Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΌχι στο κυνήγι στην Τήλο μετά από σχεδόν 20 χρόνια απαγόρευσης
Οικοτουρισμός

Όχι στο κυνήγι στην Τήλο μετά από σχεδόν 20 χρόνια απαγόρευσης

Ερώτηση της βουλευτού Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κας Μίκας Ιατρίδη προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για την απαγόρευση του κυνηγιού στην Τήλο.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα Μίκα Ιατρίδη κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σχετικά με την απαγόρευση του κυνηγιού στην Τήλο. Σε αυτήν αναφέρεται ότι σύμφωνα με επιστολή της δημάρχου Τήλου, τον τελευταίο καιρό ασκείται πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να επιτραπεί το κυνήγι στο νησί της Τήλου μετά από σχεδόν 20 χρόνια απαγόρευσης.

“Η Τήλος είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου με μεγάλη ποικιλότητα σε είδη πουλιών και μάλιστα φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη και είδη που βρίσκονται υπό προστασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 60% του νησιού της Τήλου αποτελεί μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (απ. 1306/28-7-2000 του Γ.Γ. της Π.Ν.Α.), ενώ όλο το νησί έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βραβευμένη από την Ε.Ε. Ακόμη, η Τήλος είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) και ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 (οδηγίες 92/43/ΕΕ και 79/409/ΕΕ).

Ταυτόχρονα, η Τήλος είναι ένας από τους ελάχιστους φορείς που έχει εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), η οποία εγκρίθηκε με την υπ. αριθ. 186912/3421/23-10-2006 Απόφαση του Γενικού Δ/ντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «Δεν επιτρέπεται το κυνήγι σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Τήλου».

Επίσης, στις 27-12-2011 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ σχετικά με το Σχέδιο του Π.Δ. με τίτλο ‘Χαρακτηρισμός χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων της περιοχής νήσου Τήλου ως Περιοχή Οικοανάπτυξης’, με σκοπό την προστασία, τη διατήρηση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου. Η διαδικασία για την δημοσίευση του Π.Δ. στο ΦΕΚ πρόκειται να γίνει τους προσεχείς μήνες και όχι αργότερα από το τέλος του χρόνου.

Με δεδομένο ότι η Τήλος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τον οικοτουρισμό και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών που έρχονται στον νησί για να παρατηρήσουν τα πτηνά, τα οποία πετούν ελεύθερα και γίνονται ‘στόχος’ των φωτογραφικών τους μηχανών. Επειδή ο οικοτουρισμός είναι αυτός που έδωσε πνοή στο νησί, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των κατοίκων και τον τριπλασιασμό της νεολαίας και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο τμήμα εσόδων για την οικονομία του νησιού.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

1. Τίθεται ζήτημα άρσης της απαγόρευσης του κυνηγιού στην Τήλο;

2. Πότε θα υπογραφεί από το ΥΠΕΚΑ το ΠΔ με τίτλο ‘Χαρακτηρισμός χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων της περιοχής νήσου Τήλου ως Περιοχή Οικοανάπτυξης’;”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024