Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜεταβολές στη σιδηροδρομική εξυπηρέτηση της Πελοποννήσου
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μεταβολές στη σιδηροδρομική εξυπηρέτηση της Πελοποννήσου

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις για περικοπές δρομολογίων και δραστικές αυξήσεις τιμών στα εισιτήρια των τρένων που εξυπηρετούν την Πελοπόννησο θέλει […]

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις για περικοπές δρομολογίων και δραστικές αυξήσεις τιμών<...> στα εισιτήρια των τρένων που εξυπηρετούν την Πελοπόννησο θέλει να κάνει τις παρακάτω διαπιστώσεις:

“Όταν είναι γνωστή η διαχρονική πρόθεση όλων των κυβερνήσεων για την αποκέντρωση του υδροκέφαλου κράτους της Αθήνας, είναι πραγματικά άξια περιέργειας η πρόθεση για αυξήσεις στα τιμολόγια όλων των δρομολογίων της Πελοποννήσου και κυρίως του προαστιακού σιδηροδρόμου ο οποίος καλύπτει καθημερινές ανάγκες μετακίνησης εργαζομένων από την Πελοπόννησο προς την Αθήνα. Τη στιγμή που το κόστος μετακίνησης προς τις εργασίες στην περιοχή της Αθήνας για τους κατοίκους της Πελοποννήσου είναι ήδη πενταπλάσιο (10 ευρώ εισιτήριο έναντι 2 ευρώ για τους μετακινούμενους εντός αστικής περιοχής Αθήνας) οι περαιτέρω αυξήσεις κατά 50% θα αποτελέσουν καίριο πλήγμα για τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων. Είναι προφανώς και αυτή μια ενέργεια, η οποία τελικά θα αποτελέσει αντικίνητρο για την παραμονή οικογενειών εκτός Αθήνας.

Είναι απορίας άξιο πως σιδηροδρομικό δίκτυο για την ανακατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ εγκαταλείπεται πλέον αχρησιμοποίητο αφού τα περισσότερα δρομολόγια εντός Πελοποννήσου καταργούνται. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι για τους οποίους ανακατασκευάστηκαν παλιές γραμμές η χρήση των οποίων καθιστά εκ των πραγμάτων την λειτουργία του τρένου μη ελκυστική για το ευρύ κοινό δημιουργώντας μεταφορικά μονοπώλια σε μια κοινωνία στην οποία γίνονται προσπάθειες για το άνοιγμα των επαγγελμάτων

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας προτείνει:

  • Το πάγωμα των αυξήσεων των εισιτηρίων του προαστιακού από Πελοπόννησο προς Αθήνα και αντίστροφα.
  • Την τιμολόγηση με βάση την διανυόμενη απόσταση, που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών των εισιτηρίων για όσους κινούνται σε ενδιάμεσους σταθμούς και ελαφρές ίσως αυξήσεις για μετακίνηση μεταξύ των τερματικών σταθμών.
  • Την εξέταση της δυνατότητας παραμονής βασικών δρομολογίων από Πελοπόννησο προς Αθήνα με την ταυτόχρονη κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την κατασκευή σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου ανταγωνιστικού στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς.
  • Την έναρξη διαβούλευσης για την δυνατότητα αξιοποίησης των εκτάσεων του παλαιού σιδηροδρομικού δικτύου που σταδιακά εγκαταλείπεται (π.χ. στον νομό Κορινθίας) για την δημιουργία διαδημοτικών χώρων πρασίνου και δραστηριοτήτων εντός των οικιστικών ιστών από τις οποίες διέρχεται το παλιό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η προσπάθεια για αποκέντρωση δεν πρέπει να παραμένει μόνο σε ευχές από τους κυβερνώντες αλλά θα πρέπει να δίνονται κίνητρα για την πραγματοποίησή της πόσο μάλλον δε θα πρέπει να θεσπίζονται αντικίνητρα που εμποδίζουν νέες οικογένειες να κατοικήσουν εκτός λεκανοπεδίου”.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024