Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΕπώνυμοι Αυστραλοί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
Δημοσιεύματα στις αυστραλιανές εφημερίδες The Sun Herald και The Sunday Telegraph

Επώνυμοι Αυστραλοί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το αίτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα ενόψει των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης θίγουν δημοσιεύματα στις αυστραλιανές εφημερίδες The Sun Herald και The Sunday Telegraph. Το αίτημα αυτό […]

Το αίτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα ενόψει των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης θίγουν δημοσιεύματα στις αυστραλιανές εφημερίδες<...> The Sun Herald και The Sunday Telegraph. Το αίτημα αυτό υποστηρίζεται από δεκάδες επώνυμους Αυστραλούς πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή και το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο πρώην πρωθυπουργός Gough Whitlam, (ο οποίος μαζί με τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Malcolm Fraser είναι μέλη της οργάνωσης “Αυστραλοί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα” (Australians For the Return of the Parthenon Marbles ή ARPM) έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου: “Λίγα πολιτιστικά αντικείμενα έχουν την ίδια σημασία και νόημα όπως αυτά τα υπέροχα γλυπτά από την κορύφωση της κλασικής εποχής της Ελλάδας. Τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται χωρίς αμφιβολία μεταξύ των πλέον σημαντικών σωζόμενων έργων τέχνης. Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης δίνει στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να διορθώσει ένα από τα μεγάλα σφάλματα της ιστορίας. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την διατήρηση της συλλογής στην Πινακοθήκη Νταβίν στο πίσω μέρος του Βρετανικού Μουσείου, τώρα που τα γλυπτά μπορούν να ενοποιηθούν και να εκτεθούν με τα λοιπά σωζόμενα γλυπτά της Ακρόπολης”.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης David Hill, πρώην διευθυντής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού του δικτύου ABC, ο οποίος πρόκειται να εκπροσωπήσει την Αυστραλία στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, δήλωσε: “Είναι καταπληκτικό που δυο μεγάλοι πολιτικοί αντίπαλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με πεποίθηση ώστε να βοηθήσουν τον αγώνα μας για αυτό το σημαντικό θέμα”.

Η δημοσιογράφος Jenny Stevens σε ρεπορτάζ της που δημοσιεύονται στον αυστραλιανό τύπο αναφέρεται σε επίσκεψή της στο βράχο της Ακροπόλεως και την Πλάκα, στις προσπάθειες αναστήλωσης και στις ελληνικές ελπίδες για επιστροφή των λαφύρων που βρίσκονται στο εξωτερικό και, κυρίως, στο Βρετανικό Μουσείο. Η συντάκτρια αναφέρει ότι σημειώνονται πλέον ανησυχίες στο βρετανικό στρατόπεδο για την τύχη των γλυπτών, καθώς οι Έλληνες με επιμονή και διπλωματικότητα προσπαθούν για την επιστροφή τους. Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης θα αποτελέσουν ένα μεγαλειώδες γεγονός που θα τραβήξει την προσοχή του διεθνούς Τύπου, από μόνο του ωστόσο δεν είναι ικανό να επηρεάσει την τύχη των μαρμάρων. Η κοινή γνώμη όμως αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς οι επισκέπτες του Νέου Μουσείου θα βλέπουν ιδίοις όμμασι τα εκμαγεία που θα αντικαθιστούν τα αυθεντικά γλυπτά, καθώς και θα έχουν οπτική επαφή με το ίδιο το μνημείο, ώστε νοητά θα μπορούν να έχουν την πλήρη εικόνα του Παρθενώνα, όπως αυτός ήταν πριν την έλευση του Έλγιν. Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης καταρρίπτει τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για καλύτερη έκθεση και μεγαλύτερη ασφάλεια των γλυπτών στη Βρετανία, επιχείρημα που κάποτε θεωρείτο έγκυρο. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου, παραθέτοντας ότι “το νέο μουσείο (Ακρόπολης) δεν αλλάζει την άποψη των μελών της διοίκησης του μουσείου [Βρετανικό] ότι τα γλυπτά αποτελούν μέρος της κοινής κληρονομιάς όλων μας και υπερβαίνουν τα πολιτιστικά σύνορα”. Η συλλογή, σύμφωνα με τους θεματοφύλακες του Βρετανικού Μουσείου, δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο δανεισμού στην Ελλάδα, χωρίς την προηγούμενη αναγνώριση της ιδιοκτησίας των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

Η εφημερίδα Herald Sun δημοσιεύει e-mail, στο οποίο οι αναγνώστες της μπορούν να στείλουν τις απόψεις τους για το θέμα. Αναφέρεται επίσης η ηλεκτρονική διεύθυνση του ιστοτόπου του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και δίνονται πληροφορίες για τον επισκέπτη που επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024