Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚτιριακές εγκαταστάσεις εντός της Αρχαιολογικής ζώνης των Δελφών
Επερώτηση για τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης

Κτιριακές εγκαταστάσεις εντός της Αρχαιολογικής ζώνης των Δελφών

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, σχετικά με την ανέγερση μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων, στη θέση Αλαφόκαστρο. […]

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, σχετικά με την ανέγερση<...> μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων, στη θέση Αλαφόκαστρο.

Σύμφωνα με αυτήν, “ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και το ευρύτερο Δελφικό Τοπίο αποτελούν μοναδικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο για τη χώρα. Αναγνωρισμένο χώρο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Η προστασία τους δεν είναι μόνο ρητή Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και ύψιστο καθήκον για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ωστόσο, η διαχείριση αυτής της υποχρέωσης από την παρούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά το Δελφικό τοπίο έχει εξελιχθεί σε μέγιστο πολιτικό – οικονομικό σκάνδαλο με αδιερεύνητες πλευρές και διαστάσεις. Τοπικά στελέχη και παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος με την ανοχή της κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών και ΥΠΕΧΩΔΕ, κατά παράβαση όλων των σχετικών νόμων και διατάξεων και καταστρατηγώντας με προκλητικό τρόπο κάθε έννοια νομιμότητας, παρέδωσαν το Δελφικό τοπίο βορρά σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, στη θέση Αλαφόκαστρο που βρίσκεται εντός της οριοθετημένης Β΄ζώνης προστασίας του Δελφικού τοπίου (Απόφαση Υπουργείου Πολιτισμού ΦΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ10/13624/725/27-3-1991 ΦΕΚ 259Β/25-4-1991) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί παράνομα και απολύτως καταχρηστικά, όπως προκύπτει, η ανέγερση μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων και μάλιστα εν γνώσει των αρμοδίων δημοσίων αρχών. Οι καταγγελίες για τη μεγάλη παρανομία και την επαπειλούμενη καταστροφή του Δελφικού τοπίου, που έγιναν στις 26.11.2007, στις 13.12.2007 και στις 28.1.2008 από τον aντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας και μέλος της Επιτροπής Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επί μήνες συνάντησαν τη σιωπή των τοπικών αρχών, αλλά και την αδράνεια τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ όσο και των άλλων συναρμοδίων υπουργείων. Εν τω μεταξύ, οι εργασίες στις υπό ανέγερση κτιριακές εγκαταστάσεις προχωρούσαν απρόσκοπτα προς την ολοκλήρωσή τους. Εκ των υστέρων βεβαίως με έκθεση του διευθυντή Τοπογραφήσεων, Φωτομετρίας και Κτηματολογίου του ΥΠΠΟ, οι παραπάνω καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν πλήρως ως προς την ακρίβεια και την τεκμηρίωσή τους.

Η ιστορία της υπόθεσης είναι θλιβερή, όσο και εξοργιστική. Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως αντιλαμβάνεται το κυβερνητικό κόμμα τη δημόσια περιουσία και τη διαχείρισή της:

– Η έκταση στην οποία ανεγέρθησαν τα κτίρια, αν και βρίσκεται εντός της οριοθετημένης ζώνης Β΄του Δελφικού τοπίου, κατ`αρχην κατατμήθηκε σε πέντε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, έκτασης 4.000 τ.μ. περίπου το καθένα, τα οποία στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ως άρτια, οικοδομήσιμα και ευρισκόμενα εκτός του Δελφικού τοπίου, ώστε να συνταχθούν τα σχετικά συμβόλαια και να εκδοθούν οι άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
– Οι άδειες εκδόθηκαν με τα παραπλανητικά δεδομένα διότι οι υπηρεσίες, τόσο η Αρχαιολογική όσο και η Δασική, ισχυρίζονται πως τις εξέδωσαν σύμφωνα με τις συντεταγμένες και τα τοπογραφικά διαγράμματα που είχαν στη διάθεσή τους. Οι καταγγελίες όμως προς τη Διεύθυνση Τοπογραφίας του ΥΠΠΟ, που ακολούθησαν την έκδοση των αδειών, συνάντησαν την ηχηρή σιωπή του Υπουργείου. Αργότερα και εκ των υστέρων βέβαια, μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και την ανέγερση των γιγαντιαίων κτιρίων, το Υπουργείο παραδέχθηκε πως η περιοχή ανήκει στο Δελφικό τοπίο. Αξίζει να αναδειχθεί πως το αρχικό παραπλανητικό διάγραμμα επί του οποίου στήθηκε η όλη μηχανή φέρει την υπογραφή του μηχανικού Ν. Φουσέκη, νύν Νομάρχη Φωκίδας και πρώην δημάρχου Aμφισσας, διακεκριμένου στέλεχου της Ν.Δ. στο Νομό. Προκειμένου μάλιστα να υλοποιηθεί η πρωτοφανής αλχημεία ο Νομάρχης φέρεται να μετακίνησε πάνω από 200 μέτρα την οριογραμμή της αρχαιολογικής ζώνης! Η εμπλοκή των γαλάζιων στελεχών δεν σταματά εδώ. Οι συμβολαιογραφικές πράξεις για την αγοραπωλησία του χώρου είχαν γίνει στο γραφείο του νυν Δημάρχου Ιτέας και η έκταση ανήκε στην κόρη του Δημάρχου Δελφών και είχε αποκτηθεί με τη μέθοδο του αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης και χρησικτησίας. Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση ήδη βρίσκεται στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Σήμερα βέβαια οι άδειες που είχαν παραχωρηθεί από το ΥΠΠΟ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της Αρχαιολογικής ζώνης των Δελφών, έχουν εντέλει ανακληθεί. Ωστόσο η καταστροφή του τοπίου έχει συντελεστεί και τα κτίρια βρίσκονται στη θέση τους. Επιπλέον, δημοσιεύματα του τύπου εμφανίζουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αγοράστρια εταιρία ενώ κατ΄αρχήν προόριζε τα κτίρια για συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, τροποποίησε τα σχέδια της και επιχειρεί με την βοήθεια του Ε.Ο.Τ. να εντάξει το συγκρότημα στον νέο αναπτυξιακό νόμο για ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων.

Επερωτάται ο κ. υπουργός

1. Για την αδράνεια και την ολιγωρία του Υπουργείου Πολιτισμού να προστατέψει το Δελφικό τοπίο, παρά τις καταγγελίες που εγκαίρως είχαν κατατεθεί.
2. Για την αδράνεια και την ολιγωρία να συντονισθεί το ΥΠΠΟ με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις τοπικές αρχές προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα στους Δελφούς
3. Για την αδράνεια και την ολιγωρία να εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης, ώστε να μην νομιμοποιηθεί στην πράξη η παρανομία και να αποκατασταθεί το Δελφικό τοπίο, όπως επιβάλλεται”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024