Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση στη Βουλή για το Παλαιό φρούριο Κέρκυρας
Από τη βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, κα Αντζελα Γκερέκου

Ερώτηση στη Βουλή για το Παλαιό φρούριο Κέρκυρας

Ερώτηση και ΑΚΕ, με θέμα “Στερέωση Επισφαλών Τμημάτων Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας”, κατέθεσε προς τους κ.κ. υπουργούς Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, κα `Αντζελα Γκερέκου. Το πλήρες […]

Ερώτηση και ΑΚΕ, με θέμα “Στερέωση Επισφαλών Τμημάτων Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας”, κατέθεσε προς τους κ.κ. υπουργούς Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, η βουλευτής Κέρκυρας<...> του ΠΑΣΟΚ, κα `Αντζελα Γκερέκου. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Σε συνέχεια της από 31.10.2008 με Αρ. Πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./366 απάντηση σας και των σχετικών εγγράφων που επισυνάπτονται αυτής, αναφορικά με την πορεία των έργων πολιτισμού στο νομό Κέρκυρας, διαπιστώνουμε πως η πορεία υλοποίησης τους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

Αρκεί να λάβουμε υπόψη πως τόσο το Νέο Φρούριο όσο και το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, αποτελούν μνημεία ιδιαίτερης πολιτισμικής και ιστορικής αξίας, εξ ου και το γεγονός ότι αποτέλεσαν τα βασικότερα κριτήρια για την ένταξη της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, στον κατάλογο μνημείων της UNESCO. Συγκεκριμένα, το Παλαιό φρούριο, αποτελεί ένα διεθνές και μοναδικό πρότυπο οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένο από τον σημαντικότερο αρχιτέκτονα της Βενετίας, εκείνης της περιόδου, τον Michele Samicheli.

Αναφερόμαστε λοιπόν, σε ένα μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο που χωρίς υπερβολή αποτελεί εθνικό πλεονέκτημα και προφανώς ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κέρκυρας, το οποίο δυστυχώς έχει πέσει θύμα της ανυποληψία εκ μέρους της πολιτείας, να παραμένει διαρκώς εκτεθειμένο σε σοβαρές καταστροφές και άρα αναξιοποίητο.

Επιπλέον, αναφερόμαστε σε ένα μνημείο που είναι ικανό να υποστηρίξει πολυποίκιλα και καθοριστικά, την τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας, όπως δυστυχώς δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, καθώς οι φθορές είναι εκτεταμένες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει κλειστό. Πρέπει να ληφθεί υπόψη επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και του νησιού, η επισκεψιμότητα του υπολογίζεται σε μόλις 50.000 επισκέπτες ανά έτος, όταν οι επισκέπτες στο νομό, περίπου σε ένα εκατομμύριο.

Εν έτει 2008 λοιπόν, το παλαιό φρούριο φαντάζει εγκαταλελειμμένο σε ένα μεγάλο βαθμό, οι σωστικές παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα, είναι ιδιαίτερα περιορισμένης έκτασης σε σχέση με τις πραγματικές και τεράστιες ανάγκες του, η δε φύλαξη και η καθαριότητα του, είναι σαφώς ελλειμματική, ελλείψει προσωπικού.

Ύστερα από όλα αυτά, και σύμφωνα και με την από 31.10.2008 απάντηση σας, από το έργο με τίτλο “Στερέωση Επισφαλών Τμημάτων Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας”, το οποίο έχει ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ, με προϋπολογισμό 3.758.848 εκατ. ευρώ, έχει πληρωθεί το ποσό των 486.621.92 ευρώ μόλις, δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης είναι μόλις 12,9%!

Επιπρόσθετα, και εφόσον λάβουμε υπόψη το δεδομένο ότι το Γ’ ΚΠΣ ολοκληρώνεται στο τέλος του 2008, δηλαδή σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, άρα ένας σημαντικός αριθμός αναστηλωτικών έργων στο Παλαιό Φρούριο, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, έστω και αν σημαντικά του τμήματα βρίσκονται υπό διαρκή κατάρρευση, απειλώντας άμεσα τη στατικότητα του μνημείου.

Επίσης, ανακριβώς αναφέρετε στην απάντηση σας, ότι τα έργα που υλοποιούνται στο Νομό Κέρκυρας στο Πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, ότι θα ολοκληρωθούν στο σύνολο τους εντός του 2008, πλην του έργου της ανέγερσης του Λυρικού Θεάτρου Κέρκυρας, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης.

Πιο συγκεκριμένα, μία από τις πλέον βασικές αναστηλωτικές παρεμβάσεις που είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, είναι η αναστήλωση του προμαχώνα «Καβοσίδερο», ο οποίος καθημερινά, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη θάλασσα, και μέχρι σήμερα δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός,

1. Ποιες ακριβώς είναι οι εργασίες που έχουν ενταχθεί στο έργο «Στερέωση Επισφαλών Τμημάτων Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας» και πρόκειται να ολοκληρωθούν, αλλά και ποιες είναι αυτές που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Γ`ΚΠΣ;

2. Με δεδομένη την προφανή αδυναμία πραγματοποίησης των επειγουσών αναστηλωτικών εργασιών του προμαχώνα «Καβοσίδερο», ποίοι ακριβώς είναι οι λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ, και ποιο είναι το ύψος του ποσού που είχε προϋπολογιστεί για τη συγκεκριμένη εργασία και τελικά χάνεται; Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προέβη το ΥΠΠΟ μέχρι σήμερα, αλλά τελικά δεν στάθηκαν ικανές ώστε να πραγματοποιηθεί το έργο και να μην υπάρξει απώλεια των τόσo αναγκαίων πόρων;
(Παρακαλώ να μας κατατεθούν όλα τα σχετικά με τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν, έγγραφα αλλά και όλα εκείνα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις αιτίες αλλά και τις ενέργειες του ΥΠΠΟ που τελικά δεν επέτρεψαν την απορρόφηση των πόρων που αφορούν στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας).

3. Το ΥΠΠΟ, είναι σε θέση να διασφαλίσει πως η αναστήλωση του προμαχώνα «Καβοσίδερο», αλλά και όλων εκείνων των εργασιών που είχαν ενταχθεί στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό του Γ’ ΚΠΣ, και τελικά δεν θα υλοποιηθούν, ότι θα ενταχθούν στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, και αν ναι πότε προσδιορίζονται χρονικά;

4. Το ΥΠΠΟ, έχει καταγράψει το σύνολο των σωστικών παρεμβάσεων που χρειάζεται το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ώστε να θεωρηθεί πλήρως αποκατεστημένο, και αν ναι, ποιες είναι αυτές, και σύμφωνα με ποιο χρονοδιάγραμμα και ποιους πόρους;

5. Είναι στις προθέσεις των συναρμόδιων Υπουργείων να πράξουν τα δέοντα, ούτως ώστε το Παλαιό Φρούριο να προστατευθεί πλήρως, από τις φθορές του χρόνου και τελικά να αξιοποιηθεί, να αναδειχθεί και τελικά να λειτουργήσει, σύμφωνα με την τεράστια αξία και τις δυνατότητες του, στο πλαίσιο αξιοπρεπούς ανταπόκρισης της χώρας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα, μέσω της UNESCO.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024