Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΤα ελληνικά νησιά γίνονται το νέο “μέτωπο” της ΕΕ για τη μετανάστευση
Οι Έλληνες ξενοδόχοι διαμαρτύρονται για ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα για τον τουρισμό των νησιών

Τα ελληνικά νησιά γίνονται το νέο “μέτωπο” της ΕΕ για τη μετανάστευση

Όσο παλιά μπορεί να θυμάται κανείς, ο οποίος ζει στο απομακρυσμένο Αγαθονήσι, το σημαντικότερο γεγονός ήταν οι λίγοι τουρίστες που κάθε χρόνο έκαναν το μακρύ ταξίδι προς τις ακτές του. Η άφιξή τους, μετά την εμφάνιση του ηλεκτρικού ρεύματος και του…

Όσο παλιά μπορεί να θυμάται κανείς, ο οποίος ζει στο απομακρυσμένο Αγαθονήσι, το σημαντικότερο γεγονός ήταν οι λίγοι τουρίστες που κάθε χρόνο έκαναν το μακρύ ταξίδι προς<...> τις ακτές του. Η άφιξή τους, μετά την εμφάνιση του ηλεκτρικού ρεύματος και του τηλεφώνου, ήταν ό,τι πιο σπουδαίο μπορούσε αλλάξει τον ειδυλλιακό τρόπο ζωής του νησιού.

Αυτό ίσχυει μέχρι φέτος, όταν ομάδες εξαθλιωμένων ανδρών, γυναικών και παιδιών από μέρη πολύ μακρινά, όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, άρχισαν να φτάνουν στο Αγαθονήσι. Ο πληθυσμός των 150 κατοίκων του αιγαιοπαλαγίτικου νησιού δέχθιηκε ισχυρλη πίεσης, καθώς προσπάθησε να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών, που από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεπεράσει σε αριθμό τα 4.100 άτομα. Όλοι είχαν παρατηθεί εκεί σωματέμπόρους, που πέρασαν το ανθρώπινο φορτίο από τη γειτονική Τουρκία.

“Είμαστε ζεστοί άνθρωποι και στη αρχή τους καλοσωρίσαμε τους με ανοιχτές αγκάλες», είπε ο κοινοτάρχης Ευάγγελος Κοττορός. “Τους δώσαμε τροφή και ρούχα. Αλλά δεν έχουμε την υποδομή και στη συνέχεια αρχίσαμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες φτάνουν και 180 άτομα στο νησί”.

Όταν τον περασμένο μήνα, σε διάστημα 10 ημερών, περίπου 700 μετανάστες βγήκαν μέσα από ξεχαρβαλωμένος βάρκες στις ακτές του νησιού, οι τοπικές αρχές εξέδωσαν επείγουσα έκκληση για βοήθεια. “Που θα βάλουμε όλους αυτούς τους ανθρωώπους; Σε στάβλους;”, αναρωτιέται ο κ. Κοττορός. “Πάντοτε τους στέλναμε στην Πάτμο, στη συνέχεια όμως μας είπαν ότι δεν πρόκειται να αυτό να συνεχιστεί και πραγματικά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε”.

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς το ήδη ταλαιπωρημένο σώμα της ακτοφυλακής έστειλε ταχύπλοα σκάφοη να περιπολούν το Αγαθονήσι, οι αξιωματούχοι αναρωτιούνται ποιο άλλο απομακρυσμένο ελληνικό νησί θα είναι το επόμενο. Δεν περνά ημέρα χωρίς απεγνωσμένοι μετανάστες να επιζητούν να αφήσουν πίσω τους τη φτώχεια και τις συγκρούσεις που συμβαίνουν στις χώρες τους και να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Αύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 11.000 έχουν φτάσει φέτος. Οι περισσότεροι εισήλθαν κατά μήκος των ελληνικών παράλιων.

“Η Ελλάδα υποφέρει περισσότερο σε σχέση με τους αριθμούς των μεταναστών που φτάνουν στα άλλα κράτη της ΕΕ, όπου οι συνοριακοί έλεγχοι έχουν γίνει πιο αυστηροί”, αναφέρει ο Martin Baldwin – Edwards, ο οποίος διευθύνει το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης Μεσογείου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. “Τα απομακρυσμένα νησιά υφίστανται πλέον τη μεγαλύτερη πίεση -αλλά είναι το κράτος που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όχι οι φτωχοί άνθρωποι που ζουν στα νησιά αυτά”.

Χαρακτηριστικό δείγμα της εκρηκτικής πλέον κατάστασης που επηρεάζει τη ζωή στα νησιά, είναι ότι το δημοφιλές νησί της Πάτμου στα Δωδεκάνησα έκλεισε τις αποβάθρες για τους μετανάστες που καταφτάνουν, δηλώνοντας ότι ο αριθμός τους έχει “επικίνδυνα” υπερβεί τις 3.000. Η απόφαση αυτή, που ανακλήθηκε εν μέρει, όταν οι τοπικές αρχές ανέφεραν οι μετανάστες θα μπορούσαν να περνούν από το νησί για λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά δεν θα εγκαταλείπουν το λιμάνι, είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο για Αγαθονήσι.

“Είμαστε πλήρως αντίθετοι με τη μεταμόρφωση της ιερής Πάτμου σε γκέτο για τους πεινασμένα μετανάστες από την Αφρική και την Ασία”, αναφέρει σε επιστολή του στον πωθυπουργό, κ. Κ. Καραμανλή, η Ένωση Ξενοδόχων του νησιού. “Το νησί μας δεν μπορεί από τη μία πλευρά να προωθείται ως προορισμός για υψηλού επιπέδου τουρισμό και από την άλλη να επιτρέπεται σε εκατοντάδες λαθρομετανάστες να περιφέρονται ασκόπως πεινασμένοι και βρώμικοι”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024