Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑνοιχτή, Συνεργατική Διακυβέρνηση: Με την Πληροφορική μπορούμε και στον τουρισμό
Ημερίδα

Ανοιχτή, Συνεργατική Διακυβέρνηση: Με την Πληροφορική μπορούμε και στον τουρισμό

Σκοπός της ημερίδας 'Ανοιχτή Συνεργατική Διακυβέρνηση', στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ΝΟΜΑD ήταν να παρουσιαστούν καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές, καθώς και ερευνητικές προσεγγίσεις στον τομέα της Ηλεκτρονικής, Ανοικτής, Συνεργατικής Διακυβέρνησης.

Το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή κ. Ιωάννη Χαραλαμπίδη) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.E.Φ.Ε. “Δημόκριτος” διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα την “Ανοιχτή Συνεργατική Διακυβέρνηση”, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ΝΟΜΑD (“Policy Formulation and Validation through non-moderated Crowdsourcing”). Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, στο Ε.Κ.E.Φ.Ε. “Δημόκριτος”.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να παρουσιαστούν καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές, καθώς και ερευνητικές προσεγγίσεις στον τομέα της Ηλεκτρονικής, Ανοικτής, Συνεργατικής Διακυβέρνησης. Παράλληλα με την παρουσίαση των συγκεκριμένων έργων και λύσεων, στόχος ήταν να γίνει συζήτηση πάνω στις ενέργειες και πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στην Ελλάδα για την αξιοποίηση εφαρμογών και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την ανοικτή, συνεργατική διακυβέρνηση.

Στα πλαίσια της ημερίδας παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του έργου NOMAD με εκπροσώπους επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και μέλη μη κυβερνητικών οργανισμών.

Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό και με δεδομένη τη συνάφεια του θέματος της ημερίδας, ο επιστημονικός συνεργάτης της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κ. Φώτης Παντόπουλος, επικοινωνιολόγος με ειδίκευση στα πεδία της Στρατηγικής Επικοινωνίας, Social Media, ποιότητας υπηρεσιών και δημόσιας εικόνας, παρουσίασε το project “Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Λακωνίας”. Η παρουσίαση είχε τίτλο “Το Διαδίκτυο και η εξυγίανση της επιχειρηματικότητας: Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στη διαδικασία ελέγχου και βελτίωσης της ποιότητας υπηρεσιών μέσω του μηχανισμού διαμόρφωσης της δημόσιας εικόνας” και αναφερόταν στο σχεδιασμό ενός μηχανισμού αξιολόγησης, συμβουλευτικής και ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από κάθε πάροχο εντός του προορισμού/νομού Λακωνίας.

Κατά την παρουσίαση του project, ο κ. Παντόπουλος αναφέρθηκε σύντομα στις βασικές αρχές του Συμφώνου λέγοντας: “Πρόκειται για τη δεδηλωμένη θέση της Ένωσης να μεριμνήσει δραστικά για την αποκατάσταση και σταδιακά τη διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών στο νομό με απώτερο στόχο τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας του ως προορισμού και τη συνακόλουθη εισροή πόρων που εύλογα αφορούν όλους. Για το σκοπό αυτό η ΕΞΛ προβαίνει σήμερα στην παρουσίαση του Συμφώνου καλώντας όλους τους φορείς που συμμερίζονται τον παραπάνω στόχο να συμπράξουν και να στηρίξουν με την πρόθεσή τους, αλλά και με κάθε μέσο της αρμοδιότητάς τους την υλοποίηση και εφαρμογή του. Στην πράξη λοιπόν το Σύμφωνο αποτελεί την ευκαιρία και την πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους άμεσα ή έμμεσα στην οικονομία και τη ζωή του τόπου και προορισμού ‘Λακωνία’ να δείξουν έμπρακτα τις προθέσεις και το ενδιαφέρον τους για το μέλλον του”.

Το NOMAD είναι ένα ερευνητικό έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και υλοποιείται από ομάδα 9 ευρωπαϊκών φορέων υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το NOMAD στοχεύει στη δημιουργία εργαλείων για τη διαμόρφωση και αξιολόγηση πολιτικών με επεξεργασία πληροφορίας από τον παγκόσμιο ιστό. Τα εργαλεία αυτά απευθύνονται σε φορείς χάραξης πολιτικής και τους επιτρέπουν να ανιχνεύουν, να διερευνούν και να κατανοούν την επίδραση της πολιτικής τους ατζέντας στο κοινό αίσθημα. Το NOMAD θα καταγράφει και θα επεξεργάζεται τις απόψεις που οι πολίτες εκφράζουν στο διαδίκτυο για τις πολιτικές προτάσεις  επιτυγχάνοντας την πιο άμεση εμπλοκή της διαδικτυακής κοινότητας  στη λήψη αποφάσεων.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς για την υλοποίηση του έργου είναι το  Ε.Κ.E.Φ.Ε. “Δημόκριτος”, το Ελληνικό και το Αυστριακό Κοινοβούλιο, το ινστιτούτο Fraunhofer Γερμανίας καθώς και οι εταιρείες Google, ATC, Kantor και Critical Publics.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024