Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΥΡΙΖΑ: Έργα στο φοινικόδασος Βάι καταστρέφουν το χαρακτήρα του
Ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Έργα στο φοινικόδασος Βάι καταστρέφουν το χαρακτήρα του

Στο φοινικόδασος στο Βάι Λασιθίου, υλοποιείται στα πλαίσια της μελέτης "Καθαρισμός φοινικόδασους Βάι για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του", δασοκομικό έργο "απαράδεκτο και καταστροφικό", σύμφωνα με καταγγελίες της WWF Ελλάς.

Ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖA, κ. Δ. Παπαδημούλης, σχετικά με έργα στο φοινικόδασος Βάι, τα οποία καταστρέφουν το χαρακτήρα του.

“Στο φοινικόδασος στο Βάι Λασιθίου, υλοποιείται στα πλαίσια της μελέτης ‘Καθαρισμός φοινικόδασους Βάι για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του’, δασοκομικό έργο ‘παράδεκτο και καταστροφικό’, σύμφωνα με καταγγελίες της WWF Ελλάς.

Επίσης για τα έργα αυτά, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη WWF Ελλάς.

Κατά την κοινή αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 11.01.2012 από την ερευνητική ομάδα του προγράμματος των υγρότοπων της WWF Ελλάς με εκπροσώπους και στελέχη υπηρεσιών του Δήμου Σητείας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, διαπιστώθηκε ότι:

– Η επέμβαση έχει αποκλειστικά κηποτεχνικό και όχι οικολογικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται πλήρης αποψίλωση της βλάστησης του υποορόφου και βαρύ κλάδεμα των φοινίκων και των άλλων δένδρων.
– Οι επεμβάσεις που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν ήδη υλοποιηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής τονίζουν ότι οι εκχερσώσεις που ξεκίνησαν αργότερα και υλοποιούνται σήμερα δεν έχουν σχέση με αυτά που είχαν εισηγηθεί.
– Οι επεμβάσεις είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα και ανάγκες μιας προστατευόμενης περιοχής.

Επισημαίνεται ότι, το Φοινικόδασος στο Βάι Λασιθίου ανήκει στο δίκτυο Natura και ειδικότερα έχει χαρακτηρισθεί από τη νομοθεσία της ΕΕ (Oδηγία 92/43/ΕΟΚ) ως οικότοπος προτεραιότητας για προστασία.

Δεδομένου ότι έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικοί εθνικοί και Ευρωπαϊκοί πόροι για την εκπόνηση Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης και Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για την προστασία της περιοχής

Ερωτούνται οι κ.κ. υπουργοί:
– Έχει λάβει υπόψη του το όψη του το υπουργείο τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των σχετικών φορέων; Αν ναι γιατί προχώρησε στην εκτέλεση του έργου;
– Γνωρίζει το υπουργείο την καταστροφή από τις εργασίες (εκχερσώσεις, εκτεταμένα κλαδέματα, διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών), οι οποίες υποβαθμίζουν δραματικά το οικοσύστημα του φοινικόδασος; Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση της περιοχής;”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024