Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠ. Γερουλάνος: Τα ακίνητα της ΕΤΑ είναι περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ και αυτή αποφασίζει
Εισήγηση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Π. Γερουλάνος: Τα ακίνητα της ΕΤΑ είναι περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ και αυτή αποφασίζει

Όσο πληθαίνουν τα ακίνητα που ζητάται να ενταχθούν στο νομοσχέδιο, τόσο πιο δύσκολο είναι η ΕΤΑΔ (πρώην ΕΤΑ) να τα αξιολογήσει, υποστήριξε ο Παύλος Γερουλάνος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά την εισήγήσή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, δήλωσε τα εξής:

“Αυτήν τη στιγμή έχω τουλάχιστον δέκα αιτήματα για μεταβίβαση άλλων ακινήτων. Όσον αφορά τη διαδικασία της μεταβίβασης, πρέπει η ΕΤΑ, σήμερα ΕΤΑΔ, να δεχθεί ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται δεν είναι ακίνητα που αυτή θέλει και μπορεί να λειτουργήσει. Εμείς τους βάλαμε να δουν τις περιπτώσεις ακίνητο – ακίνητο, για να δουν αν έχει νόημα να τα κρατά το κέντρο. Σε αυτά που αποφάσισαν ότι δεν έχει νόημα να τα κρατά και όσα είναι στο κέντρο, αυτά μεταβιβάστηκαν στις περιφέρειες. Αυτά είναι περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑΔ και αυτή αποφασίζει, βεβαίως με πολιτική κατεύθυνση, αλλά δεν είναι ‘αρχίσαμε να ξηλώνουμε την ΕΤΑΔ και όλα θα φύγουν’. Αλλά όταν έχεις ένα κομμάτι αιγιαλό όπου έχει ξεμείνει γιατί έχει πουληθεί το κτίριο από πίσω και ο αιγιαλός αυτός γίνεται σκουπιδότοπος, γιατί κανείς από την ΕΤΑΔ δεν πρόκειται να καθίσει να ασχοληθεί -προφανώς τον αιγιαλό θα θέλουμε να τον δώσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, αν η τοπική αυτοδιοίκηση τον θέλει. Όσο πληθαίνουν τα ακίνητα που μας λέτε να εντάξουμε σε αυτό το νομοσχέδιο, τόσο πιο δύσκολο είναι η ΕΤΑΔ να κάνει αυτήν την αξιολόγηση που σας είπα. Δε θα προλάβει. Εγώ θα απέφευγα να ανοίξω τη λίστα. Σήμερα ήδη μας έχουν έρθει δέκα αιτήματα. Αν προλάβουμε να το διαχειριστούμε έχει καλώς, αν έρθουν όμως και άλλα δεν θα μπορούμε να ανοίξουμε καθόλου τη λίστα. Θα ζητήσω όποια αιτήματα και υπάρχουν, να μελετηθούν από την ΕΤΑΔ συντονισμένα.

Αναφορικά με τις ιαματικές πηγές δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό δεν είναι ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τα ιαματικά, το οποίο σημαίνει ότι περνάμε κάποιες διατάξεις για να βοηθήσουμε τη λειτουργία τους, αλλά δεν περιμένουμε από αυτές τις διατάξεις να λύσουν το πρόβλημα των ιαματικών πηγών. Αυτό οδηγεί και σε κάτι άλλο. Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί στο να μεταβιβάσουμε ιαματικές πηγές σε δήμους, εφόσον μπορούν να τις διαχειριστούν. Όμως, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει αφότου νομοθετικά είναι καλυμμένες οι ιαματικές πηγές. Θα μπορούσαμε στο νομοσχέδιο του τουρισμού να φέρουμε κάποιες διατάξεις, να λύσουμε τα προβλήματα, έτσι ώστε να γίνει και μεταβιβάσει με τον ίδιο τρόπο. Το νομοσχέδιο αυτό, λογικά, θα πάει στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Επειδή, όμως, πιέζουν αρκετοί από τις ιαματικές πηγές, εγώ τους είπα το εξής ‘θέλετε να βγάλω και τα δύο άρθρα που έβαλα, να τελειώνουμε’. Είπαν όχι, και να φέρουμε τα υπόλοιπα στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό.

Δε βάλαμε αποκλειστική γλώσσα την τοπική στα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ, διότι υπάρχει ένα θέμα που είναι δύσκολο και λέμε ότι, αν υπάρχει, για παράδειγμα, ΕΟΤ Σουηδίας, πρέπει οπωσδήποτε ο άλλος να μιλάει σουηδικά; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε δύο γλώσσες, που η δεύτερη κατά προτίμηση να είναι η τοπική. Αλλά, όταν κάποιος γνωρίζει αγγλικά και, για παράδειγμα, γερμανικά, στη Σουηδία μπορεί να τα βγάλει πέρα καλά. Κι εμείς δε θέλαμε να βάλουμε πολύ συγκεκριμένα τη γλώσσα, γιατί μετά θα μειωνόταν η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024