Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΕπαφές Π. Ψωμιάδη με το δήμαρχο Μελβούρνης για θέματα τουρισμού
Επίσκεψη του νομάρχη Θεσσαλονίκης στην Αυστραλία

Επαφές Π. Ψωμιάδη με το δήμαρχο Μελβούρνης για θέματα τουρισμού

“Είναι μία μεγάλη ημέρα η σημερινή, η ημέρα που γκρεμίζουμε τα σύνορα, καταργούμε τις αποστάσεις, κάνουμε ένα ακόμη βήμα, ίσως το πιο σημαντικό, για να φέρουμε πιο κοντά δύο πόλεις, δύο λαούς, δύο χώρες”. Με αυτά τα λόγια, ο νομάρχης…

“Είναι μία μεγάλη ημέρα η σημερινή, η ημέρα που γκρεμίζουμε τα σύνορα, καταργούμε τις αποστάσεις, κάνουμε ένα ακόμη βήμα, ίσως το πιο<...> σημαντικό, για να φέρουμε πιο κοντά δύο πόλεις, δύο λαούς, δύο χώρες”. Με αυτά τα λόγια, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης ξεκίνησε την ομιλία του προς τους Έλληνες ομογενείς της Μελβούρνης κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων μαρμάρινης αναθηματικής στήλης στην ελληνική συνοικία της Μελβούρνης, που πραγματοποιήθηκε χθες. Μαζί με το δήμαρχο της αυστραλιανής μεγαλούπολης John So και τον πρόεδρο του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Μελβούρνης “Λευκός Πύργος” Παύλο Μαυρουδή και του υπουργού Πολιτισμού Τζέιμς Μερλίνο της κυβέρνησης της Βικτώρια, παρουσία χιλιάδων κόσμου, ο νομάρχης αποκάλυψε την αναθηματική στήλη, που δώρισε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης προς τους πολίτες της Μελβούρνης για τα 24 χρόνια της αδελφοποίησης των πόλεων Θεσσαλονίκης – Μελβούρνης.

Στη μαρμάρινη αναθηματική στήλη, διαστάσεων 180Χ50Χ15, έχει χαραχτεί σε μάρμαρο Θάσου από τη μία πλευρά η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (από το ψηφιδωτό «Κυνήγι του λιονταριού» – 4ος αι. π.Χ. Πέλλα) και από την άλλη πλευρά η μορφή του Αγίου Δημητρίου (από το ψηφιδωτό που βρίσκεται στο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου – 7ος αι. μ.Χ.). Απευθυνόμενος στο δήμαρχο της Μελβούρνης, ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι «φιλοδοξούμε να αποτελέσει η στήλη αυτή σταθερό σημείο αναφοράς για τις δύο πόλεις, σύμβολο ειρήνης, συνεργασίας, προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας. Είναι μια στήλη από μακεδονικό μάρμαρο, από αρχαίο λατομείο της νήσου Θάσου, που καταγράφει μέσα από τα ψηφιδωτά που απεικονίζονται, του Πρώτου των Ελλήνων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του προστάτη Αγίου της Θεσσαλονίκης, του Αγίου Δημητρίου, την αδιάκοπη ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης μέσα στο χρόνο, παντρεύοντας αρμονικά την ελληνιστική με τη βυζαντινή περίοδο».

Χθες το πρωί, ο νομάρχης έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Μελβούρνης John So, με τον οποίο συζήτησαν για θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση στην Αυστραλία, ζητήματα τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, αλλά και για τις σχέσεις της πολυπληθούς ελληνικής παροικίας με την αυστραλιανή κοινωνία.

Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των δημοτικών συμβούλων της Μελβούρνης, που έδωσαν τη ζωή τους στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Λίγο αργότερα συμμετείχαν στην παρέλαση για τους πεσόντες του Α` Παγκοσμίου Πολέμου που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, παρουσία του Πρωθυπουργού και χιλιάδων κόσμου. Τέλος, ο κ. Ψωμιάδης, συνοδευόμενος από το δήμαρχο και το γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κατέθεσε στεφάνι στο ελληνικό μνημείο για τους Αυστραλούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν στην Ελλάδα. Το απόγευμα ο νομάρχης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αυστραλία, με συνάντηση που είχε με τη διοίκηση και τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης, εγκαινιάζοντας παράλληλα έκθεση για τον Εμμανουήλ Παππά.

Μια μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Ψωμιάδης συναντήθηκε με Ελληνοαυστραλούς εκπροσώπους του τοπικού Κοινοβουλίου της Βικτόρια, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για θέματα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, θέματα τουρισμού, ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια κ.ά. Στη συνέχεια, ο νομάρχης επισκέφθηκε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δέρβης κ.κ. Ιεζεκιήλ και το ελληνικό προξενείο, όπου συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Γιώργο Ζώη και τον Έλληνα γενικό πρόξενο στη Μελβούρνη κ. Χρήστο Σαλαμανή. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε την ελληνική περιοχή Oakleigh, όπου συνομίλησε με ομογενείς ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε ελληνικά μαγαζιά συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από τον Έλληνα δήμαρχο της πόλης Monash Παύλο Κλεισάρη.
Το απόγευμα παρέστη στα εγκαίνια του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης, που φιλοξενεί έκθεση με θέμα τους Αυστραλούς στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι την Ελλάδα. Τέλος, το βράδυ ο κ. Ψωμιάδης συμμετείχε σε συνεστίαση του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Μελβούρνης “Ο Λευκός Πύργος”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024