Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΠροβληματική η λειτουργία του Ιατρείου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου
Αεροδρόμια

Προβληματική η λειτουργία του Ιατρείου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εύρυθμη λειτουργία του Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου στο διεθνή αερολιμένα Ρόδου ‘Διαγόρας’.

Προς τους κ.κ. υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Υγείας, Τουρισμού και Οικονομικών απευθύνται η Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όσον αφορά στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εύρυθμη λειτουργία του Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου στο Διεθνή Αερολιμένα Ρόδου “Διαγόρας”.

Η Ερώτηση είναι η ακόλουθη:

“Ο κρατικός αερολιμένας Ρόδου ‘Διαγόρας’, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στη Δωδεκάνησο. Τόσο οι διεθνείς αφίξεις, όσο και οι πτήσεις εσωτερικού, καθιστούν το αεροδρόμιο της Ρόδου κομβικό σημείο για τον τουρισμό και τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών στο Νότιο Αιγαίο. Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργείων για την βελτίωση των υποδομών, την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους χιλιάδες επισκέπτες και εργαζόμενους του αεροδρόμιου Ρόδου, ο αερολιμένας ‘Διαγόρας’, βρίσκεται πολύ συχνά στην ‘αρνητική’ επικαιρότητα.

Το ζήτημα της λειτουργίας του Ιατρείου στο διεθνές αεροδρόμιο, είναι κρίσιμο για την παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους εργαζόμενους του αερολιμένα και απορρέει από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Ένα πρόσφατο τραγικό περιστατικό που συνέβη στις αρχές Ιουνίου στο αεροδρόμιο Ρόδου που είχε σαν κατάληξη το θάνατο ενός αλλοδαπού τουρίστα, καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα υγείας των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Υ3α/ΓΠ/89907/2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 819, 2007), με την οποία συστήθηκε Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο (Ε.Π.Ι.) στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου (όπως επίσης και σε 15 άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας), το ΕΠΙ του αεροδρομίου Ρόδου ‘Διαγόρας’ θα έπρεπε να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του αερολιμένα. Όμως η πραγματικότητα, η οποία διαπιστώνεται και από επίσημες ανακοινώσεις αρμοδίων φορέων και τα σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, είναι ότι το ΕΠΙ του αεροδρομίου Ρόδου δεν έχει επαρκή στελέχωση. Στο Ιατρείο, υπηρετεί ένας ιατρός στην πρωϊνή βάρδια και κατά συνέπεια λόγω της υποστελέχωσης, υπάρχει αδυναμία ιατρικής κάλυψης του αερολιμένα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Όπως επίσης φαίνεται από τα δημοσιεύματα για το προαναφερθέν περιστατικό, η κλήση ιατρού από το Γ.Ν. Ρόδου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά επείγουσες ανάγκες παροχής πρώτων βοηθειών στον κρατικό αερολιμένα Ρόδου.

Επειδή, οι υποδομές και η παροχή υπηρεσιών υγείας (πρώτων βοηθειών) στους διεθνείς αερολιμένες, συνιστά διεθνή υποχρέωση της χώρας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγο (ΦΕΚ Β’ 1816/2007).

Επειδή, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία αφίξεων, η κίνηση του αεροδρομίου Ρόδου είναι πάνω από δύο εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, που προϋποθέτει ειδική μέριμνα για παρουσία ιατρού και των αντίστοιχων υποδομών στο χώρο του αεροδρομίου καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας του.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1. Προτίθενται να προβούν σε άμεσα μέτρα για την εύρυθμη και επί 24ώρου βάσεως λειτουργία του ιατρείου στο διεθνές αεροδρόμιο Ρόδου, με επαρκή στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο πλαίσιο του ΕΣΥ;
2. Προτίθενται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της νησιωτικής χώρας που προβλέπεται/έχει συσταθεί η λειτουργία ΕΠΙ;
3. Λειτουργούν υγειονομικές μονάδες σε όλες τις πύλες εισόδου στη νησιωτική χώρα; Ποιές επιπτώσεις έχει επιφέρει η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής στη στελέχωση, ανάπτυξη και λειτουργία των μονάδων αυτών; Έχουν εκτιμηθεί οι αρνητικές συνέπειες από τη μη λειτουργία τους;”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024