Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι διεθνείς τουρίστες θα φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο το 2012
Βαρόμετρο του Διεθνούς Τουρισμού του ΠΟΤ

Οι διεθνείς τουρίστες θα φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο το 2012

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν πάνω από 4% το 2011, σε 980 εκατομμύρια, σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO (Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού).

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,4% το 2011, φτάνοντας συνολικά τα 980 εκατ., έναντι 939 εκατ. το 2010, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, μεγάλες πολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία. Κατά περιφέρεια, η Ευρώπη (+6%) παρουσιάσε την καλύτερη επίδοση, ενώ στις υποπεριοχές, η Νότια Αμερική (+10%) ήρθε πρώτη στην κατάταξη. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη στις προηγμένες οικονομίες (+5%) σε σχέση με τις αναδυόμενες (3,8%), γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ισχυρά αποτελέσματα στην Ευρώπη και τις οπισθοδρομήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

“Ο διεθνής τουρισμός έφτασε σε νέο ρεκόρ το 2011, παρά τις δύσκολες συνθήκες”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. “Για έναν τομέα που είναι άμεσα υπεύθυνες για το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 6% των συνολικών εξαγωγών και απασχολεί έναν στους 12 ανθρώπους στις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, δεδομένου μάλιστα ότι έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία χρειαζόμαστε επειγόντως μοχλούς για την τόνωση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας”, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη ξεπέρασε το μισό δισεκατομμύριο το 2011
Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα, οι αφίξεις τουριστών προς την Ευρώπη ανήλθαν σε 503 εκατομμύρια το 2011 (αντιπροσωπεύοντας τα 28 από τα 41 εκατ. των πρόσθετων διεθνών αφίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο). Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η Νότια  Μεσογείος (+8% η κάθε περιοχή) παρουσίασαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Παρά το γεγονός ότι μέρος της αύξησης της νότιας μεσογειακής Ευρώπη προέκυψε από απομάκρυνση της τουριστικής κίνησης από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι μεσογειακοί προορισμοί ωφελήθηκαν επίσης από τη βελτίωση της τουριστικής ροής από αγορές, όπως η Σκανδιναβία, η Γερμανία και η Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ασία και τον Ειρηνικό (+6%) είχε αύξηση κατά 11 εκατ. αφίξεις το 2011, φθάνοντας συνολικά τους 216 εκατ. διεθνείς τουρίστες. Η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία (και οι δύο +9%) επωφελήθηκαν από την ισχυρή εσωτερική ζήτηση, ενώ η αύξηση ήταν συγκριτικά ασθενέστερη στη Βορειοανατολική Ασία (+4%) και την Ωκεανία (+0,3%), εν μέρει λόγω της προσωρινής μείωσης του ιαπωνικής εξερχόμενης αγοράς.

Η Αμερική (+4%) σημείωσε αύξηση κατά 6 εκατ. αφίξεις, φθάνοντας συνολικά τα 156 εκατομμύρια. Η Νότια Αμερική είχε αύξηση έως και 10% για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική (και οι δύο +4%) διατήρησαν τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2010. Η Βόρεια Αμερική, με μια αύξηση 3%, έφτασε τα 100 εκατ. τουρίστες το 2011.

Η Αφρική διατήρησε τις διεθνείς της αφίξεις στα 50 εκατομμύρια, συν δύο εκατομμύρια αφίξεις στους υποσαχάριους προορισμούς (+7%), οι οποίοι αντιστάθμισαν τις απώλειες στη Βόρεια Αφρική (-12%). Η Μέση Ανατολή (-8%) έχασε περίπου 5 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις -συνολικά 55 εκατομμύρια. Παρ’όλα αυτά, κάποιοι προορισμοί, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν σταθερή την ανάπτυξή τους.

Τα εισιτήρια επιβεβαιώνουν τη θετική τάση στις αφίξεις
Τα διαθέσιμα στοιχεία για τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις και τις δαπάνες για το 2011 ακολουθούν πιστά τη θετική τάση στις αφίξεις.

Μεταξύ των δέκα πρώτων τουριστικών προορισμών, οι εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά στις ΗΠΑ (+12%), την Ισπανία (+9%), το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) (+25%) και το Ην. Βασίλειο (+7%). Όσοι ξοδεύουν περισσότεροι στις διακοπές τους προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές εξερχόμενου τουρισμού -Κίνα (+38%), Ρωσία (+21%), Βραζιλία (+32%) και Ινδία (+32%)- και ακολουθούν παραδοσιακές αγορές, με αύξηση των δαπανών των ταξιδιωτών από τη Γερμανία (+4%) και τις ΗΠΑ (+5%) πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Ο ΠΟΤ προβλέπει ότι ο διεθνής τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2012, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3-4%, φθάνοντας το ιστορικό του ενός δισεκατομμυρίου από το τέλος του έτους. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα ανακτήσουν προβάδισμα, με ισχυρότερη την ανάπτυξη στην Ασία και τον Ειρηνικό και την Αφρική (4-6%), ακολουθούμενη από την Αμερική και την Ευρώπη (2-4%). Η Μέση Ανατολή (0-5%) προβλέπεται να αρχίσει να ανακά μέρος των απωλειών της από το 2011.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024