Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΗ κρίση πλήττει και το θαλάσσιο τουρισμό
ΕΠΕΣΤ: Ζητάμε διευκόλυνση των υπαρχόντων δανείων από τις τράπεζες

Η κρίση πλήττει και το θαλάσσιο τουρισμό

Εμφανείς είναι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον θαλάσσιο τουρισμό. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις κρατήσεις στην κατηγορία των bear boats σημειώνεται πτώση 40% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ στην…

Εμφανείς είναι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον θαλάσσιο τουρισμό. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις<...> κρατήσεις στην κατηγορία των bear boats σημειώνεται πτώση 40% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ στην κατηγορία των cruiser η πτώση «αγγίζει» το 60%. Στις παραπάνω δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, κ. Αντώνης Στελιάτος, στην εκπομπή “Business & Travel”, στο οικονομικό κανάλι sbc.

Αναφορικά με τη σχέση του κλάδου με τις τράπεζες ο κ. Στελιάτος, τόνισε: “Όντως υπάρχουν αρκετά δάνεια στα σκάφη. Η Ένωση έχει κάνει προσπάθεια καταγραφής των δανείων κάθε μέλους ξεχωριστά, ώστε να μπορέσει να γίνει ένας συλλογικός διακανονισμός και να περάσουμε τη διετή κρίση που προβλέπεται όσο πιο ανώδυνα γίνεται”.Υπογράμμισε μάλιστα: “Δεν ζητάμε cash low ή επιπλέον δάνεια, ζητάμε διευκόλυνση των υπαρχόντων δανείων”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕΣΤ, τροχοπέδη στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, αποτελεί η έλλειψη υποδομών. Είναι αξιοσημείωτο πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει 18.000 χλμ. ακτογραμμής διαθέτει πολύ μικρό αριθμό μαρίνων, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του ελληνικού στόλου, που αριθμεί 3.500 επαγγελματικά σκάφη.

Εν τω μεταξύ, ύφεση καταγράφεται και στον κλάδο των ταξιδιών. Μάλιστα τα σημάδια της οικονομικής κρίσης έγιναν ιδιαίτερα αισθητά στον κλάδο αυτό την περίοδο των Χριστουγέννων, κατά την οποία υπήρξε μικρότερη ζήτηση καθώς και μικρότερη υλοποίηση ταξιδιών, από όλα τα τουριστικά γραφεία, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος της Goldair Tours, κ. Σάββας Γιαννάκος, στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής. Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ακόμα πως δεδομένης της δύσκολη χρονιάς που αναμένεται να είναι το 2009, γίνεται μια προσπάθεια μείωσης των τιμών τόσο από τα τουριστικά γραφεία και τις αεροπορικές εταιρείες όσο και από τα ξενοδοχεία.

Τελειώνοντας, επισήμανε πως η μικρότερη πτώση στον κλάδο των ταξιδιών καταγράφεται στον τομέα των επαγγελματικών ταξιδιών. Σημείωσε ωστόσο πως “υπάρχει διάθεση μείωσης του budget, εκ μέρους των εταιρειών οι οποίες ψάχνουν πλέον για πιο οικονομικές λύσεις”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024