Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτοπ του ΣτΕ σε δημιουργία κάμπινγκ στο Αγιο Ορος
Ακύρωση οικοδομικής άδειας στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής

Στοπ του ΣτΕ σε δημιουργία κάμπινγκ στο Αγιο Ορος

Το Ε` Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ`αριθμ. 3077/2010 απόφασή του ακύρωσε αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, όπως και ακύρωσε και οικοδομική άδεια που επέτρεπε την κατασκευή […]

Το Ε` Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ`αριθμ. 3077/2010 απόφασή του ακύρωσε αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, όπως και<...> ακύρωσε και οικοδομική άδεια που επέτρεπε την κατασκευή σε έκταση 23.300 τ.μ. camping και άλλων τουριστικών εγκατστάσεων με πισίνα στα σύνορα του Αγίου Όρους και ειδικότερα στην περιοχή Τζάφα – Κομίτσα των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής. Η περιοχή στην οποία ήταν να ανεγερθεί από ιδιώτη τουριστική εγκατάσταση – όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση – έχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, γιατί “συνδέεται ιστορικά με την διώρυγα του Ξέρξη και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, τα οποία προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο”.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι στην περιοχή του Aθου δηλαδή από την διώρυγα του Ξέρξη μέχρι των ακρωτηρίων Πίννες και Ακροθώου, με υπουργική απόφαση έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά και διατηρητέα όλα τα μνημεία, οι Μονές, ναοί, τα εξωκλήσια, μετόχια, κελιά κ.λπ. που υπάρχουν ακόμη και εάν είναι σε κατάσταση ερείπωσης. Παράλληλα, με άλλη υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκε ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η ευρύτερη περιοχή των συνόρων του Αγίου Όρους μέχρι το Δήμο Ιερισσού και την νήσο Αμμολιανή.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, μετά τις υπουργικές αυτές αποφάσεις, αλλά και από όλο το νομοθετικό πλέγμα για την προστασία των νεότερων μνημείων, αλλά και των προστατευομένων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η επίμαχη περιοχή που ήταν να ανεγερθεί το τουριστικό συγκρότημα των camping κ.λπ. υπάγεται σε διπλό προστατευτικό καθεστώς.

Συγκεκριμένα, για την οικοδόμηση της εν λόγω περιοχής και ειδικά με τουριστικά συγκροτήματα πρέπει, πριν την έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας, να προηγηθεί έγκριση από τα υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ). Οι υπουργικές αυτές αποφάσεις – σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ – πρέπει να αποφαίνονται για τις επιπτώσεις του έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί, αλλά και για το αν οι δραστηριότητες του έχουν επιπτώσεις στην προστατευόμενη χερσόνησο του Aθου.

Τελικά, η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι τόσο η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, όσο και του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, που προηγήθηκαν της έκδοσης της οικοδομικής άδειας του 2001 του Πολεοδομικού Γραφείου Αρναίας Χαλκιδικής, είναι ανεπαρκώς αιτιολογημένες και εξ` αυτού του λόγου πρέπει να ακυρωθούν.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024