Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΔικαιώματα επιβατών στις υπεραστικές μετακινήσεις με λεωφορεία θεσπίζει η Ε.Ε.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δικαιώματα επιβατών στις υπεραστικές μετακινήσεις με λεωφορεία θεσπίζει η Ε.Ε.

Την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών στις υπεραστικές μετακινήσεις με λεωφορεία προωθεί με νέο πακέτο μέτρων η Ε.Ε. Η σχετική συμφωνία συνάφθηκε μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του […]

Την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών στις υπεραστικές μετακινήσεις με λεωφορεία προωθεί με νέο πακέτο μέτρων η Ε.Ε. Η σχετική συμφωνία<...> συνάφθηκε μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση στην οποία συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του ΕΚ, κ. Σπύρος Δανέλλης.

Το πέρας των πολύμηνων διαπραγματεύσεων θεσπίζει για τους επιβάτες που μετακινούνται με λεωφορεία παρόμοια δικαιώματα με εκείνα που απολαμβάνουν ήδη οι επιβάτες στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Στην τελική μορφή του ο Κανονισμός προβλέπει αποζημιώσεις έως και 1.200 ευρώ για απώλεια ή ζημιά αποσκευών, διανυκτέρευση όταν αυτή κρίνεται αναγκαία για έως και δύο νύχτες σε περιπτώσεις ακύρωσης δρομολογίων, αλλά και την υποχρέωση των εταιριών να μεριμνούν για τις ανάγκες των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων άνω των 2 ωρών, προβλέπεται η επιστροφή του πλήρους αντίτιμου του εισιτηρίου ή παροχή εναλλακτικής μεταφοράς. Ωστόσο, όπως και στα δικαιώματα των επιβατών στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, προβλέπονται εξαιρέσεις σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Δανέλλης δήλωσε τα εξής μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης: “Η αποψινή συμφωνία αποτελεί ένα βήμα προόδου για τους επιβάτες των λεωφορείων, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, το εύρος της εφαρμογής του πλαισίου αυτού είναι δυστυχώς περιορισμένο, αφού οι διαδρομές μικρότερες των 250 χλμ. δε θα συμπεριληφθούν στο πλαίσιο του Κανονισμού. Βεβαίως, το κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να τις συμπεριλάβει σε εθνικό επίπεδο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Σοσιαλιστική Ομάδα συγκεκριμένα εργάστηκαν σκληρά για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας και ειδικά για την θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων των ατόμων μειωμένης κινητικότητας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024