Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΙσραήλ, Σλοβακία και Χιλή αναπτυσσόμενες χώρες για τουρισμό περιπέτειας
Adventure Tourism Development Index

Ισραήλ, Σλοβακία και Χιλή αναπτυσσόμενες χώρες για τουρισμό περιπέτειας

Το Adventure Tourism Development Index (ATDI), ανακοινώνει κατάταξη που περιέχει χώρες από όλον τον κόσμο με βάση τις αρχές του αειφόρου τουρισμού περιπέτειας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο George Washington, σε συνεργασία με την Adventure Travel Trade Association (ATTA) και την Vital Wave Consulting αποκάλυψε ότι το Ισραήλ, η Σλοβακία και η Χιλή βρίσκονται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς για τουρισμό περιπέτειας για το 2010. Το Adventure Tourism Development Index (ATDI), για τρίτη χρονιά, προσφέρει μια κατάταξη που περιέχει χώρες από όλον τον κόσμο με βάση τις αρχές του αειφόρου τουρισμού περιπέτειας και η οποία υπολογίζεται από έναν συνδυασμό στοιχείων, βασισμένων σε έρευνες ειδικών και ποσοτικά δεδομένα που συλλέγονται από διεθνείς δείκτες.

“Όταν αναπτύξαμε για πρώτη φορά την τεχνική αυτή μέθοδο για την καταμέτρηση των χωρών το 2008, δεν γνωρίζαμε πως θα γίνει αποδεκτή”, λέει η κα Kristin Lamoureux, επίκουρη καθηγήτρια τουρισμού και διαχείρισης φιλοξενίας. “Τρία χρόνια αργότερα, οι χώρες χρησιμοποιούν το Index για να υποστηρίξουν τον αειφόρο τουρισμό περισσότερο από κάποιους άλλους τύπους τουρισμού”.

Οι 10 σημαντικότερες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες για τουρισμό περιπέτειας είναι οι ακόλουθες:
Αναπτυγμένες χώρες: Ελβετία, Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Γερμανία, Σουηδία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, και Αυστρία.
Αναπτυσσόμενες χώρες: Ισραήλ, Σλοβακία, Χιλή, Εσθονία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Ιορδανία, Ρουμανία και Λετονία.
 
“Το ATDI κατατάσσει τις χώρες βάσει κύριων ‘πυλώνων’ τουριστικής αξίας, συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, δίνοντας σημασία σε θέματα, τα οποία τώρα γνωρίζουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις κοινότητες και το περιβάλλον, αλλά και για την επιχειρηματική επιτυχία”, σημειώνει η κα Christina Heyniger της Vital Wave Consulting.

Η Heyniger είναι η δημιουργός του ATDI, καθώς και των αρχών στις οποίες βασίζεται. “Κοιτάζοντας τις κατατάξεις της φετινής χρονιάς, βλέπουμε ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κυριαρχούν ξανά στην κατάταξη των αναδυόμενων αγορών, καθώς και την εμφάνιση του Καναδά στις 10 πιο αναπτυγμένες χώρες”.

Οι χώρες κατατάχθηκαν βάσει 10 ‘πυλώνων’ και στηριζόμενες σε τρεις παράγοντες:
– Ασφαλής και φιλόξενη: βιώσιμη ανάπτυξη, ασφάλεια, φυσικοί πόροι και υγεία
– Περιπέτεια: επιχειρηματικότητα και περιπετειώδεις δραστηριότητες
– Ετοιμότητα: ανθρωπιστική, υποδομών, πολιτιστικών πόρων και εικόνα της χώρας.

Οι βαθμολογίες δεν αντανάκλούν την τρέχουσα δημοτικότητα μιας χώρας ή του αριθμού επισκεψιμότητας για τουρισμό περιπέτειας, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάταξη μιας χώρας σχετίζεται με τα στοιχεία αυτά.

“Η βιομηχανία των ταξιδιών περιπέτειας γνωρίζει καλά τα δυνητικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ανάπτυξης του τουρισμού περιπέτειας”, σημειώνει η κα Shannon Stowell της Adventure Travel Trade Association. “Το ATDI είναι ένα σημαντικό εργαλείο που διαθέτει η βιομηχανία μας για να προωθήσει ταξίδια και είναι κάτι που απαιτεί λιγότερη ανάπτυξη από ό,τι στην παραδοσιακή βιομηχανία”.

Με στόχο την προώθηση και την ενημέρωση της αειφόρου ανάπτυξης του τουρισμού περιπέτειας, το ATDI δημιουργήθηκε για να στηρίξει τους επιχειρηματίες και της κυβερνήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν και αγορά προϊόντων αειφόρου τουρισμού περιπέτειας και υπηρεσίες προς όφελος των κοινοτήτων και του περιβάλλοντος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024