεσε: «Ο Νομός Θεσσαλονίκης άλλωστε οφείλει και πρέπει να είναι ο νομός των ίσων ευκαιριών, ο Νομός της υπέρβασης, ο Νομός της επιτυχίας. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, με σοβαρότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024