Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΕΠΕΣΤ: Υπέρ του διαχωρισμού των αμιγώς επαγγελματικών τουριστικών σκαφών από τα μη
Να καταπολεμηθούν οι παράνομες ναυλώσεις από ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ξένης σημαίας

ΕΠΕΣΤ: Υπέρ του διαχωρισμού των αμιγώς επαγγελματικών τουριστικών σκαφών από τα μη

Η ΕΠΕΣΤ, με αφορμή τα ανακοινωθέντα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών για τα επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής, επικροτεί κατΆαρχάς ανεπιφύλακτα την προσπάθεια του Υπουργείου να ξεχωρίσουν επιτέλους τα αμιγώς επαγγελματικά τουριστικά σκάφη…

Η ΕΠΕΣΤ, με αφορμή τα ανακοινωθέντα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών για τα επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία<...> αναψυχής, επικροτεί κατΆαρχάς ανεπιφύλακτα την προσπάθεια του Υπουργείου να ξεχωρίσουν επιτέλους τα αμιγώς επαγγελματικά τουριστικά σκάφη από τα μη (εφ`όσον φυσικά αποδεικνύεται πως οι διαδικασίες αδειοδότησής τους σαν επαγγελματικά και στη συνέχεια η λειτουργία / χρήση τους δεν είναι σύννομη).

Ομοίως, στηρίζει την απόφαση του Υπουργείου να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια καταπολέμησης των παράνομων ναυλώσεων από ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ξένης σημαίας είτε αυτά ελλιμενίζονται μόνιμα στη χώρα μας είτε είναι απλώς διερχόμενα.

Στο σημείο αυτό όμως υπάρχει έντονη επιφύλαξη κατά πόσο οι συγκεκριμένες προτάσεις θα εξειδικευθούν και θα υλοποιηθούν σωστά και δεν θα καταλήξουν τελικά σε βάρος των πραγματικών επαγγελματιών. Η ΕΠΕΣΤ θα προσπαθήσει να συμβάλλει θετικά προς την σωστή κατεύθυνση με προτάσεις.

Πιστεύουμε απόλυτα πως μετά από τον πραγματικά απαραίτητο διαχωρισμό της ήρας από το στάρι, πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει και σε άμεση αναθεώρηση του νομοθετικού της πλαισίου τόσο για τα τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη όσο και για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

Για τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη η ΕΠΕΣΤ έχει προ πολλού καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση του κλάδου στα συναρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την κωδικοποίηση των προτάσεων της προς το ΥΠΕΟ στα πλαίσια του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι πάντως τουλάχιστον απορίας άξιο γιατί ένας τόσο δυναμικός κλάδος μιας χώρας που με αυτή την πολυνησία, τις κλιματολογικές συνθήκες, ιστορία και πολιτισμό, τεχνογνωσία τόσο σε ναυπηγήσεις όσο και πλοιοκτησίας, που έπρεπε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος της βαριάς της βιομηχανίας δηλ. του τουρισμού της , εξαιρείται συστηματικά από κάθε θετικό ή αναπτυξιακό μέτρο. Πιο πρόσφατα είναι τα παραδείγματα των μέτρων υπέρ του τουρισμού που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός καθώς επίσης και τα μέτρα του ΕΣΠΑ που για ακόμη μία φορά εξαιρούν τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, παρΆ ότι ο κλάδος διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του.

Το ΥΕΝ κατόπιν αιτήματος της ΕΠΕΣΤ προχώρησε σε σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί νέο θεσμικό πλαίσιο. Ενδεικτικό όμως της επιφυλακτικότητάς μας είναι ότι στην επιτροπή αυτή δεν ορίστηκε εκπρόσωπος των πλοιοκτητών (με ορατό κίνδυνο να αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς). Ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο καθώς οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ειδικά για τα επανδρωμένα τουριστικά σκάφη μέχρι 12 επιβατών έχει οδηγήσει σε πτώση ναυλώσεων μεγαλύτερη του 50%, συνδυασμένη με τον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Κροατία), με πολύ χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, θα οδηγηθεί είτε στη συρρίκνωση είτε στην απόφαση αλλαγής σημαίας.

Από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης παρά τις συνεχείς αναφορές στον θαλάσσιο τουρισμό τόσο του ίδιου του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού, η ανταπόκριση στις προτάσεις της ΕΠΕΣΤ για προβολή με ειδικές συντονισμένες δράσεις δεν έχει δυστυχώς μέχρι σήμερα δρομολογηθεί, με αποτέλεσμα τον ορατό κίνδυνο η κρίση στον κλάδο να συνεχιστεί και το 2010.

Συνοψίζοντας, η ΕΠΕΣΤ πιστεύει πως ενώ το Υπουργείο Οικονομικών σωστά προσπαθεί να βελτιώσει όποιες στρεβλώσεις παρουσιάζονται με βάσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας πρέπει να είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, θα πρέπει να θεσπίσει το απαραίτητο πλαίσιο δραστηριοποίησης των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και όχι στην διάλυση του κλάδου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024