Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΠρόταση για Ειδική Μόνιμη Επιτροπής της Βουλής για θέματα νησιωτικής πολιτικής
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας Νήσων Περίπλους

Πρόταση για Ειδική Μόνιμη Επιτροπής της Βουλής για θέματα νησιωτικής πολιτικής

Πρόταση για τη δημιουργία Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τα θέματα νησιωτικής πολιτικής θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό θα […]

Πρόταση για τη δημιουργία Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τα θέματα νησιωτικής πολιτικής θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη διάσκεψη των προέδρων της<...> Βουλής. Με τον τρόπο αυτό θα αναγνωριστεί σε κεντρικό πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο η ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας και θα εξασφαλιστεί μια “ειδική ματιά” του πολιτικού συστήματος πάνω στα προβλήματα των νησιωτών.

Η κατάθεση της πρότασης προέκυψε ως ανάγκη, κατά την εκδήλωση που οργάνωσε το Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας “Νήσων Περίπλους” στις 25 Ιουνίου 2009 στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με τίτλο “Πολιτικές για το μέλλον της Νησιωτικής Ελλάδας” στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας της Κ.Π. LEADER+. Θα είναι δε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που παρασχέθηκαν κατά τη σχετική συζήτηση, αποτέλεσμα της συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων ευρέως φάσματος, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανή την ταχεία θεσμοθέτηση αυτής της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής.

Στην εκδήλωση του Δικτύου “Νήσων Περίπλους”, με συντονιστή το δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους:
– ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Ν. Κέρκυρας
– ο Κώστας Κιλτίδης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ν. Κιλκίς
– ο Νίκος Σηφουνάκης, τέως υπουργός Αιγαίου, βουλευτής Ν. Λέσβου
– ο Φώτης Κουβέλης, βουλευτής Β` Αθηνών

Εντυπωσιακή υπήρξε η συμμετοχή Βουλευτών, εκπροσώπων Υπουργείων, αιρετών της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, στελεχών των Αναπτυξιακών Eταιρειών, φορέων από όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας, αλλά και πλήθους νησιωτών που διαμένουν στην Αθήνα.

Κοινός τόπος των πολλών παρεμβάσεων, η ανάγκη για μια συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, η αντιμετώπιση των επιμέρους θεμάτων που διαμορφώνουν την καθημερινότητα των νησιωτών και η “απαίτηση” για ενιαία και ισχυρή φωνή των νησιωτικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν, κομβικής σημασίας θεωρείται εκείνη για την υιοθέτηση της αρχής του “μεταφορικού ισοδύναμου”, η οποία στηρίζεται στο “κοινοτικό κεκτημένο” και εξασφαλίζει ότι η μετακίνηση δια θαλάσσης θα στοιχίζει στον πολίτη όσο και μια αντίστοιχη μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα και όχι πολλαπλάσια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Κοινό υπήρξε επίσης το αίτημα για άρση κάθε εμποδίου στην προσβασιμότητα, κυρίως σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών: μεταφορές, επικοινωνίες, υγεία, παιδεία, κοινωνική μέριμνα, ενεργειακή ασφάλεια, διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων κ.λπ.

Όπως τόνισαν οι διοργανωτές, “τα εκατοντάδες νησιά της ελληνικής επικράτειας, χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας, δεν αποτελούν μόνον μια μορφολογική ιδιαιτερότητα που την καθιστά ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Αποτελούν ταυτόχρονα έναν περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πλούτο, ένα απόθεμα που πρέπει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί. Εξειδικευμένες οικονομικές δραστηριότητες, αυθεντικά προϊόντα, ενδιαφέρουσα κοινωνική διάρθρωση, ιδιαίτερο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, μοναδική πολιτιστική κληρονομιά.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η νησιωτικότητα, η γεωγραφική απομόνωση, αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα, καθώς δημιουργεί ένα πλήθος ειδικών αναγκών. Αυτός είναι ο λόγος που το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας κάνει ειδική αναφορά στις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν περιοχές με γεωγραφικά μειονεκτήματα, όπως οι νησιωτικές, έχουν επανειλημμένα αναγνωριστεί θεσμικά. Απαιτείται λοιπόν, σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, μια νέα ειδική πολιτική για τα νησιά”.

Παράλληλα με τη συζήτηση, στον εκθεσιακό χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσιάστηκε η Φωτογραφική Έκθεση με τίτλο “Νήσων Περίπλους-Στεριές Θαλασσινών” με θέμα τη Νησιωτικότητα.

Επίσης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι πέντε ιδιαίτερης αισθητικής αξίας Εκδόσεις του Δικτύου “Νήσων Περίπλους”:
– Φωτογραφικό λεύκωμα με αξιοθέατα “Στεριές Θαλασσινών”
– Φωτογραφικό λεύκωμα για την αρχιτεκτονική των νησιών “Αρχιτεκτονική του Φωτός”
– Οδηγός Εναλλακτικού Τουρισμού “Νήσων Περίπλους…Εναλλακτικά”
– Λεύκωμα γαστρονομίας “Κύματα Γεύσεων”
– Τόμος άρθρων και εισηγήσεων “Ιδέες και σκέψεις για το μέλλον της νησιωτικής Ελλάδας”

Η Σύμπραξη “Νήσων Περίπλους” ξεκίνησε από 11 Αναπτυξιακές Εταιρείες νησιωτικών περιοχών από τα Ιόνια, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο-Ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER + προσπαθούν να αναδείξουν την μοναδικότητα των νησιών της Ελλάδας και την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας.

Εταίροι του Δικτύου “Νήσων Περίπλους” είναι οι: Αναπτυξιακή Ηρακλείου (Συντονιστής Εταίρος), Αναπτυξιακή Λασιθίου, Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, Α.Κ.Ο.Μ.Μ.-Ψηλορείτης, Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου, Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου, Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου, Αναπτυξιακή Εταιρεία Κεφαλονιάς & Ιθάκης και Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024