Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίGo International και στον τουρισμό
Επιχειρηματικότητα

Go International και στον τουρισμό

Πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας από την Eurobank με τη συνεργασία των εξαγωγικών φορέων ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ και του ΣΕΒ και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Με τη συμμετοχή 150 περίπου ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα 27 και 28 Μαϊου η τέταρτη επιχειρηματική αποστολή στο πλαίσιο του προγράμματος Go International, που διοργανώνει η Eurobank με τη συνεργασία των εξαγωγικών φορέων ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος), ΠΣΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων), ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης) και τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών), υπό την αιγίδα του Yπουργείου Εξωτερικών.

Οι στόχοι της επιχειρηματικής αποστολής, το πλέγμα των πρωτοβουλιών της Eurobank για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, η ανταπόκριση των ρωσικών επιχειρήσεων και οι προοπτικές από την είσοδο στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας, παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει την Kυβέρνηση στη ρωσική πρωτεύουσα, του διευθύνοντος δυμβούλου της Eurobank κ. Νικόλαου Νανόπουλου και του Αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Νικόλαου Καραμούζη, που ηγείται της αποστολής από πλευράς Eurobank.

Στο χαιρετισμό του ο  κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι “το πρόγραμμα Go International έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό θεσμό, που έχει αποκτήσει αξία μέσα από την ευρύτατη συμμετοχή εκατοντάδων ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που αποδεικνύουν πως η ελληνική εξωστρεφής επιχειρηματικότητα, παρά τις αντιξοότητες, παραμένει ανήσυχη, δημιουργική και ικανή να ανοίγει δρόμους, διεκδικώντας ανταγωνιστική παρουσία στις απαιτητικές ξένες αγορές”.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες θετικές για την οικονομία εξελίξεις τόνισε ότι “σήμερα είναι πλέον εμφανές πως η αξιοπιστία της χώρας ανακάμπτει και το κλίμα αλλάζει. Η αναγνώριση αυτή από τις αγορές και τους επενδυτές τροφοδοτεί μια θετική τάση η οποία, εφόσον παραμείνουμε ακλόνητα συνεπείς στην πορεία αυτή, θα μας εισάγει σε ένα νέο ενάρετο κύκλο. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών θα ενισχύσει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα του επιτρέψει να παίξει το ρόλο που του αναλογεί στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να βρει το δρόμο της ανάπτυξης”. Καταλήγοντας ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας υπογράμμισε  ότι “είναι αδιαμφισβήτητο πως η σοβαρή και δυναμική ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, με ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, πρέπει να αποτελέσει κύρια προτεραιότητα και πυλώνα ενός νέου εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, που θα τροφοδοτήσει τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Το νέο πρότυπο ανάπτυξης, που θα μας απεγκλωβίσει  από ξεπερασμένα πρότυπα του παρελθόντος, πρέπει να έχει διακριτό εξωστρεφή και εξαγωγικό προσανατολισμό, με άξονες τη γνώση, την καινοτομία και την υψηλή ποιότητα, και κινητήριο δύναμη έναν σύγχρονο και δυναμικό ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα”.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, αναφερόμενος στη κρίση επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει το ατυχές προνόμιο να είναι η πρώτη χώρα που επλήγη, και μάλιστα βαθύτερα από όλες τις άλλες. Τα αίτια είναι εν μέρει Ελληνικά και εν μέρει οφείλονται σε γενικότερες αστοχίες. Υπογράμμισε μάλιστα ότι “στις σημερινές συνθήκες παγκόσμιου οικονομικού πολέμου η χώρα μας διαθέτει ορισμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα:

  • Υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό
  • Επίκαιρη γεωπολιτική θέση που μπορεί να αξιοποιηθεί για πρόσβαση σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές
  • Ισότιμη συμμέτοχη στην ΕΕ που μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί κε με πιο ενεργή συμμετοχή μας σε αποφάσεις οικονομικού ενδιαφέροντος.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι προοπτικές για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρα θετικές σήμερα, όσο και εάν αυτό μοιάζει περίεργο εν μέσω της σημερινής κρίσης. Η υψηλή ποιότητα και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων που έχει ήδη επιτευχτεί αναμένεται να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια με την ομαλοποίηση της λειτουργίας της οικονομίας. Στόχος μας πρέπει να είναι η μετατόπιση της κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης από την κατανάλωση στις εξαγωγές και στον τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Αυτή είναι και η Μεγάλη Ιδέα της εποχής μας: η εξωστρεφής Ελλάδα”. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι “το Υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει την πολιτική του με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, μεταξύ δε αυτών εξέχουσα θέση έχει η ανάκαμψη της οικονομίας, ως θεμέλιο ανεξαρτησίας και ευημερίας”.

