Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροβλήματα από την ΚΥΑ για την παραχώρηση του αιγιαλού στους ΟΤΑ
ΟΤΑ

Προβλήματα από την ΚΥΑ για την παραχώρηση του αιγιαλού στους ΟΤΑ

Επιστολή στους υπουργούς Τουρισμού και οικονομικών, κα Όλγα Κεφαλογιάννη και κ. Γιάννη Στουρνάρα αντίστοιχα, απέστειλε ο δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης, σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της αλλαγής στη διαδικασία μίσθωσης των αιγιαλών από τους δήμους.

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της αλλαγής στη διαδικασία μίσθωσης των αιγιαλών από τους δήμους, ζητά ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης, με επιστολή που απέστειλε προς την υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, το γενικό γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Γιάννη Πυργιώτη και τον πρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Χρήστο Πάλλη.

Αναλυτικά στην επιστολή ο κ. Σκουλάκης, αναφέρει τα εξής:

“Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία, η απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού παραχωρήθηκε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ Βαθμού βάση της ΚΥΑ Δ10Β1053970/1672ΕΞ2013/29-3-2013 (ΦΕΚ αρ. Φύλλου 801/5.4.2013 τεύχος Β’)

Ο Δήμος Χανίων έχει στην διαχείριση του μια τεράστια παραλιακή έκτασή στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας η οποία εμπεριέχει τις παραλίες του Σταλού (με μήκος παραλίας 1.290 μ. και εμβαδόν παραλίας 35.200 τ.μ.) και της Αγίας Μαρίνας (με μήκος παραλίας 2.630 μ. και εμβαδόν παραλίας 72.100 τ.μ.) και στις οποίες υπάρχει καθορισμένος ο παλαιός αιγιαλός εδώ και αρκετά χρόνια. Ελάχιστοι ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε αγορά ή εκμίσθωση τμήματος αυτού καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν επιτρεπόταν.

Όπως ορθά μας ενημέρωσε με έγγραφό της η Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Χανίων όταν μεταξύ των επιχειρήσεων (π.χ. ξενοδοχείων) αυτών και του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού παρεμβάλλεται παλαιός αιγιαλός, ο οποίος αποτελεί δημόσιο κτήμα και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου διακόπτεται η γειτνίαση (ομορία) με το αιγιαλό και η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά και μόνον κατόπιν δημοπρασίας και όχι της απευθείας παραχώρησης όπως αυτό προβλέπει με το άρθρο 13 του Ν. 2971/2001.

Με βάση τα παραπάνω τα πιθανότερα σενάρια είναι τα εξής:
α) Ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων που υπάρχουν στην περιοχή λόγω της προαπαιτούμενης απόστασης των 100 μέτρων να μη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον αιγιαλό έμπροσθεν της εγκατάστασής τους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος τους και
β) Η επισφάλεια της διαχείρισης του χώρου έμπροσθεν της εγκατάστασης από τρίτους με ανεξέλεγκτες προσφερόμενες υπηρεσίες, τιμές και βέβαιες προστριβές κατά τις διαδικασίες δημοπράτησης και χρήσης αιγιαλού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ζήτημα μεγίστης σημασίας για την περιοχή μας και θα θέλαμε να το αντιμετωπίσετε άμεσα καθώς δημιουργεί δύο κατηγορίες μίσθωσης ακόμη και εντός της ίδιας περιοχής. Παρακαλούμε επομένως όπως μεριμνήσετε για την κατεπείγουσα διευθέτηση του θέματος καθώς η τουριστική σεζόν έχει είδη ξεκινήσει ενώ πιθανόν να προκύψουν μη θεμιτές ή και πρωτόγνωρες αρνητικές συμπεριφορές στη διαδικασία παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024