Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΟ τουρισμός υγείας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής
Το να διατηρούμαστε υγιείς γίνεται όλο και πιο σημαντικό όταν βρισκόμαστε σε διακοπές

Ο τουρισμός υγείας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι διακοπές για ευεξία σε spa έχουν αυξηθεί κατά 30%, σημειώνει έρευνα που έγινε από την ΙΤΒ Berlin.

Οι Γερμανοί πολίτες ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τη σημασία του να μένει κάποιος υγιής και ενεργητικός. Όλο και περισσότεροι κάνουν διακοπές υγείας για να ελαττώσουν το καθημερινό άγχος ή για να μείνουν σε φόρμα για τις επαγγλεματικές τους υποχρεώσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι διακοπές για ευεξία σε spa έχουν αυξηθεί κατά 30%. Αντίθετα, ο ιατρικός τουρισμός έχει μειωθεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του World Travel Monitor, που έγινε από την έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου, κατά την ίδια χρονική περίοδο ο αριθμός της θεραπείας, της αποκατάστασης και της νοσηλείας σε νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 18%.
 
Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για διακοπές υγείας
Σε 3,3 εκατ. ταξίδια διακοπών, που ισοδυναμούν με το 4,6% του συνόλου των ταξιδιών στο εξωτερικό, οι Γερμανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για υγιή και ιατρικό τουρισμό στο εξωτερικό από τους Ευρωπαίους γείτονές τους. Επί του παρόντος, ο ιατρικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας “καταμετρά” συνολικά 9,4 εκατ. ταξίδια ή το 2,4% όλων των ευρωπαϊκών ταξιδιών στο εξωτερικό. Σε όλην την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, οι διακοπές ευεξίας έχουν αυξηθεί κατά 38%. Στον ιατρικό τουρισμό παρατηρείται επίσης μια αύξηση της τάξης του 24%.

Ο κ. Martin Buck, διευθυντής του Competence Center Travel and Logistics στη Messe Berlin, σημειώνει: “Παντού στην Ευρώπη οι διακοπές ευεξίας, οι οποίες βοηθούν στην αποτροπή ασθενειών που οφείλονται σε κοινωνικούς παράγοντες, γίνονται όλο και πιο δημοφιλεί. Είναι λοιπόν, μια μεγάλη ευκαιρία για τους οργανωτές ταξιδίων, τα ξενοδοχεία και τους διάφορους προορισμούς να επεκτείνουν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους”.

Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι είναι πολύ πιο πρόθυμοι στο να κάνουν διακοπές ευεξίαςαπό ό,τι άλλοι Ευρωπαίοι γείτονές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η γερμανική αγορά για διακοπές ευεξίας είναι περίπου έξι φορές το μέγεθος της ρωσικής αγοράς, ενώ ο ιατρικός τουρισμός των Γερμανών ξεπερνά τον αντίστοιχο ρωσικό κατά 22%. Η γαλλική αγορά είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε ταξίδια ευεξίας στο εξωτερικό, ενώ η ολλανδική είναι η τρίτη μεγαλύτερη για ιατρικό τουρισμό στο εξωτερικό.

Ανάμεσα στους Γερμανούς πολίτες πιο δημοφιλείς προορισμοί του εξωτερικού για ταξίδια ευεξίας είναι η Ισπανία,ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Αυστρία. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για ιατρικούς λόγους είναι η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία. Στην Ευρώπη ως σύνολο, οι πιο δημοφιλείς χώρες για ταξίδια ευεξίας είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Τσεχία αποτελούν κορυφαίους προορισμούς για ιατρικό τουρισμό.

Οι γυναίκες προτιμούν να ταξιδεύουν για θεραπεία παρά να κάνουν διακοπές ευεξίας
Σύμφωνα με την έρευνα του World Travel Monitor, τα κοινωνικό-δημογραφικά στοιχεία παίζουν επίσης ρόλο. Με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη, οι Ευρωπαίοι κάνουν διακοπές ευεξίας σε μικρότερη ηλικία από τα άτομα που ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους και τα οποία είναι κατά μέσο όρο στην ηλικία των 53. Οι Γερμανοί ταξιδιώτες είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στις δύο κατηγορίες. Οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές ευεξίας είναι περίπου 52 ερτών και όσοι ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους είναι περίπου 61. Οι γυναίκες προτιμούν να ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους παρά να κάνουν διακοπές υγείας. Ωστόσο, αυτές ξεπερνούν σε αριθμό τους άνδρες και στις δύο κατηγορίες.

Το μασάζ είναι λιγότερο δημοφιλές στους Γερμανούς
Οι Ευρωπαίοι λένε ότι όταν κάνουν διακοπές ευεξίας προτιμούν να χαλαρώνουν (50%), ενώ ακολουθούν το περπάτημα ή την ορειβασία και την κολύμβηση (με 43% το καθένα). Για τους Γερμανούς, οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες είναι το περπάτημα ή η ορειβασία (48%) και η χαλάρωση (47%), ενώ ακολουθεί η κολύμβηση (44%). Οι Γερμανοί είναι ελαφρώς πιο ενθουσιώδεις σε προγράμματα ευεξίας (30%) από ό,τι οι Ευρωπαίοι γείτονές τους (26%). Αντίθετα, το μασάζ είναι λιγότερο δημοφιλές στους Γερμανούς (15%) από ό,τι στους Ευρωπαίους ως σύνολο (26%).

Ρωσία και Κίνα: Μικρά αλλά αναπτυσσόμενα κομμάτια της “πίτας”
Με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου στο 100%, με 400.000 και 300.000 ταξίδια μέσα στο 2010 αντίστοιχα, και με ποσοστό 3% η κάθε μία της τουριστικής αγοράς σε όλες τις κατηγορίες, η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσονται σε ελκυστικές αγορές για διακοπές ευεξίας, ιδίως για τις γειτονικές τους χώρες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024