Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπαιτείται σχεδιασμός κεντρικής πολιτικής, με έμφαση στην απόκτηση τουριστικής ταυτότητας
Ημερίδα της Ο.Κ.Ε. για τις επιπτώσεις της κρίσης στον ελληνικό τουρισμό

Απαιτείται σχεδιασμός κεντρικής πολιτικής, με έμφαση στην απόκτηση τουριστικής ταυτότητας

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 5 Μαρτίου, ημερίδα της Ο.Κ.Ε. με θέμα “Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στον ελληνικό τουρισμό”. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, οι πρόεδροι […]

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 5 Μαρτίου, ημερίδα της Ο.Κ.Ε. με θέμα “Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στον<...> ελληνικό τουρισμό”. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, οι πρόεδροι των τουριστικών φορέων εργοδοτών και εργαζομένων, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τη συνάντηση άνοιξε ο πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαίνοντα ρόλο του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και την ελληνική αγορά εργασίας και τις συνέπειες που θα έχει ο περιορισμός της τουριστικής κίνησης λόγω της κρίσης στις τοπικές οικονομίες και στην τοπική απασχόληση. Όπως ανέφερε, οι συνέπειες της κρίσης θα είναι ιδιαίτερα έντονες στον τουριστικό τομέα και θα επηρεάσουν όχι μόνο τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και τις χιλιάδες των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα. Ήδη, ανακοινώθηκαν οι πρώτες απολύσεις και αναμένονται πολλαπλάσιες στο αμέσως προσεχές διάστημα. Οι τελικές επιπτώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες αν συνυπολογισθούν και οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν στους άμεσα συνδεόμενους με τον τουριστικό τομέα κλάδους. “Η Πολιτεία, σημείωσε, “οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του τουρισμού και των θέσεων απασχόλησης σε αυτόν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής”. “Απαιτείται”, κατέληξε, “μία μακροπρόθεσμη προσέγγιση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων του τουριστικού τομέα και μία κυβερνητική πολιτική τουριστικής ανάπτυξης με σταθερό προσανατολισμό και συγκεκριμένους στόχους που θα εστιάζει στο περιβάλλον και στην ποιότητα, υπηρετώντας τις βασικές αρχές της αειφορίας”.

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη και την αναβάθμιση του τουρισμού. Επεσήμανε δε ότι δεν υπάρχει περιορισμένη φέρουσα ικανότητα και ότι η χώρα μας έχει απεριόριστες δυνατότητες παροχής τουριστικών υπηρεσιών. Αναφορικά με τις επιμέρους δράσεις ανέφερε ότι η προβολή της χώρας μας είναι το μόνο κονδύλι που είναι αυξημένο στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για πρώτη φορά ολοκληρώνεται Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Υπεύθυνη του Τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης κα Aντζελα Γκερέκου, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, πολιτισμικά και χωρικά, τα όποια τη διαφοροποιούν από οποιαδήποτε άλλη τουριστική περιοχή και επομένως έχει και συγκεκριμένες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Μόνο με την προϋπόθεση αυτή μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και αξιοποιεί τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους της χώρας. Μέχρι σήμερα απουσίαζαν οι στόχοι και το γενικό όραμα. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αποτελεί θετικό βήμα, αλλά θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες.

“Ο τρόπος με τον οποίο εννοούμε τον όρο `τουριστική ανάπτυξη` εμείς και η ΝΔ, είναι διαφορετικός”, επεσήμανε η κα Γκερέκου. “Για εμάς, η έννοια της `αειφορίας` και η στόχευση στην `πράσινη ανάπτυξη` είναι βασικά ζητούμενα – για τη ΝΔ είναι `εμπόδια`, που πρέπει να παρακαμφθούν στην προσπάθεια `τσιμεντοποίησης` των πάντων. Για εμάς, η ανάδειξη και η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν κεντρικούς μοχλούς επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης – για τη ΝΔ, είναι απλά θεωρητικές αναφορές οι οποίες γίνονται επειδή `ακούγονται ωραία`.

