Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΑναβάθμιση του επιχειρησιακού συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
Προσθήκη του συστήματος FerryBox στη Μεσόγειο θάλασσα

Αναβάθμιση του επιχειρησιακού συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Το σύστημα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την επιστημονική κοινότητα ενώ δίνει στον απλό χρήστη μια άμεση εικόνα των περιβαλλοντολογικών συνθηκών που επικρατούν στο Νότιο Αιγαίο

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών  πρωτοπόρος στην παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβαθμίζει το επιχειρησιακό σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ με την εγκατάσταση ενός συστήματος FerryBox συνεχούς καταγραφής φυσικοχημικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων στο F/B Olympic Champion της ΑΝΕΚ Lines στην γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς.
 
Το FerryBox καταγράφει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τη θερμοκρασία, αλατότητα, περιεκτικότητα σε διαλυμένο οξυγόνο, θολερότητα, φθορισμό σαν απόρροια της συγκέντρωσης χλωροφύλλης και το pH του θαλασσινού νερού. Τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε πραγματικό χρόνο και καταχωρούνται στη βάση δεδομένων του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ παρέχοντας στην επιστημονική κοινότητα ένα χρήσιμο εργαλείο και στους χρήστες μία άμεση εικόνα των περιβαλλοντολογικών συνθηκών που επικρατούν στο Νότιο Αιγαίο. Μελλοντικά προβλέπεται η προσθήκη περαιτέρω αισθητήριων για μετρήσεις όπως η συγκέντρωση του CO2 συμβάλλοντας στην παρατήρηση της κλιματικής αλλαγής.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο των συστημάτων FerryBox κάλυπτε μέχρι πρόσφατα κυρίως τις βόρειες θάλασσες και τις Ευρωπαϊκές ακτές στον Ατλαντικό ωκεανό. Η προσθήκη στο δίκτυο του μοναδικού για την Μεσόγειο συστήματος FerryBox αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε που πλέον διαθέτει μέσω του ΠΟΣΕΙΔΩΝ ένα από τα πιο ολοκληρωμένα δίκτυα παρατήρησης θαλασσών σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Γεγονός που μπορεί να συνδράμει θετικά στις υπάρχουσες ερευνητικές συνεργασίες αλλά και να αποτελέσει αφετηρία για νέες. Ιδιαίτερα σε μία δύσκολη εποχή που ο προϋπολογισμός και οι ερευνητικές υποδομές της χώρας ολοένα και συρρικνώνονται. 

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024