Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΗμερίδα για τον Ιατρικό Τουρισμό στην Καλαμάτα
Ανάδειξη ενός διαφορετικού τρόπου αξιοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων της επαρχίας

Ημερίδα για τον Ιατρικό Τουρισμό στην Καλαμάτα

Ιατρικός Τουρισμός ή αναγκαιότητα για την αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών υγείας και τουρισμού προς μια αειφόρο ανάπτυξη της Περιφέρειας, είναι το θέμα ημερίδα που διεξάγεται σήμερα στην Καλαμάτα, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ1.

Ημερίδα με αντικείμενο τον Ιατρικό Τουρισμό πραγματοποιείται σήμερα στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” του Διοικητηρίου. Το θέμα της ημερίδας είναι “Ιατρικός Τουρισμός ή αναγκαιότητα για την αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών υγείας και τουρισμού προς μια αειφόρο ανάπτυξη της Περιφέρειας” και η εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ1 και με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου / Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, “στη σημερινή ελληνική περιφέρεια αναπτύχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια ένα σύστημα υγείας, για το οποίο ο κάθε νομός (προ Καλλικράτη εποχής) απαιτούσε την αυτονομία του όσον αφορούσε το 95% των απαιτουμένων υπηρεσιών υγείας. Σε μια χώρα όπου (π.χ.) η Καλαμάτα από την Αθήνα – απόσταση 270 χλμ. – απαιτούσε ταξίδι 5 ωρών, το κράτος επένδυσε πόρους – κοινοτικούς αλλά και εθνικούς – σε μια υποδομή ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου, το οποίο όμως, τόσο λόγω της αστυφιλίας και της απομείωσης του πληθυσμού της Μεσσηνίας, όσο και λόγω της έλλειψης δημοσίων πόρων για την πλήρη λειτουργία του, μετά από 10 και πλέον χρόνια υπολειτουργεί αφήνοντας παροπλισμένη και άνευ αποτελέσματος την επένδυση αυτή. Εδώ λοιπόν απαιτείται πρωτοποριακή δράση.

Η ημερίδα έχει σκοπό να αναδείξει ένα διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης αυτών των δημόσιων νοσοκομείων της επαρχίας που υπολειτουργούν καθώς επίσης και μικρών ή μεσαίων ιδιωτικών μονάδων υγείας που δύναται να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε τουρίστες ή άλλους ξένους επισκέπτες“.

Η Μεσσηνία, ως περιοχή, έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που ενδείκνυνται για το είδος του τουρισμού που προτείνεται:
– Διεθνές αεροδρόμιο με πτήσεις κανονικές και τσάρτερ από/προς Ευρώπη
– Μεγάλο σύγχρονο νοσοκομείο με δυνατότητες ανάπτυξης.
– Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μερικές εκ των οποίων πολύ υψηλών προδιαγραφών
– Απόσταση δύο μόνο ωρών από την Αθήνα μέσω του νέου αυτοκινητοδρόμου
– Οργανωμένο δίκτυο ιδιωτικής περίθαλψης με αιχμή τη νέα μονάδα τεχνητού νεφρού.
– Πολλούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους που αποτελούν από μόνοι τους τουριστικό προορισμό (Αρχαία Μεσσήνη, Μεθώνη – Κορώνη – Πύλος, Μάνη, Ταΰγετος)
– Φυσικές ομορφιές και ιδιαίτερο κάλλος όπως ο Ταΰγετος με τα δάση και τους οικισμούς του, η Νέδα με τις πηγές της, τα ακατοίκητα αλλά πανέμορφα νησιά της και η μοναδική της ακτογραμμή, από τη Μάνη έως την Κυπαρισσία.

“Η σκέψη λοιπόν είναι πως μια τέτοια προοπτική που αφορά τόσο τον ιατρικό κόσμο όσο και τον τουριστικό, θα μπορούσε να δώσει άλλη ώθηση στην ανάπτυξη και μάλιστα με πολύ πιο υγιή χαρακτηριστικά από αυτά του μαζικού τουρισμού ή της αέναου επέκτασης της τουριστικής κατοικίας η οποία το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει ολοσχερώς το περιβάλλον”.

Χαιρετισμοί θα απευθύνουν οι κ.κ. Παναγιώτης Αλευράς, Δημήτριος Αδαμόπουλος και Παναγιώτης Νίκας, ενώ στην ημερίδα συμμετέχουν με ομιλίες τους οι κ.κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος (“1974-2012. Η παροχή υγείας στην Ελλάδα και η διάχυσή της ανά την επικράτεια. Προοπτικές μετά την κρίση”), Δημήτριος Δημητριάδης (“Τα κέντρα Αιμοκάθαρσης και οι τουριστικοί προορισμοί. Η εμπειρία μας μέχρι σήμερα”), Γεωργία Χριστοδούλου (“Η εμπειρία μας από την Τριφυλία. Βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές”), Πάνος Μινογιάννης (“Τουρισμός και Υγεία: Προοπτικές, Προκλήσεις, και Προβλήματα”), Γιώργος Χατζηιωσήφ (“Τουρισμός και Medical Wellness”), Κώστας Ανδριανόπουλος (“Η Καλαμάτα ως city break προορισμός. Ιατρικές και Ξενοδοχειακές υπηρεσίες”), Τόνια Επιφάνη (“Ταξιδιωτικά Γραφεία και Ιατρικός τουρισμός / Υποστήριξη και προβολή”), Ηλίας Μόσιαλος (“Η προοπτική πέραν της Δημοσίας Διοίκησης. Μια νέα ανάπτυξη πέρα από τις δυνατότητες του σημερινού κράτους”).

Τέλος, σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας συμμετέχουν οι κ.κ. Κυριάκος Κυριακίδης, Λυκούργος Λιαρόπουλος και Ηλίας Μόσιαλος (“Μεταπολίτευση και υποδομές υγείας. Η παροχή υπηρεσιών στην νεοελληνική περιφέρεια”) και Δημήτριος Δημητριάδης, Στέφανος Μάνος και Γιώργος Χατζηιωσήφ (“Η ιδιωτική πρωτοβουλία, η παροχή υπηρεσιών υγείας και ο τουρισμός. Προοπτικές στη σημερινή πραγματικότητα”).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024