Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΥπέρ της διατήρησης του Τμ. Τουριστικών Επιχειρήσεων ΑΤΕΙΘ η μακεδονική τουριστική βιομηχανία
Τουριστική εκπαίδευση

Υπέρ της διατήρησης του Τμ. Τουριστικών Επιχειρήσεων ΑΤΕΙΘ η μακεδονική τουριστική βιομηχανία

Η τουριστική βιομηχανία της Μακεδονίας απαιτεί να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ως αυτόνομο τμήμα, ενώ παρέμβαση έχει κάνει και ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας-Θράκης.

Η τουριστική βιομηχανία της Μακεδονίας υποστηρίζει τη διατήρηση της λειτουργίας του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ως κανονικού Τμήματος και όχι ως μίας απαξιωμένης “κατεύθυνσης” ενός γενικού Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στις Σέρρες (όπως προβλέπει το Σχέδιο “Αθηνά” του Υπουργείου Παιδείας). Παράλληλα, το σύνολο των φορέων, αλλά και των επαγγελματιών του τουρισμού της κεντρικής Μακεδονίας ζητά από την ηγεσία του υπουργείου την παραμονή του συγκεκριμένου τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στο φυσικό του χώρο, δηλαδή στις εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη.

Τα παραπάνω αναφέρονται με σαφήνεια σε σειρά ψηφισμάτων και δελτίων Τύπου που εξέδωσαν τις τελευταίες μέρες η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής & Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, το Thesaloniki Convention & Visitors Bureau, το Τμήμα Τουρισμού του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νέου Μαρμαρά, και η Ένωση Κάμπινγκ Χαλκιδικής κ.ά.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η παρέμβαση του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας-Θράκης (η οποία καλύπτει όλα τα διευθυντικά στελέχη ξενοδοχείων στη Βόρεια Ελλάδα), η οποία τονίζει ότι το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παρέχει επί 40 συναπτά έτη υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση σε επίπεδο ΑΕΙ, την οποία έχει -και θα συνεχίσει να έχει- ανάγκη ο τουριστικός κλάδος της χώρα μας, ενώ παράλληλα ο Σύλλογος ζητά τη διατήρηση του εν λόγω Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων ως αυτόνομου Τμήματος στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, 1.873 μεμονωμένες τουριστικές επιχειρήσεις όλων των ειδών που εδρεύουν στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας συνυπέγραψαν κοινό ψήφισμα με το οποίο δηλώνουν την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ απευθύνουν έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη περίπτωση.

“Η έμπρακτη εκδήλωση της στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας προς το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποτελεί αδιάψευστο επιχείρημα υπέρ της διατήρησης του παραπάνω Τμήματος ως αυτόνομου Τμήματος στη Θεσσαλονίκη”, τονίζει η διοίκηση του τμήματος. “Το επιχείρημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς προέρχεται από την ίδια την τουριστική αγορά. Ταυτόχρονα, έτσι αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων τόσο η αναγκαιότητα της ύπαρξης του Τμήματος όσο και η βιωσιμότητά του στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο δεν θα ισχύει εάν τυχόν μεταφερθεί στις Σέρρες ως ‘κατεύθυνση’ του εκεί γενικού Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων το οποία ουδεμία σχέση έχει με τις τουριστικές σπουδές.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της διεπιστημονικότητας του αντικειμένου που θεραπεύει το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, δεν θα είναι εφικτό να λειτουργήσει με επιτυχία στο μέλλον εφόσον μεταφερθεί σε μία περιοχή όπως οι Σέρρες όπου δεν υπάρχει ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία, και όπου το τοπικό ΤΕΙ Σερρών δεν διαθέτει ουδεμία υποδομή (ούτε και προτίθεται να κατασκευάσει μελλοντικά) για τα εξειδικευμένα εργαστήρια που απαιτούνται για τις υψηλού επιπέδου τουριστικές σπουδές σε επίπεδο ΑΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων διαθέτει και αξιοποιεί με επιτυχία μία ιδιαίτερα αξιόλογη και μεγάλης οικονομικής αξίας εργαστηριακή υποδομή η οποία έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 40 έτη με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων!”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024