Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑπαιτείται συστηματική μελέτη των νέων τάσεων για την ανάκαμψη του κυπριακού τουρισμού
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων

Απαιτείται συστηματική μελέτη των νέων τάσεων για την ανάκαμψη του κυπριακού τουρισμού

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού προσφέρει στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου μια πολύ καλή ευκαιρία να αναδείξει τις προοπτικές που δημιουργούνται από την πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, τονίζει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, κ. Χ. Λοϊζίδης.

“Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ‘Τουρισμός και Βιώσιμη Ενέργεια: Ενεργοποίηση της Αειφόρου Ανάπτυξης’, αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της τουριστικής βιομηχανίας στην προσπάθεια για ένα λαμπρότερο ενεργειακό μέλλον, όπου όλος ο πληθυσμός του πλανήτη θα έχει πρόσβαση σε σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον, αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές ενεργειακές υπηρεσίες”, δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, κ. Χάρης Λοϊζίδης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

“Ο τουρισμός, ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, προωθεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη και συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στη διακήρυξη του για την Ημέρα, ‘η τουριστική βιομηχανία πρωτοπορεί στην ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη βιώσιμη ενέργεια. Οι ενεργειακά αποδοτικές αναβαθμίσεις στα αεροσκάφη, η εναλλαγή στις ανανεώσιμες πηγές καυσίμων για τις αερομεταφορές και οι ενεργειακές τεχνολογικές λύσεις σε ξενοδοχεία, τοποθετούν τον τουρισμό στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετατροπής’.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων συμμετέχει σε μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, του λειτουργικού κόστους και των εκπομπών CO2 στα τουριστικά καταλύματα. Πρόσφατα διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου LIFE+CARBONTOUR, στο οποίο συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλους φορείς, με τίτλο ‘Στρατηγικός Σχεδιασμός προς ένα Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα στον τομέα των Τουριστικών Καταλυμάτων’. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τον προσδιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης στα τουριστικά καταλύματα ανά δραστηριότητα αλλά και τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού προσφέρει στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας και μιαν πολύ καλή ευκαιρία να διερευνήσει εγκαίρως και να αναδείξει τις προοπτικές που δημιουργούνται από την πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Προοπτικές πλήρως συνυφασμένες με τον τουρισμό, αφού η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους που αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής δαπάνης του τουριστικού μας προϊόντος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα ταξιδιωτικά πακέτα να γίνουν πιο ελκυστικά και ανταγωνιστικά. Επιπλέον, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, συμβάλλοντας στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού τουρισμού.

Οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο κατέγραψαν θετικό πρόσημο, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε και η πληρότητα των περισσότερων ξενοδοχείων. Όμως, σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει η μικρή αυτή αυξητική τάση στις αφίξεις να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Οι προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η τουριστική μας βιομηχανία είναι πολλές και ο ανταγωνισμός καθίσταται ολοένα και πιο έντονος. Για να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη του κυπριακού τουρισμού, απαιτείται συστηματική μελέτη των νέων τάσεων, συλλογική προσπάθεια και κινητοποίηση προς τις σωστές κατευθύνσεις για να προλάβουμε τις εξελίξεις και να αποκομίσουμε ως κράτος όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Ιδιαίτερα τώρα, που άλλοι νευραλγικοί τομείς της οικονομίας του τόπου, έχουν υποστεί καίριο πλήγμα ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ ο τουρισμός απέδειξε τις δυνατότητες και την ανθεκτικότητά του”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024