Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία
Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία

Επιθέσεις εναντίον πολυτελών ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ενός καφέ στο οποίο συχνάζουν τουρίστες και του σιδηροδρομικού σταθμού στη Μουμπάι (Βομβάη) εξαπέλυσαν προχθές Τετάρτη ένοπλοι σκοτώνοντας τουλάχιστον…

Επιθέσεις εναντίον πολυτελών ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ενός καφέ στο οποίο συχνάζουν τουρίστες και του σιδηροδρομικού σταθμού στη Μουμπάι (Βομβάη) εξαπέλυσαν<...> προχθές Τετάρτη ένοπλοι σκοτώνοντας τουλάχιστον 101 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 300. Κομμάντος του στρατού διεξάγουν επιχειρήσεις διάσωσης των ομήρων στο ξενοδοχείο Ομπερόι Τριντέντ. Ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών αναφέρθηκαν από το εσωτερικό του ξενοδοχείου, όπου φέρονται να εισέβαλαν 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στην Μαχαράστρα της Ινδίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν να βρίσκονται από 100 έως 200 φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι παγιδευμένοι στο ξενοδοχείο Ομπερόι Τρίντεντ, όπου εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένοι 10-12 εξτρεμιστές. Σύμφωνα με άλλες αναφορές οι όμηροι είναι 20 με 30. Επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και στο συγκρότημα κατοικιών Nariman House, όπου κρατείται όμηρος ραββίνος. Τα μέλη της οικογένειάς του, που κρατούνταν, αφέθηκαν ελεύθεροι. Το Ισραήλ λέει ότι υπάρχουν πληροφορίες και για άλλους ισραηλινούς ομήρους στη Βομβάη.

Τα σημεία των επιθέσεων -σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India- είναι:
-ο σιδηροδρομικός σταθμός Σχατραπάτι Σιβάτζι, απ` όπου ξεκίνησε η επίθεση
-το ιστορικό -105 ετών- ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ
-το ξενοδοχείο Ομπερόι
-το εστιατόριο Cafe Leopold
-κατάληψη αστυνομικού οχήματος κοντά στον κινηματογράφο Μετρό
-έκρηξη σε ταξί στο προάστειο Βίλε-Πάρλε και βόμβα σε άλλο ταξί στην προκυμαία Μαζεγκάον.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέβαζαν ακόμη περισσότερο τον απολογισμό, με την εφημερίδα Times of India να αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε έως και 900. Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες των πολύνεκρων επιθέσεων βρίσκονται και ξένοι, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο Press Trust. Ενας 41χρονος Ιάπωνας και ένας 49χρονος Αυστραλός σκοτώθηκαν, διευκρίνισε το πρακτορείο, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές. Οι τραυματίες είναι από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Νορβηγία, τον Καναδά και την Σιγκαπούρη. Επίσης, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ανάμεσα στα θύματα είναι και ένας Ιταλός.

Επτά ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, που είχαν εγκλωβισθεί στο ξενοδοχείο Taj Mahal, κατόρθωσαν να διαφύγουν από το ξενοδοχείο τις πρώτες πρωϊνές ώρες.”Οι ευρωβουλευτές και οι συνοδοί τους διέφυγαν χωρίς να έχουν τραυματιστεί, αυτήν την ώρα βρίσκονται στην κατοικία του Γάλλου προξένου στη Βομβάη και προσπαθούμε να δούμε πως θα τους επαναπατρίσουμε ” δήλωσε η υπεύθυνη γιά τον Τύπο στο Ευρωκοινοβούλιο, κα Μάρτζορι Βαν ντεν Μπρόκεν. Στην αποστολή δεν συμμετείχε Ελληνας ή Κύπριος ευρωβουλευτής.

