Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΓΕΠΟΕΤ: Σε αδιέξοδο οι τουριστικές επιχειρήσεις
Πάνω από 950 πτήσεις προς την Ελλάδα μέχρι σήμερα ακυρώθηκαν

ΓΕΠΟΕΤ: Σε αδιέξοδο οι τουριστικές επιχειρήσεις

Με απόλυτη καταστροφή απειλούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας. Περισσότερες από 950 πτήσεις προς την Ελλάδα είχαν μέχρι χθες ακυρωθεί, ενώ είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ομαλοποιηθεί η αγορά λόγω […]

Με απόλυτη καταστροφή απειλούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας. Περισσότερες από 950 πτήσεις προς την Ελλάδα είχαν μέχρι χθες ακυρωθεί,<...> ενώ είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ομαλοποιηθεί η αγορά λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που έχει οδηγήσει σε τέλμα την αεροπορική και κατ`επέκταση την τουριστική αγορά. Την ίδια ώρα η Πολιτεία είναι απούσα, αφού το δημόσιο εν μέσω κρίσης πραγματοποιεί αυξήσεις στο τουριστικό προϊόν, εισάγει διακρίσεις στην επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν απελευθερώνει τις χερσαίες επιβατικές μεταφορές και ευνοεί την παρανομία στον χώρο των πούλμαν. Αυτ`α αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΓΕΠΟΕΤ.

Ηφαιστειακή τέφρα
Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις, όταν πάνω από 950 πτήσεις έχουν ακυρωθεί σε διάστημα λίγων ημερών. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ κ. Μάριος Τριβυζάς το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο σε αυτούς που δεν έρχονται, αλλά και σε αυτούς που έμειναν. “Φανταστείτε αυτούς τους ανθρώπους που έμειναν στην Ελλάδα ενώ έχουν τελειώσει τις διακοπές τους, τα τουριστικά γραφεία και τους αντιπροσώπους των tour operators, καθώς και τους ξενοδόχους, να απαντούν σε όλους αυτούς τους πελάτες, παρΆόλο ότι αυτό οφείλεται σε ανωτέρα βία. Εμείς οι πράκτορες με δική μας επιβάρυνση προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με κάθε μέσο. Αλήθεια ποιος πληρώνει τη διαμονή τους εδώ, πώς θα τους κάνουμε να μην νιώθουν εγκαταλελειμμένοι; Είναι μεγάλη η ζημιά για όλους εμάς σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, ευτυχώς για τους πελάτες-τουρίστες είμαστε ο πιο φιλόξενος λαός, είμαστε Έλληνες και το αισθάνονται και μας ευχαριστούν για τις προσπάθειες που κάνουμε για αυτούς” συμπληρώνει ο κ. Τριβυζάς.

Αυξήσεις τιμών
Ταυτόχρονα έκπληξη προκαλεί το γεγονός και ενώ έχουν πωληθεί εκατομμύρια πακέτα, εν μέσω κρίσης η πολιτεία να διπλασιάζει τo εισιτήριo εισόδου στο Μουσείο της Ρόδου για παράδειγμα. “Είναι άκρως εξοργιστικό να ανεβαίνουν τα τιμολόγια των Μουσείων σε αυτή την κρίση που διέρχεται ο τουρισμός και ενώ όλοι εμείς οι τουριστικοί επιχειρηματίες-ξενοδόχοι-τουριστικά λεωφορεία ακόμα και το ανθρώπινο δυναμικό που δουλεύει στα τουριστικά μας γραφεία, ακόμα και οι εποχιακοί tour leaders-hostess-ξεναγοί όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις αλλά έχουν πραγματοποιήσει ακόμα και μειώσεις, είτε υπό μορφή προσφορών, είτε και από τις ίδιες τις αποδοχές τους. Ο δε tour operator και αυτός να συμπιέζει από τα δικά του περιθώρια για να μαζέψει πελάτες και να έρχεται το ελληνικό κράτος να αυξάνει την είσοδο στον Αρχαιολογικό χώρο της Ρόδου κατά 100% και να βάζει είσοδο για πρώτη φορά στο Μουσείο της Καλύμνου. Παράλληλα, το κράτος φορολογεί το τουριστικό λεωφορείο υπό μορφή τελών κυκλοφορίας κατά 300% πάνω από τα ΚΤΕΛ. Έτσι ενώ εμείς μειώνουμε τις τιμές το Κράτος τις αυξάνει” υπογραμμίζει ο κ. Τριβυζάς και προσθέτει: “Πώς να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική όταν το ίδιο το Κράτος την κάνει ακριβή;”.

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Ανεπιτυχής κρίνεται μέχρι στιγμής η κατάργηση του αυτοτελούς Υπουργείου Τουρισμού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το Μουσείο της Ρόδου, ενώ μέχρι στιγμής τα Μουσεία κλείνουν στις 3 μ.μ. στην αρχή και στο τέλος της τουριστικής περιόδου, πρωτοφανές γεγονός για τουριστική χώρα. Συμφωνούμε απόλυτα με τον ΣΕΤΕ για την ύπαρξη ενός υπουργού για μακρύ χρονικό διάστημα, ο οποίος θα υπάγεται απ`ευθείας στον πρωθυπουργό. “Οι αλλαγές αυτές των ονομάτων του υπουργείου, οι αλλαγές των υπουργών που δεν μένουν στη θέση τους περισσότερο από ένα χρόνο, που αλλάζουν συγχρόνως και τον πρόεδρο και τν γενικό γραμματέα οργανισμών κ.λπ. και που δεν έχουν συνέχεια, κάνουν πολύ κακό στον ελληνικό τουρισμό σήμερα” αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. .

