Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ παραλογισμός της ελληνικής γραφειοκρατίας κλείνει το Παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο
Η ΓΕΠΟΕΤ απέστειλε εκτάκτως επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Ο παραλογισμός της ελληνικής γραφειοκρατίας κλείνει το Παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο

Έντονη δυσαρέσκεια της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου και της ΓΕΠΟΕΤ για την άρνηση των υπαλλήλων να εργαστούν υπερωριακά στον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιού των Ιπποτών (με άμεση καταβολή των αμοιβών εκ μέρους των τουριστικών γραφείων που πρακτορεύουν τις εταιρείες κρουαζιεροπλοίων) λόγω προγραμματισμένων επισκέψεων 3.000 επιβατών κρουαζιέρας που καταφθάνουν την προσεχή Δευτέρα στη Ρόδο.

Την προσεχή Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 θα επισκεφτούν την Ρόδο τα κρουαζιερόπλοια “Silver Wind”, “Aegean Paradise” και “Ocean Majesty”, “Venus” και “Royal Iris” με περίπου 3.000 επιβάτες, με προγραμματισμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου, συμπεριλαμβανομένων του Παλατιού των Ιπποτών και του Μουσείου της πόλης.

Η ΓΕΠΟΤ διευκρινίζει ότι μέχρι σήμερα, όταν οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν κλειστοί λόγω υπέρβασης του ωραρίου, κατόπιν εγκρίσεως του αρμόδιου Υπουργείου, άνοιγαν υπερωριακά με επιβάρυνση των πρακτορείων, τα οποία κατέθεταν την αμοιβή, παρακρατώντας και αποδίδοντας στη Δ.Ο.Υ. τους φόρους που αναλογούσαν.
 
“Παρά τις κατά το παρελθόν προτάσεις της Ένωσής μας για οριστική επίλυση του προβλήματος, δυστυχώς για τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012, το Υπουργείο, ελαφρά τη καρδία, απέρριψε την αίτηση των ενδιαφερομένων πρακτορείων για την υπερωριακή λειτουργία στο Παλάτι των Ιπποτών, με τη δικαιολογία ότι οι φύλακες δε δέχονται να εργαστούν, εάν δεν έχουν γραπτή εντολή από το Υπουργείο (;;;), και επίσης ότι δεν έχει ακόμη εξευρεθεί νόμιμος τρόπος πληρωμής της υπερωριακής εργασίας (!), με αποτέλεσμα:

1) να στερήσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιβάτες επίσκεψής των κλειστών αρχαιολογικών χώρων.
2) τη δυσαρέσκεια των εταιρειών κρουαζιεροπλοίων λόγω απώλειας εσόδων από ακυρώσεις προπληρωμένων χερσαίων εκδρομών και την αντιμετώπιση των διαμαρτυρομένων επιβατών.
3) τη απώλεια εσόδων από τη τοπική οικονομία, λόγω αλλαγής προγραμμάτων και του κινδύνου ακύρωσης προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων ως και εις το παρελθόν  
4) την απώλεια εσόδων των ίδιων των αρχαιολογικών χώρων.

Όλοι μας και κυρίως οι διοικούντες πρέπει να αναλογιστούν ότι:
1). Ο πελάτης της κρουαζιέρας είναι πελάτης μίας μέρας ανά προορισμό, και δεν έχει νόημα η επίσκεψη του σε προορισμούς που δεν υπάρχουν ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι να επισκεφτεί. Σε περίπτωση όμως ακυρώσεως προγραμμάτων κρουαζιέρας η και προγραμμάτων εκδρομών, η ζημία για τις εταιρείες των πλοίων, τις τοπικές κοινωνίες, και διά τους αρχαιολογικούς χώρους, λόγω απώλειας εσόδων είναι μεγάλη.

2). Τα κρουαζιερόπλοια είναι πλωτά κινούμενα ξενοδοχεία, που με την αυτή ευκολία που προγραμματίζονται, αλλάζουν και ρότα για άλλα λιμάνια αν δεν τους ικανοποιούν οι κατά τόπους συνθήκες.

3). Σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και ύφεσης η απώλεια κάθε ευρώ για την τοπική και εθνική οικονομία μετρά τα μέγιστα”.

Η ΓΕΠΟΕΤ απέστειλε εκτάκτως επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με κοινοποίηση στην κα Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού, τον κ. Κώστα Τζαβάρα, αναπληρωτή υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού και στην Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου.
 
Η επιστολή αναφέρει:

“Κύριε πρόεδρε,

Σας αποστέλλουμε σημερινό δελτίο Τύπου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, στο οποίο εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια της για το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου του Παλατιού των Ιπποτών – την οποία η ΓΕΠΟΕΤ συμμερίζεται απολύτως – και την άρνηση των υπαλλήλων να εργαστούν υπερωριακά (με άμεση καταβολή των αμοιβών εκ μέρους των τουριστικών γραφείων που πρακτορεύουν τις εταιρείες κρουαζιεροπλοίων) λόγω προγραμματισμένων επισκέψεων των 3.000 επιβατών κρουαζιέρας που καταφθάνουν την προσεχή Δευτέρα στο νησί της Ρόδου.

Διανύουμε τη χειρότερη οικονομική περίοδο που έχει περάσει ποτέ η χώρα με κύριους υπεύθυνους εμάς τους ίδιους και είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλουμε τουρίστες και εισερχόμενο τουρισμό την ίδια στιγμή που εμείς με τη συμπεριφορά μας τους διώχνουμε και τους στρέφουμε προς ανταγωνίστριες χώρες. Τέτοιες ενέργειες μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν.

Αυτό δυστυχώς συμβαίνει σήμερα. Χάσαμε τη μισή τουριστική περίοδο με τα μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους να είναι κλειστά τις απογευματινές ώρες(μετά τις 15:00 μ.μ.) λόγω γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών, όπως η αργοπορία στην πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων ή οι πιέσεις των συνδικαλιστικών φορέων που δε θέλουν να εφαρμόσουν το θερινό ωράριο και έφτασαν ακόμα και στο σημείο να κλείσουν την Ακρόπολη λόγω καύσωνα (πράγμα πρωτόγνωρο για οποιαδήποτε χώρα πόσο μάλλον μια άκρως τουριστική όπως η Ελλάδα).

Έχουμε την εντύπωση και το νοιώθουμε καθημερινά ότι ζούμε σε μια άναρχη χώρα όταν ο καθένας – εκτός από την ίδια την πολιτεία – λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε κλάδου. Αλήθεια που θα φτάσουμε έτσι; Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μας εμπιστεύονται πλέον οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό και θα σταματήσουν να στέλνουν κόσμο στην Ελλάδα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας στο σημαντικό αυτό ζήτημα, ώστε να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό καθώς τα εν λόγω κρουαζιερόπλοια αναμένονται στο λιμάνι της Ρόδου το πρωί της Δευτέρας (23/7 ώρα 07:30 πμ). Γνωρίζουμε ότι έγιναν προσπάθειες τόσο από το γραφείο του κ. Τζαβάρα και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού της κας Μενδώνη όσο και από το γραφείο της κας Κεφαλογιάννη, αλλά οι υπεύθυνοι του Μουσείου των Ιπποτών αρνήθηκαν να εργαστούν υπερωριακά και να ανοίξουν το χώρο για τους ολίγους αυτούς επισκέπτες, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με δαπάνη των Τουριστικών Γραφείων. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα δοθεί λύση, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τον βαλλόμενο ελληνικό τουρισμό”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024