Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΠ. Λουτριώτης: Ξεπερασμένο το θεσμικό πλαίσιο για τα επαγγελματικά σκάφη
Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Aνευ Πληρώματος

Π. Λουτριώτης: Ξεπερασμένο το θεσμικό πλαίσιο για τα επαγγελματικά σκάφη

“Το ελληνικό επαγγελματικό yachting, ένας από τους πυρήνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, περνά σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του, δίχως υποδομές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, δίχως διαφημιστικό προφίλ και χωρίς […]

“Το ελληνικό επαγγελματικό yachting, ένας από τους πυρήνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, περνά σήμερα τη μεγαλύτερη<...> κρίση στην ιστορία του, δίχως υποδομές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, δίχως διαφημιστικό προφίλ και χωρίς τουριστική ταυτότητα. Δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, αλλά από τις πληροφορίες που έχουμε, η κάμψη είναι πάνω από το 50% σε σχέση με πέρυσι”. Τα παραπάνω αναφέρει σε συνέντευξη του στο περιοδικό Luxury Boat ο νέος πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ, κ. Πάρης Λουτριώτης.

Όσονα φορά στη βοήθεια της Πολιτείας, ο κ. Λουτριώτης αναφέρει: “Τα λάθη του περελθόντος και του παρόντος δεν επιτρέπουν στον κρατικό μηχανισμό να σταθεί δίπλα μας και να μας βοηθήσει. Η έλλειψη υποδομών στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο για τα επαγγελματικά σκάφη και οι κρατικές υπηρεσίες, αντί να τίθενται στο πλευρό των παραγωγικών κλάδων που εισάγουν ευρώ από το εξωτερικό, αδιαφορούν για την ανάπτυξη τους. Η προβολή -στο εξωτερικό και εσωτερικό- για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού είναι υποτονική και με λανθασμένη κατεύθυνση”.

Σε ερώτηση για τα “μαϊμού” επαγγελματικά σκάφη, ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ δηλώνει ότι για το σωματείο δεν υπάρχουν επαγγελματικά “μαϊμού”, από τη στιγμή που διαθέτουν νόμιμη επαγγελματική άδεια από το Υ.Ε.Ν., αλλά κακοί χρήστες αυτής της άδειας. Είναι αρμοδιότητα των ειδικών υπηρεσιών του υπουργείου να ελέγξει και να τιμωρήσει τους παραβάτες σύμφωνα με το νόμο. Πρέπει δε να το κάνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύσει τους νομοταγείς επαγγελματίες, οι οποίοι μέσα από τη διαδικασία του επαγγελματικού yachting ζουν τις οικογένειές τους και πρποσφέρουν τόσα πολλά συτο ελληνικό ακαθάριστο προϊόν. Βάζοντας δε ανεξαιρέτως τέλη κυκλοφορίας, έκτακτες εισφορές και τεκμήρια διαβίωσης στους ναυλωτές, το μόνο που θα πετύχουν θα είναι το καταράκωμα του κλάδου και, τελικά, η αδυναμία του Υπουργείου Οικονομικών να συλλέξει τα ποσά που λείπουν από τα ταμεία του.

Τέλος, ο κ. Λουτριώτης ανέφερε: “Ως σωματείο έχουμε καταθέσει πολλά υπομνήματα στο Υπουργείο Οικονομικών,, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, εξηγώντας τις θέσεις μας και προτείνοντας ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, πιστεύοντας πως θα ληφθούν υπ`όψη των καθ`ύλην αρμοδίων και θα μας ζητηθεί να συμμετέχουμε στην υλοποίησή τους. Πιστεύω πως τα προβλήματα του κάδου θα λυθούν εάν ο κάθε αρμόδιος υπουργός ενδιαφερθεί πραγματικά και προσωπικά ώστε να βρεθούν λύσεις”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024