Στο θέμα της παραθεριστικής κατοικίας, είναι προφανές ότι προνομιακή ομάδα-στόχος αγοραστών, ήταν κυρίως οι συνταξιοδοτούμενοι μικρομεσαίοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θα αναζητούσαν μια φθηνή κατοικία για `ήλιο και θάλασσα`. Δυστυχώς όμως, αυτή ακριβώς η ομάδα-στόχος είναι εκείνη, η οποία έχει πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται πλέον να έρθουν ακόμη και για ολιγοήμερη επίσκεψη στη χώρα μας – πόσο δε μάλλον να κάνουν και επένδυση σε ακίνητα. Με λίγα λόγια δηλαδή, έχουμε σκοπό να χτίσουμε `εργατικές πολυκατοικίες`, με στόχο να τις πουλήσουμε ως `παραθεριστικές κατοικίες` σε ανθρώπους, οι οποίοι πλέον ούτε έχουν τη δυνατότητα, αλλά ούτε και ενδιαφέρονται να αγοράσουν. Και αυτό θα είναι τραγικό σε περίπτωση που υλοποιηθεί. Τελειώνοντας, ανέφερε ότι επίκεντρο της τουριστικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η πράσινη ανάπτυξη και η αειφορία”.

Στην ανάπτυξη ενός τουριστικού προϊόντος συμβατού με το περιβάλλον καθώς και στην ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κα Ελισάβετ Χατζηνικολάου.

Ο κ. Γεράσιμος Φωκάς, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αφού αναφέρθηκε στις αρνητικές προβλέψεις για τον τουριστικό τομέα επεσήμανε ότι απαιτούνται σοβαρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν: α) την έλλειψη ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, β) τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, γ) την ελλιπή προβολή του τουριστικού προϊόντος κύρια προς το εξωτερικό και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης και στήριξης της απασχόλησης στον κλάδο.

Ο κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τόνισε ότι θα χαθούν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουρισμό, καθώς οι επιχειρήσεις, ενόψει της κρίσης, το πρώτο στοιχείο κόστους που θα μειώσουν είναι το εργατικό κόστος. Απαιτείται επομένως να στηριχθεί η απασχόληση με την παράταση των μέτρων επιδότησης της απασχόλησης και το διάστημα του Ιουνίου και Οκτωβρίου. Τα μέτρα αυτά πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα, γιατί τώρα γίνονται όλοι οι λογαριασμοί προσλήψεων από πλευράς τουριστικών επιχειρήσεων.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Λεωνίδας Καραθανάσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, σημείωσε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό δεν είναι μόνο προϊόν της παρούσας κρίσης, αλλά οφείλονται και στην πάγια τακτική της πλειονότητας των επιχειρηματιών που προτιμούν ελαστικές σχέσεις εργασίας και φθηνό εργατικό δυναμικό, ακόμα και ανειδίκευτο. Επίσης, αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στον κλάδο. Ανάμεσα στα μέτρα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, θα πρέπει να συμπεριληφθούν α) η αύξηση του ποσού για τον κοινωνικό τουρισμό και η επέκταση της περιόδου και το Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, β) η επέκταση του δικαιώματος του κοινωνικού τουρισμού και στους περσινούς δικαιούχους, γ) η επιδότηση των εκπαιδευτικών εκδρομών για τις οικογένειες με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ετησίως και η αύξηση της διάρκειάς τους σε πέντε ημέρες δ) η αύξηση του επιδόματος ανεργίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό στο 80% του μισθού τους και ε) η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Τελειώνοντας, ανέφερε ότι απαιτείται ο σχεδιασμός μίας κεντρικής πολιτικής με έμφαση στην απόκτηση τουριστικής ταυτότητας και στην ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών, όπως επίσης και η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024