Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαMinoan Lines: Σε σταθερά επίπεδα κυμαίνονται τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2001

Minoan Lines: Σε σταθερά επίπεδα κυμαίνονται τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2001

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρίας Minoan Lines ο κύκλος εργασιών της εταιρίας κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, παρά την σημαντική αύξηση […]

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρίας Minoan Lines<.> ο κύκλος εργασιών της εταιρίας κινήθηκε στα ίδια επίπεδα<...>, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, παρά την σημαντική αύξηση της κίνησης και των εσόδων στην γραμμή της Κρήτης, με τη δρομολόγηση των δύο νέων σκαφών Knossos Palace και Festos Palace.

Η ανακοίνωση της εταιρίας συνεχίζει αναφέροντας ότι η οριακή μείωση του κύκλου εργασιών, οφείλεται αποκλειστικά στην μείωση των εσόδων από την αγορά της Αδριατικής που προήλθε από τους εξής παράγοντες:

  • Την απρόσμενη κρίση στην αγορά των κρεάτων και των παραγώγων προϊόντων τους, που οδήγησε στη μείωση της διακίνησης των αυτοκινήτων-ψυγείων που μεταφέρουν τα προϊόντα αυτά από την Ευρώπη στη χώρα μας, μέσω των θαλασσίων οδών της Αδριατικής.
  • Την μείωση των δρομολογίων της εταιρίας μας, σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2000, λόγω αποδρομολόγησης του F/B Φαίδρα από την γραμμή της Βενετίας.

Η εξέλιξη αυτή στην αγορά της Αδριατικής, σε συνδυασμό με τις αυξημένες χρηματοοικονομικής δαπάνες (+2,3 δισ. δρχ.) και αποσβέσεις (+1 δισ. δρχ.) λόγω της παραλαβής τεσσάρων νέων πλοίων, αποτελούν τους λόγους για τη μείωση της κερδοφορίας της εταιρίας μας.

Πρέπει, παράλληλα, να επισημανθεί ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου, αναφέρονται στην χαμηλή περίοδο, που δεν συμπεριλαμβάνει τους υψηλούς σε μεταφορική διακίνηση μήνες (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) για τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας.

Σε ενοποιημένη βάση, η περαιτέρω μείωση του καθαρού αποτελέσματος, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις ζημίες που παρουσιάζουν για το α' εξάμηνο, οι συνδεδεμένες εταιρίες Hellas Flying Dolphins και Aegean. Τα αποτελέσματα των εταιριών αυτών ήταν αναμενόμενα καθώς αφορούν το πρώτο εξάμηνο δραστηριοποίησης τους σε αγορές με εντονότερη εποχικότητα, ενώ οι πληρότητες που παρουσιάζουν με την έναρξη της υψηλής περιόδου είναι τέτοιες που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε στην βελτίωση τους το δεύτερο εξάμηνο του 2001.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η έντονη επενδυτική δραστηριότητα της εταιρίας, απεικονίζεται με τρόπο σαφή στον ισολογισμό της, με την βελτίωση που επήλθε στη χρηματοοικονομική της διάρθρωση. Το σύνολο του ενεργητικού ανέρχεται σε 325,3 δισ. δρχ. και είναι αυξημένο έναντι του α' εξαμήνου του 2000 κατά 66% περίπου. Από το σύνολο του ενεργητικού, το 80% αποτελεί την πάγια περιουσία, ενώ το υπόλοιπο 20% τα κυκλοφοριακά και διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας. Το συνολικό ποσό των επενδύσεων σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανέρχεται σε 53,6 δισ. δρχ. ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 134 δισ. δρχ.

Η Minoan Lines αισιοδοξεί ότι θα ανατραπεί η αρνητική εικόνα που παρουσιάζει το α' εξάμηνο και τα κέρδη προ αποσβέσεων, στο τέλος της χρήσης, θα προσεγγίσουν τα 9 δισ. δρχ. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν τα ακόλουθα δεδομένα:

  • Τα πρώτα στοιχεία από την δρομολόγηση των νεότευκτων Προμηθέας και Ωκεανός στις γραμμές της Αδριατικής, προς το τέλος του α' εξαμήνου το πρώτο και στις αρχές του β' εξαμήνου το δεύτερο, δείχνουν ότι ενισχύεται σημαντικά η θέση της εταιρίας στην συγκεκριμένη αγορά.
  • Τα αποτελέσματα από την προτίμηση του επιβατικού κοινού προς τα νέα ταχύτατα πλοία της εταιρίας στην γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς είναι εντυπωσιακά, πέραν των αρχικών προβλέψεων και εκτιμήσεων, και οι ρυθμοί αύξησης του μεταφορικού έργου συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
  • Παρατηρείται σταδιακή εκτόνωση της κρίσης στην αγορά των κρεάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της διακίνησης των αυτοκινήτων-ψυγείων στις γραμμές της Αδριατικής.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024