Διακρίσεις στον ελληνικό τουρισμό
Η ΓΕΠΟΕΤ επικρίνει δριμύτατα και ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με την έναρξη υλοποίησης τεσσάρων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης που περιλαμβάνουν επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία εισάγουν σαφείς διακρίσεις στον τουριστικό κλάδο και τον διαχωρίζουν σε εργαζομένους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα στο τέταρτο πρόγραμμα για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, εξαιρούνται πλήρως οι εργαζόμενοι -εποχιακά άνεργοι- στα Τουριστικά Γραφεία και περιλαμβάνονται στην επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών μόνο οι εργαζόμενοι σε εποχιακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ο κ. Τριβυζάς σημειώνει ότι δεν απασχολούνται εποχιακά εργαζόμενοι μόνο στα ξενοδοχεία. Ειδικότερα αναφέρει: “Οι τουρίστες πριν καταλήξουν στο ξενοδοχείο παραλαμβάνονται στα αεροδρόμια της χώρας από εποχιακά ανέργους –υπαλλήλους (transfermen, tour leaders, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων) και οδηγούνται στα πούλμαν και τα ταξί, ενώ συνοδεύονται μέχρι το ξενοδοχείο, όπου ο tour leader, η hostess κτλ παραμένει μέχρι να τακτοποιηθούν. Οι ίδιοι tour leaders προσφέρουν τις υπηρεσίες τους (πωλήσεις εκδρομών σε περιοχές, σε μουσεία κ.λπ.) και γενικά είναι στη διάθεση των τουριστών όπως και οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων. Διερωτώμεθα γιατί αυτή η διάκριση μεταξύ ανέργων εποχιακών, γιατί αυτή η κατηγοριοποίηση σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στους απασχολούμενους στα τουριστικά γραφεία”.

Απογραφή των τουριστικών λεωφορείων
Η ΓΕΠΟΕΤ, η πλέον αντιπροσωπευτική Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων ζητά από τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με πρωτεργάτη την ίδια την Ομοσπονδία την άμεση διενέργεια απογραφής σε εθνικό επίπεδο των λεωφορείων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Λόγω των δύο αρμοδίων και μη υπουργείων -το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού επιρρίπτει τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Μεταφορών και δεν γνωρίζει τον αριθμό, το δε Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, όταν του ζητήθηκε από τον ΕΟΤ, ενώ έστειλε τους αριθμούς κυκλοφορίας δεν έστειλε τους δικαιούχους ιδιοκτήτες λέγοντας ότι αυτό είναι προσωπικό δεδομένο με αποτέλεσμα ο έλεγχος να είναι πλημμελής- κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή τους αριθμό. Η απογραφή και το μητρώο των ελληνικών τουριστικών λεωφορείων καθίσταται επιτακτική ανάγκη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παράνομα κυκλοφορούντα τουριστικά λεωφορεία. Εάν και εφόσον υπάρχει τέτοια περίπτωση αυτό σημαίνει πως το κράτος έχει χάσει μεγάλα ποσά από συμβόλαια, από τέλη κυκλοφορίας κτλ. και συγχρόνως ζημιώνονται οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων όταν υπάρχουν ανταγωνιστές, οι οποίοι αφού δεν πληρώνουν φόρους, χτυπάνε με παράνομα μέσα τις τιμές.

Η ΓΕΠΟΕΤ ζητά να αναλάβει μαζί με τους κρατικούς φορείς ΕΟΤ και υπουργείο Μεταφορών την απογραφή, από την οποία θα προκύψουν: α) ο ακριβής αριθμός των νόμιμων τουριστικών λεωφορείων με κατάλογο τον οποίον θα διατηρεί ο ΕΟΤ, που είναι ο κατά νόμο υπεύθυνος. β) έσοδα του κράτους από τα τυχόν μη νόμιμα κυκλοφορούντα τουριστικά λεωφορεία και το κυριότερο, έστω και αν έχουν κυκλοφορήσει παράνομα τουριστικά λεωφορεία λόγω σύγκρουσης αρμοδιοτήτων των δύο αυτών Υπουργείων Τουρισμού και Μεταφορών, θα σταματήσει μέχρι εδώ η παρανομία.

Απελευθέρωση χερσαίων επιβατικών μεταφορών
Η ΓΕΠΟΕΤ ζητά την πλήρη και όχι μερική απελευθέρωση των επαγγελμάτων και φυσικά και την πλήρη απελευθέρωση των χερσαίων επιβατικών μεταφορών. Σήμερα όπως είναι γνωστό στον χώρο των επιβατικών μεταφορών παραμένει πάντα το μονοπωλιακό καθεστώς των λεωφορείων των ΚΤΕΛ εις βάρος όλων των άλλων μέσων χερσαίας επιβατικής μεταφοράς και εις βάρος των εποχιακά απασχολούμενων τουριστικών λεωφορείων με το μη μονοπωλιακό έργο, όταν αυτό το μονοπωλιακό έργο των ΚΤΕΛ είναι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Με την πλήρη απελευθέρωση των χερσαίων επιβατικών μεταφορών θα ενταθεί ο συναγωνισμός όχι μόνο στην τιμή του εισιτηρίου προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή, αλλά θα προστεθούν νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, το δε κράτος θα εισπράξει φόρους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024