Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔραστηριοτήτωνΑποκατάσταση παλιών ορεινών μονοπατιών στη Λίμνη Πλαστήρα
Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ

Αποκατάσταση παλιών ορεινών μονοπατιών στη Λίμνη Πλαστήρα

Το δίκτυο ορεινών μονοπατιών στη Λίμνη Πλαστήρα πρόκειται να αποκατασταθεί, μετά την έγκριση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.

Σημαντικές εργασίες αποκατάστασης της βατότητας αναμένεται να ξεκινήσουν σε δίκτυο ορεινών μονοπατιών στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, μετά την έγκριση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Όλες οι εργασίες θα γίνουν χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων, αλλά μόνο με εργαλεία χειρός, ελαχιστοποιώντας έτσι τις όποιες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον. Τα λίγα προϊόντα εκσκαφών που θα προκύψουν από τις εργασίες κατασκευής των λιθόστρωτων ή των σκαλοπατιών θα διαστρώνονται πάλι, κατά μήκος των μονοπατιών, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Όλες οι διαδρομές ακολουθούν υφιστάμενα παλιά μονοπάτια, μέσου πλάτους 1- 1,5 μ., αλλά λόγω εγκατάλειψης παρουσιάζουν δυσκολίες στην πρόσβαση. Θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης της βατότητας, όπως κλαδεύσεις, κοπή πεσμένων κορμών που εμποδίζουν την πορεία, καθαρισμοί χόρτων και φερτών υλικών.

Σε κάποια δύσβατα σημεία, όπου τα μονοπάτια έχουν καταστραφεί από τη ροή των όμβριων υδάτων ή από τις εκσκαφές για τη δημιουργία δασικών δρόμων θα κατασκευασθούν λιθόστρωτα καλντερίμια (χωρίς τη χρήση σκυροδέματος) και σκαλοπάτια από κορμούς δένδρων ή φυσικές πέτρες (ξηρολιθιά) και αντιστήριξη του μονοπατιού με φυσικούς κορμούς δένδρων (κορμοδέματα).

Σε θέσεις θέας ή σε σημεία όπου υπάρχουν υπαίθριες βρύσες θα γίνουν κατασκευές δασικής αναψυχής: ξύλινα κιόσκια, τραπεζοπάγκοι, ξύλινα παγκάκια κ.ά. Επίσης στην αρχή κάθε μονοπατιού εντός του οικισμού θα τοποθετηθεί ξύλινη πινακίδα με χάρτη της διαδρομής και θα διαμορφωθεί λιθόστρωτο και ξύλινη περίφραξη ύψους 1μ. για τον εντοπισμό του μονοπατιού. Πινακίδες κατεύθυνσης, επίσης, θα τοποθετηθούν και σε διάφορα σημεία των οικισμών για να οδηγούν τον επισκέπτη στο μονοπάτι. Τέλος, θα γίνει σήμανση των μονοπατιών με μικρές πινακίδες αλουμινίου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024