Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΕκπαιδευτικά ΤαξίδιαΦιλοξενία δημοσιογράφων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Φιλοξενία δημοσιογράφων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η φιλοξενία δημοσιογράφων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Τουριστικής Προβολής, που υλοποιεί η ΠεριφέρειαΔυτικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, τριάντα ένας δημοσιογράφοι από […]

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η φιλοξενία δημοσιογράφων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Τουριστικής Προβολής, που υλοποιεί η Περιφέρεια<...>Δυτικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα, τριάντα ένας δημοσιογράφοι από κλαδικά έντυπα, που αφορούν στον κλάδο του τουρισμού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης και συμμετείχαν στο τριήμερο (19-21 Σεπτεμβρίου) πρόγραμμα φιλοξενίας, που διοργάνωσε και υλοποίησε η Περιφέρεια. Οι ξένοι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν, ήταν από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τον Καναδά.

Το τριήμερο πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις στους τέσσερις νομούς, σε μια προσπάθεια να προβληθούν από τα πιο ενδεικτικά και σημαντικά σημεία τους. Πρώτη στάση του προγράμματος ήταν στο Μουσείο της Αιανής στο Νομό Κοζάνης, όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα πλούσια εκθέματα και κυρίως να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν στους ξένους οι επιγραφικές μαρτυρίες, που αποκαλύπτουν την ταυτότητα της περιοχής και ο μεγάλος αριθμός των ευρημάτων. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την περιοχή της λίμνης Πολυφύτου και τα βυζαντινά μνημεία των Σερβίων. Τελευταίος προορισμός της πρώτης ημέρας ήταν η Σιάτιστα, όπου και διανυκτέρευσαν. Περπάτησαν στη Γεράνεια και τη Χώρα και ξεναγήθηκαν στα Αρχοντικά της Πούλκως και του Δόλγηρα, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής όπου σώζονται μοναδικές τοιχογραφίες και υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και σε κελάρια όπου γεύτηκαν τα Σιατιστινά κρασιά και φυσικά το μοναδικό λιαστό κρασί.

Την επόμενη ημέρα η ξενάγηση ξεκίνησε από το Νομό Φλώρινας με την επίσκεψη στο χωριό Νυμφαίο, όπου οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν το δασικό σταθμό και τον «Αρκτούρο», ξεναγήθηκαν στο χώρο που φιλοξενούνται οι αρκούδες και περιηγήθηκαν στα στενά δρομάκια με τα καλντερίμια απολαμβάνοντας τη γραφικότητα του παραδοσιακού οικισμού. Ακολουθώντας τη διαδρομή από το Σκλήθρο και το Λέχοβο, όπου γευμάτισαν σε παραδοσιακή ταβέρνα, συνέχισαν τη διαδρομή προς το Νομό Καστοριάς. Επόμενος σταθμός ήταν ο λιμναίος προϊστορικός οικισμός στο Δισπηλιό, όπου ξεναγήθηκαν στο χώρο της αναπαράστασης των κατοικιών του νεολιθικού οικισμού και ενημερώθηκαν για την ιστορία του και την καθημερινή ζωή των προϊστορικών ανθρώπων. Ακολούθησε μια βόλτα με καραβάκι στη λίμνη της Καστοριάς απολαμβάνοντας μέσα από τη λίμνη τη θέα της πόλης με τα περίφημα καστοριανά Αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν το Νομό Γρεβενών. Απόλαυσαν τη βόλτα με τα πόδια μέσα στο περίφημο δάσος του Όρλιακα, επισκέφθηκαν με τετρακίνητα οχήματα το χωριό Σπήλαιο και το φαράγγι της Πορτίτσας, όπου είχαν την ευκαιρία για μια βόλτα με άλογα μέσα στο ποτάμι.

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων στους τέσσερις Νομούς οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα της περιοχής, όπως τσίπουρο και κρασί, φασόλια, πιπεριές Φλωρίνης, μανιτάρια, τυροκομικά προϊόντα, ντόπιο κρέας και γλυκά.

Παράλληλα συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης των τεσσάρων Νομών, καθώς και εκπροσώπους από τους παραγωγικούς φορείς των Νομών που σχετίζονται με τον τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με το Νομάρχη Κοζάνης κ. Γ. Δακή, το Νομάρχη Γρεβενών κ. Δ. Κουπτσίδη, το Δήμαρχο Σιάτιστας κ. Κ. Κοσμίδη, το Δήμαρχο Σερβίων κ. Δ. Κοκκολιό, το Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ι. Τσαμίση, το Δήμαρχο Θεοδώρου Ζιάκα κ. Χρ. Πέτρου, τους Προέδρους των ΕΒΕ, των ξενοδόχων και των τουριστικών καταλυμάτων και των τεσσάρων νομών.

Στο κεντρικό δείπνο του Σαββάτου στην Καστοριά, όπου παρευρέθηκε η Βουλευτής του νομού κα Μπουζάλη, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης ως οικοδεσπότης καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους και παρουσίασε τον πλούτο της Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις θεματικές ενότητες του Προγράμματος της Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τονίζοντας πως «η Δυτική Μακεδονία είναι μια Περιφέρεια που έχει αναπτύξει τη δική της τουριστική ταυτότητα και μπορεί να θεωρηθεί πρότυπο εναλλακτικού τουρισμού».

Οι φιλοξενούμενοι εξέφρασαν την ευχαρίστηση τους για την τόσο γενναιόδωρη και άψογη φιλοξενία που τους προσφέρθηκε και τόνισαν τη μοναδικότητα και τη σημαντικότητα αυτής της δράσης για την προβολή του τόπου.

Το πρόγραμμα αυτής της φιλοξενίας έκλεισε με τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Ανδρέα Λεούδη με τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων αντάλλαξαν απόψεις για την προβολή της Δυτικής Μακεδονίας στο εξωτερικό μέσα από δημοσιεύματα και αφιερώματα στα ΜΜΕ των χωρών από όπου προέρχονται καθώς, όπως οι ίδιοι τόνισαν, θα πρέπει να γίνει γνωστό, αυτό που διαπίστωσαν, ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει προορισμό εναλλακτικού τουρισμού που τόσο πολύ ενδιαφέρει τους ξένους ταξιδευτές.

Η φιλοξενία των δημοσιογράφων αποτελεί μέρος των δράσεων που υλοποιούνται από το πρόγραμμα της Τουριστικής Προβολής της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του 3ου ΠΕΠ και πρόκειται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2008. Τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα θα ακολουθήσει φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων του Τύπου ως διαμορφωτών της κοινής γνώμης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024