Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΜάχη με τον χρόνο… για την ανάπλαση των ακτών του ΕΟΤ

Μάχη με τον χρόνο… για την ανάπλαση των ακτών του ΕΟΤ

Μάχη με τον χρόνο θα δώσουν οι επιχειρήσεις – κοινοπραξίες που θα θελήσουν να εκδηλώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τους για την αναμόρφωση και ανάπλαση των ακτών του ΕΟΤ (Βουλιαγμένης Βούλας, […]

Μάχη με τον χρόνο θα δώσουν οι επιχειρήσεις – κοινοπραξίες που θα θελήσουν να εκδηλώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τους για την αναμόρφωση και<...> ανάπλαση των ακτών του ΕΟΤ (Βουλιαγμένης Βούλας, Αλίμου, Βάρκιζας) συνολικής επιφάνειας 1.200 στρεμμάτων, καθώς στις 19 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής επενδυτικών – αναπτυξιακών προτάσεων που έχει προκηρύξει η εταιρία "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα A.E." (ΕΤΑ<.>) ενώ τους φακέλους με τις προδιαγραφές θα τους παραλάβουν μόλις σήμερα.

Σε χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο, το προεδρείο της ΕΤΑ έκανε μια συνολική "ακτινογράφηση" της υπάρχουσας κατάστασης των ακτών της Αττικής, της προοπτικής ανάπτυξής τους, ενώ παρουσιάστηκε και η αρχιτεκτονική μελέτη "οδηγός" για την αναβάθμιση των εν λόγω πλάζ.

Στόχος της διοίκησης της ΕΤΑ είναι ο χώρος των πλαζ να καταστεί πόλος έλξης των επισκεπτών αναβιώνοντας την χαμένη αίγλη τους των δεκαετιών 60 και 70. Προς την κατεύθυνση αυτή ανατέθηκε και εκπονήθηκε από τον καθηγητή Αρχιτέκτονα Μωραϊτη η μελέτη που αφορά την ανάπλαση αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στις υπάρχουσες ακτές. Στην, μελέτη, όπως αναφέρθηκε, εμπεριέχονται 280 σχέδια αναμόρφωσης των πλαζ, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης, που θα κληθούν να καταβάλλουν οι επιχειρηματίες ανέρχεται στο ποσό των 3 δισ. δρχ.

Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του νομού Αττικής, όπως τονίστηκε, θα γίνει σταδιακά καθώς κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουν ριζικά μορφή προσφέροντας πάντα ποιοτικές υπηρεσίες στους εκάστοτε επισκέπτες.

Φιλοδοξία των ΕΤΑ είναι οι προβλεπόμενες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις να ξεκινήσουν άμεσα προκειμένου να δοθεί ένα πρώτο δείγμα γραφής σε όσα θα λάβουν μέρος στις ακτές μας μελλοντικά.

Η αναμόρφωση των πλαζ, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ κ. Χωμενίδης θα είναι σταδιακή και διατμηματική.

Η σημερινή εικόνα της υποβάθμισης και της παρακμής, με τις ανομοιογενείς προσθήκες και τις εκτεταμένες φθορές πρέπει να αλλάξει και να δημιουργηθεί ένας ποιοτικός, φιλικός χώρος όπως επισημάνθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑ.

Η αρχιτεκτονική μελέτη Μωραϊτη περιλαμβάνει τις εξής στρατηγικές παρεμβάσεις:

* Ανάπλαση κελύφων (συγκροτήματα, καμπίνες, κ.λπ).
* Διαμόρφωση δαπέδων.
* Αντικατάσταση εξοπλισμού (περίφραξη, καθιστικά, κάδοι απορριμμάτων, ομπρέλες, στέγαστρα κ.λπ.).

Στο μεταξύ η ΕΤΑ μαζί με τους Δήμους που υπάγονται οι εν λόγω ακτές θα δώσουν το "πράσινο φως" για την εκμετάλλευση των εκτάσεων για 10 χρόνια.

Εξάλλου, οι Δήμοι σε συνεργασία με την ΕΤΑ θα έχουν την ευθύνη για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το είδος των χρήσεων αλλά και για τη διαμόρφωση των τιμών εισόδου των λουομένων στις πλαζ.

Παράλληλα, οι συμβάσεις εκμετάλλευσης με τις επιχειρήσεις αναμένεται να υπογραφούν μέσα Απριλίου. Πάντως, ο κος Χωμενίδης επεσήμανε ότι η ΕΤΑ ενδιαφέρεται για ολοκληρωμένες επενδυτικές – αναπτυξιακές παρεμβάσεις για κάθε πλαζ και δεν θα δεχθεί να κατακερματιστούν οι εργασίες – ανάπλασης και να δημιουργηθούν υπεργολαβίες.

"Πρέπει να τεθεί τέρμα στην αναπαραγωγή της σημερινής εικόνας των αυθαιρέτων δομήσεων και των ανεξέλεγκτων χρήσεων στην παραλιακή ζώνη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χωμενίδης.

Όμως, οι νέοι επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στις ακτές της Αττικής αναμένεται να "κληρονομήσουν" τα προβλήματα των μισθώσεων, των συμβάσεων και των παλαιών διαχειρίσεων της Παραλίας. Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν φτάνουν μόνο οι επενδύσεις για να αλλάξει το τοπίο στις υποβαθμισμένες ακτές χρειάζεται η συνδρομή των φορέων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι επί χρόνια ήταν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού όσο αφορά την εκμετάλλευση των Ακτών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024