Η ινδική αστυνομία που εισήλθε στο ξενοδοχείο Taj Mahal ανακοίνωσε ότι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων προχωρούν “δωμάτιο προς δωμάτιο”. “Εχουν ανευρεθεί πτώματα στο εσωτερικό και τα μεταφέραμε. Η επιχείρηση συνεχίζεται. Υπάρχουν πελάτες στα δωμάτια, αλλά δεν μπορούμε να σας δώσουμε αριθμούς. Δεν υπάρχουν όμηροι στο Taj Mahal”, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να εξακολουθούν να υπάρχουν όμηροι στο ξενοδοχείο Oberoi, καθώς και στο Nariman House, όπου στεγάζεται ένα εβραϊκό κέντρο, πρόσθεσε. Ενας ραβίνος είναι ανάμεσα στους τουλάχιστον τρεις ανθρώπους που κρατούνται όμηροι από ενόπλους σε κτίριο διαμερισμάτων. Οπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο ινδός κομάντο Αμίτ Τιουάρι, μια γυναίκα και ένα παιδί απελευθερώθηκαν και ένας από τους ενόπλους σκοτώθηκε, αλλά τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι παραμένουν στο κτίριο. Η ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka, μια υπερ-Ορθόδοξη οργάνωση, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον ραβίνο Γκαμπριέλ Χόλτσμπεργκ, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Ρίβκα, οι οποίοι διαχειρίζονται μια καφετέρια και μια συναγωγή για λογαριασμό της θρησκευτικής οργάνωσης Chabad Lubavitch. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι άγνωστος αριθμός ισραηλινών κρατούνται όμηροι σε άλλα ξενοδοχεία και κτίρια.

Δέκα Ιάπωνες περιλαμβάνονται μεταξύ των ατόμων που εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα στα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης και δεν μπορούν να διαφύγουν εξαιτίας της εκεί παρουσίας ενόπλων, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Ενας Ιάπωνας, ο Χισάσι Τσούντα, 38 ετών, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των επιθέσεων, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

Τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά και εννέα ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία. “Τέσσερις τρομοκράτες έπεσαν νεκροί από τα πυρά μας και καταφέραμε να συλλάβουμε εννέα υπόπτους για τρομοκρατία”, είπε ο Π. Γάντζε, αξιωματικός της αστυνομίας.

Την ευθύνη διεκδίκησε μια προηγουμένως άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Μουτζαχεντίν της Ντέκαν, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε σε ΜΜΕ. Η Ντέκαν είναι μια περιοχή της νότιας Ινδίας. Αναλυτές εκτίμησαν πως, αν και δεν είναι σαφές εάν η ανάληψη της ευθύνης έχει σχέση με τους πραγματικούς δράστες, οι επιθέσεις ενδέχεται να έγιναν από μια παρόμοια οργάνωση, τους Ινδούς Μουτζαχεντίν.

Η οργάνωση Ινδοί Μουτζαχεντίν, είχε αναλάβει με μήνυμα στο Ιντερνετ την ευθύνη για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί “στο όνομα του Αλλάχ” , εναντίον των επιχειρηματικών και πλούσιων συνοικιών του κέντρου της ινδικής πρωτεύουσας με 20 νεκρούς.

Οι Ινδοί Μουτζαχεντίν, που αυτοαποκαλούνται επίσης “μαχητές του ισλάμ”, δηλώνουν ότι βρίσκονται “σε ανοικτό πόλεμο με την Ινδία”. Αυτός ο τοπικός ισλαμικός πυρήνας έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη σειράς επιθέσεων τον Ιούλιο στο Αχμενταμπάντ του κρατιδίου Γκουτζαράτ, βομβιστικών επιθέσεων τον Μάιο στο Τζαϊπούρ και συντονισμένων επιθέσεων τον Νοέμβριο 2007 εναντίον τριών πόλεων του Ουτάρ Πραντές.

Αλλη οργάνωση, η “Ισλαμική Δύναμη Ασφαλείας-Ινδοί Μουτζαχεντίν ” είχε αναλάβει την ευθύνη για δώδεκα συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στη βορειο-ανατολική Ινδία με 80 νεκρούς στις 30 Οκτωβρίου.

Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου

Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες. Ωστόσο, δύο Ελληνες πολίτες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι – αλλά δεν κρατούνται όμηροι – στο ξενοδοχείο Taj Mahal, ενώ μεταξύ των ομήρων δεν υπάρχουν Έλληνες. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους δύο Έλληνες, ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί κατευθύνεται προς την Βομβάη.

“Πέραν αυτών, θέλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα, όπως και κάθε πράξη βίας, ανεξαρτήτως κινήτρων, που στρέφεται κατά αθώων πολιτών, κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την κυβέρνηση της Ινδίας”, τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Ινδό ομόλογό του κ. Manmohan Singh. Μεταξύ άλλων, εκφράζει τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες πράξεις.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024