Στα χαρακτηριστικά της αποστολής αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς, λέγοντας: “Η προσέλευση των ρωσικών επιχειρήσεων στην επιχειρηματική μας αποστολή είναι αθρόα. Τα χαρακτηριστικά της αποστολής: Περίπου 250 ρωσικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, εκ των οποίων η πλειοψηφία ανήκει στον κλάδο των τροφίμων – ποτών, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στον κλάδο του τουρισμού και του real estate. Από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων, πάνω από το 40% των συμμετοχών ανήκει στον κλάδο των τροφίμων-ποτών, ενώ το 8% των ελληνικών επιχειρήσεων της αποστολής δραστηριοποιείται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, το 7% στα δομικά υλικά, το 5% στο real estate, το 4,5% στα καλλυντικά. Επιπλέον, συμμετοχές έχουμε και στους κλάδους: τουρισμός, εκκλησιαστικά είδη, υπηρεσίες, χημικά – πλαστικά, ενέργεια, φαρμακευτικά, συσκευασία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.000 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων. Είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσουμε και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες, με δεδομένη της επιτυχία στο εγχείρημά μας και με εγγύηση την μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία μας στην διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών”.

Συνολικά, στις τρεις προηγούμενες αποστολές, σε Λευκωσία, Βελιγράδι, Βουκουρέστι έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 4.000 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ,
  • 250 ελληνικών εξαγωγικών εταιριών, 20 εκ των οποίων είναι ερευνητικά κέντρα υψηλής τεχνολογίας, και
  • 500 περίπου εισαγωγικών επιχειρήσεων από 16 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η διοργάνωση του Go International στη Μόσχα, πέραν της σημαντικής συμβολής της ελληνικής Πρεσβείας στη ρωσική πρωτεύουσα, υποστηρίζεται από το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο και σημαντικούς εμπορικούς και βιομηχανικούς φορείς της Ρωσίας, όπως:

  • το Ρωσικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο,
  • το Ομοσπονδιακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσίας,
  • ο Οργανισμός MIEPA (Μιέπα) Moscow
  • η Opora (Οπόρα) Russia (φορέας με πάνω από 300.000 μέλη, μεσαίου μεγέθους εμπορικές επιχειρήσεις)
  • η Delovaya (Ντελοβάγια) Russia (φορέας που εκπροσωπεί τις μεγάλες και πολύ μεγάλες Ρώσικες επιχειρήσεις όλων των κλάδων).

Tο Exportgate.gr σχεδίασε και έχει θέσει σε εφαρμογή η Eurobank, με τη συνεργασία του ΣΕΒ και τους εξαγωγικούς επιχειρηματικούς φορείς και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Στους 5 πρώτους μήνες λειτουργίας του Εxportgate έχουν ήδη δημιουργήσει της δική τους ιστοσελίδα:

  • πάνω από 700 ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες
  • και πάνω από 6.500 πιθανοί ξένοι εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων

Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία του Exportgate:

  • έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 28.500 επισκέψεις στο portal
  • με πάνω από 14.000 μοναδικούς επισκέπτες
  • περισσότερες από 255.000 page views.

Από τη Δευτέρα 13 Μαΐου ενεργοποιήθηκε η συνεργασία της Eurobank και του Exportgate με την Google σε μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για την προώθηση του Exportgate στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα στις αγορές της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας

Μέσω της συνεργασίας με την Google επιτυγχάνεται:

  • Η εμφάνιση του Exportgate κατά προτεραιότητα στα πρώτα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google στο εξωτερικό.
  • Η εμφάνιση του Exportgate σε πάνω από ένα εκατομμύριο ιστότοπους, βίντεο και εφαρμογές σε όλο τον κόσμο, μέσα από το display δίκτυο της Google.

Στόχος είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στο Exportgate και η παράλληλη αύξηση της συμμετοχής στο portal, των ξένων εισαγωγέων. Σημειώνεται ότι σε μόλις 2 μέρες από την έναρξη της καμπάνιας έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.200 επισκέψεις από μοναδικούς χρήστες, μια αύξηση της τάξης του 1.000 % σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες

Η Eurobank προτίθεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει στην παραχώρηση του Εxportgate υπό προϋποθέσεις στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, ενώ η Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει λειτουργικά την εφαρμογή του. Στόχος είναι, το Εxportgate να μετατραπεί σε μια Εθνική Διαδικτυακή Πύλη συνδεόμενη με άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές διαδικτυακές δικτυώσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό ευρωπαϊκό κύκλωμα, ενίσχυσης και προώθησης εμπορικών συναλλαγών. Για την επιτάχυνση της πλήρους υλοποίησης του Exportgate εξετάζεται η συγχρηματοδότηση του έργου από διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ.

Ask the Experts
Μια εξειδικευμένη μονάδα με βασικό αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κυρίως σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που επιθυμούν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε θέματα νομικά, ασφαλιστικά, φορολογικά και χρηματοδοτικά. Μέχρι σήμερα,  η ομάδα των Ask the Experts έχει συμβουλεύσει περισσότερες από 500 ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024