Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠ. Γερουλάνος: Τα πολιτιστικά αγαθά να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους
Ομιλία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στον ΟΗΕ

Π. Γερουλάνος: Τα πολιτιστικά αγαθά να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους

“Δεν μπορεί να δημιουργηθεί βιώσιμος παγκόσμιος πολιτισμός, αν δεν αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη δύναμη και τη μοναδικότητα των επιμέρους πολιτισμών”, τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος. Νωρίτερα, παρουσία του κ. Γερουλάνου και…

“Δεν μπορεί να δημιουργηθεί βιώσιμος παγκόσμιος πολιτισμός, αν δεν αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη δύναμη και τη μοναδικότητα<...> των επιμέρους πολιτισμών”, τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος. Νωρίτερα, παρουσία του κ. Γερουλάνου και με πρωτοβουλία της χώρας μας, υιοθετήθηκε απόφαση με τίτλο “Επιστροφή ή αποκατάσταση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους”. Το σχέδιο ψηφίσματος είχε προταθεί από το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη κ. Αναστάση Μητσιάλη, στις 16 Νοεμβρίου 2009. H απόφαση συγκηδεμονεύτηκε από 85 κράτη-μέλη και υιοθετήθηκε συναινετικά, χωρίς ψηφοφορία.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στη σημασία του ΟΗΕ και κυρίως στο ρόλο που διαδραματίζει στην πραγματοποίηση του παγκόσμιου διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς, σημειώνοντας ότι “μια από τις δεσμεύσεις του ΟΗΕ είναι να διατηρήσει τις πολιτιστικές ταυτότητες των λαών μοναδικές, πλήρεις και δημιουργικές”. Ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε την απόφαση ως μαρτυρία της δέσμευσης των κρατών να εργαστούν μαζί για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου και εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης προς όλους τους συγκηδεμόνες της απόφασης και όλα τα κράτη-μέλη για την υποστήριξή τους. Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη επανένωσης των διασπασμένων συμβόλων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνοντας ειδική αναφορά στα μάρμαρα του Παρθενώνα:

“Η πολιτιστική κληρονομιά δεν χρειάζεται πάντα προστασία. Πολύ συχνά, η πολιτιστική κληρονομιά χρειάζεται να επουλωθεί. Να επουλωθεί όπως στη διαδικασία του να επιστρέψει κάτι στο σπίτι του, και να ξαναγίνει πλήρες. Στο ίδιο πλαίσιο, μέσα στο οποίο επιδιώκουμε να επουλώσουμε τις ταυτότητες, έτσι θα πρέπει να επιδιώξουμε να επουλώσουμε μεγάλα σύμβολα κληρονομιάς. Ιδιαίτερα όταν τα σύμβολα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του διαλόγου μας αναφορικά με τον πολιτισμό. Ένα σύμβολο τόσο μοναδικό ώστε να αντικατοπτρίζει τις αξίες διαφορετικών πολιτισμών, γίνεται ένα παγκόσμιο σύμβολο. Με στόχο να εμπνεύσει τις αξίες που αντιπροσωπεύει, με στόχο να μας φέρει κοντά σε πνεύμα κατανόησης. Το να το διαμελίζουμε είναι ανήθικο, το να κρατάμε τα κομμάτια του μοιρασμένα είναι αντιδεοντολογικό. Στον Παρθενώνα αρκετοί πολιτισμοί, αν όχι ο κόσμος στο σύνολό του, αναγνωρίζουν ένα σύμβολο ανθρωπισμού. Τη βασική ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι καλοί, αν κάποιος τους εμπνεύσει να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση. Το ότι μπορούν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν απίστευτα πράγματα αν αφεθούν ελεύθεροι να σκεφθούν, να εκφραστούν, να θέσουν σε εφαρμογή τη λογική τους, και τελικά να εξουσιάσουν τους εαυτούς τους. Αντιπροσωπεύει την ουσία αυτών για τα οποία ιδρύθηκε αυτός ο Οργανισμός. Εκφράζοντας την πίστη του στην ανθρώπινη φύση, πρόκειται για ένα σύμβολο τόσο μοναδικό ώστε να στέκεται ως φωτεινή πηγή όχι μόνο για τα επιτεύγματα που έχουμε καταφέρει, αλλά τελικά γι` αυτά που πρόκειται να δημιουργήσουμε. Για εμάς τους Έλληνες, ο Παρθενώνας είναι όλα αυτά τα πράγματα και επιπλέον μέρος αυτού που είμαστε. Ένα θεμελιώδες κομμάτι της κληρονομιάς μας. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη χαρά μας για το ότι αρκετά κομμάτια του μνημείου αυτού μας επιστράφηκαν εθελούσια ή διά δανείων από την Χαϊδελβέργη, το Παλέρμο και το Βατικανό. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με άλλα μουσεία, για να βρούμε τρόπους για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία θα εμπλουτίσουν αντί να καταστήσουν φτωχότερες τις εξαιρετικές τους συλλογές”.

