Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤαξιδιωτικές ΟδηγίεςΠροστασία των παιδιών στα ταξίδια

Προστασία των παιδιών στα ταξίδια

Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Πόπη Αναστασέα-Βλάχου, συμβουλεύει τους γονείς πώς να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Τι να προσέχετε με τα παιδιά Να αποφεύγετε γενικά τα μακρινά […]

Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Πόπη Αναστασέα-Βλάχου, συμβουλεύει τους γονείς<...> πώς να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Τι να προσέχετε με τα παιδιά

Να αποφεύγετε γενικά τα μακρινά ταξίδια και τις μεγάλες μετακινήσεις (ακόμα και μέσα στην Ελλάδα) μαζί με τα παιδιά σε περιόδους επιδημίας, όπως αυτή της νέας γρίπης.

Να μην παίρνετε μαζί παιδιά έως 15 χρόνων σε ταξίδια σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα μωρά που είναι μικρότερα του ενός έτους είναι καλύτερο να μην ταξιδεύουν.

Εάν πηγαίνετε διακοπές με μωρό, να βεβαιωθείτε προηγουμένως ότι στο μέρος αυτό υπάρχει μεγάλος υγειονομικός σταθμός (οργανωμένο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο), καθώς και εύκολη και γρήγορη πρόσβαση (αεροδρόμιο ή καλό οδικό δίκτυο) προς παιδιατρικό νοσοκομείο (πανεπιστημιακό ή του ΕΣΥ).

Πριν φύγετε είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον παιδίατρο.

Να έχετε πάντα μαζί σας αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού, όπου αναγράφονται τα εμβόλια που έχει κάνει, καθώς και τυχόν προβλήματα υγείας (αλλεργίες, άσθμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά.).

Να ελέγχετε πριν φύγετε εάν το παιδί έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια για την ηλικία του.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά (νήπια ή παιδιά Δημοτικού), προτιμότερο είναι- από πλευράς υγείας- το ταξίδι με ιδιωτικό αυτοκίνητο, παρά με αεροπλάνο, πλοίο ή λεωφορείο. Ο συγχρωτισμός με πολλά άτομα ευνοεί ιδιαίτερα τις λοιμώξεις.

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα παιδιά έως 12 χρόνων πρέπει να κάθονται στο αυτοκίνητο στα ειδικά καθίσματα ασφαλείας και αργότερα να φορούν ζώνη. Μη βάζετε ποτέ τα παιδιά να καθήσουν στη θέση του συνοδηγού.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους, να Στα εστιατόρια, να προτιμάτε για τα παιδιά ασφαλή φαγητά, όπως μακαρόνια σκέτα με τυρί ή πατάτες φούρνου.

Να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο ένα κουτί πρώτων βοηθειών με τα απαραίτητα (όπως βαμβάκι, οξυζενέ, οινόπνευμα, αντιισταμινικό και αντιπυρετικό σιρόπι), καθώς και κάθε άλλο φάρμακο σας συστήσει ο παιδίατρος. Να το αλλάζετε κάθε χρόνο, γιατί τα φάρμακα αλλοιώνονται με τη ζέστη.

Σε περίπτωση που ταξιδέψετε με το παιδί σε αεροπλάνο και καθήσει δίπλα σε άνθρωπο που βήχει ή φτερνίζεται, να του φορέσετε την ειδική μάσκα στο πρόσωπο, που θα έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο πριν ξεκινήσετε. Εάν είναι δυνατόν, να αλλάξετε θέση στο παιδί.

Πότε να αποφεύγετε το αεροπλάνο

  • Έχετε γεννήσει πριν από δύο ημέρες. Πρόκειται να γεννήσετε σύντομα (μετά τις 36 εβδομάδες κύησης ή μετά τις 32 εάν έχετε δίδυμα ή τρίδυμα).
  • Είχατε πρόσφατα υποβληθεί σε οποιαδήποτε εγχείρηση και ιδιαίτερα στο στομάχι, στον εγκέφαλο, στα μάτια, στα οστά ή στις αρθρώσεις.
  • Είχατε ένα πρόσφατο ατύχημα στο στομάχι ή στα μάτια.
  • Περάσατε τελευταία έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο (3-6 εβδομάδες πριν).
  • Υποφέρετε από στηθάγχη, λοιμώδη μεταδοτική ασθένεια, σοβαρές λοιμώξεις στη μύτη ή στο αυτί, σοβαρή αναπνευστική νόσο ή ψυχωτική ασθένεια που δεν ρυθμίζεται πλήρως.
  • Έχετε πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.

Πώς θα γλιτώσετε το τζετ λαγκ: Για την πρόληψη του τζετ λαγκ, να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της πτήσης πολλά υγρά (νερό, χυμούς) και να αποφεύγετε τον καφέ, το τσάι και το αλκοόλ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024