Καταλήγοντας, ο κ. Γερουλάνος είπε: “Κύριε Πρόεδρε, είμαστε αποφασιστικά στο δρόμο του να κάνουμε τον κόσμο μας έναν καλύτερο κόσμο, και το έχουμε κάνει με το να σεβόμαστε και να εξυμνούμε ο ένας τον άλλο, με το να βρίσκουμε στον καθένα το στοιχείο εκείνο που τον κάνει μοναδικό. Η ακεραιότητα ενός μνημείου, ενός αριστουργήματος, ενός έργου τέχνης θα πρέπει να θεωρείται δικαίωμα τόσο ιερό όσο οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα υπερασπίζεται αυτός εδώ ο Οργανισμός, διότι η ακεραιότητα ενός παγκόσμιου συμβόλου πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική όσο και η ίδια η πολιτιστική κληρονομιά”.

Το ψήφισμα της Γ.Σ.
Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων:
– Επιδοκιμάζει τα κράτη – μέλη, τους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς, τα μουσεία και την κοινωνία των πολιτών για τις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων και χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία για την εκούσια επιστροφή αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν διακινηθεί παρανόμως.
– Επισημαίνει τη διενέργεια από την UNESCO περιφερειακών συναντήσεων για το θέμα, όπως η Διεθνής Διάσκεψη της Αθήνας και η Έκτακτη Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής των Αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Χώρες Προέλευσής τους ή της Αποκατάστασης σε Περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ το 2008, καθώς και των συστάσεων των συνόδων αυτών.
– Εκφράζει ενδιαφέρον για τη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο της ανωτέρω Διακυβερνητικής Επιτροπής, με στόχο τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την κρατική ιδιοκτησία πολιτιστικών αγαθών, μιας βάσης δεδομένων ορθών πρακτικών στον τομέα της επιστροφής και της αποκατάστασης των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους.
– Αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και της παράνομης απομάκρυνσής τους από τις χώρες προέλευσης τους, μεταξύ άλλων, μέσω της συνεργασίας σε νομικό επίπεδο. Στη συνεργασία αυτή συμπεριλαμβάνεται και η δίωξη ατόμων που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες και η έκδοσή τους συμφώνα με τη νομοθεσία των συνεργαζόμενων κρατών και του σχετικού διεθνούς δικαίου.

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος και την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε: “Το ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια ευκαιρία να θέσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της υφηλίου, διεκδικούν να δουν την επιστροφή κάποιων συγκεκριμένων κομματιών της τέχνης, τα οποία βρίσκονται σε άλλα μουσεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη ευκαιρία να μιλήσει γι` αυτά τα θέματα, γιατί αφορά ένα μνημείο, τον Παρθενώνα, το οποίο έχει διαμελιστεί και υπάρχει σε διάφορα μουσεία του κόσμου, κυρίως στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να θέσει κανείς αυτό το πλαίσιο, να μιλήσει γι`αυτό το οποίο διεκδικεί η Ελλάδα και να δώσει σε όλον τον κόσμο την ευκαιρία να καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό που διεκδικούμε. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν είναι μόνο στο Βρετανικό Μουσείο, είναι και σε άλλα μουσεία και η επιστροφή τους με τον α ή τον β τρόπο πρέπει να γίνει κατανοητή μέσα στο πλαίσιο της επανένωσής τους με ένα μνημείο το οποίο είναι στην ολότητά του στην Αθήνα”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024