Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΤα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αγορά σκάφούς αναψυχής στην Κύπρο
Yachting

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αγορά σκάφούς αναψυχής στην Κύπρο

Πρόσφατα έχουν παρουσιαστεί αυξημένες περιπτώσεις αγοράς σκαφών αναψυχής τα οποία δεν συνοδεύονται από τα απαιτούμενα έγγραφα, ή υπάρχουν έγγραφα τα οποία παρουσιάζουν ασάφειες και δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά χωρίς περαιτέρω εξακρίβωση από τους κατασκευαστές.

Ο κατασκευαστής πρέπει να επιδείξει ενδιαφέρον να τακτοποιήσει τις  εκκρεμότητες των εγγράφων. Αν όχι, τότε ο αγοραστής θα επωμισθεί επιπλέον κόστος για την εξακρίβωση αυτή και είναι πιθανόν να υπάρχουν περιπτώσεις επικίνδυνων προϊόντων τα οποία απαγορεύεται να διατεθούν στην αγορά ή/ και να τεθούν σε λειτουργία.

Υπενθυμίζεται σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν σκάφος αναψυχής, είτε από την κυπριακή αγορά είτε από το εξωτερικό, να ζητούν απαραίτητα από τον προμηθευτή τα έγγραφα που απαιτούνται σύμφωνα με τους Περί Βασικών Απαιτήσεων (Σκάφη Αναψυχής) Κανονισμούς του 2003 (ΚΔΠ 307/2003) όπως έχουν τροποποιηθεί και τα οποία βεβαιώνουν τη συμμόρφωση του σκάφους με τους πιο πάνω κανονισμούς. Σύμφωνα με τους κανονισμούς αυτούς, κάθε σκάφος αναψυχής μήκους από 2.50 μέχρι 24.00 μέτρα, (συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων σκούτερ) θα πρέπει να συνοδεύεται από:

1. Δήλωση συμμόρφωσης του κατασκευαστή ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του που βεβαιώνει ότι το σκάφος πληροί τις βασικές απατήσεις που προνοεί η νομοθεσία.

2. Τοποθέτηση σήμανσης CE επί του σκάφους

(και τα δύο στοιχεία είναι απαραίτητα για τη συμμόρφωση του σκάφους με τους κανονισμούς)

3. Εγχειρίδιο ιδιοκτήτη στα ελληνικά, που περιέχει τα τεχνικά στοιχεία του σκάφους και σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την ασφαλή χρήση του.

4. Η σήμανση CΕ βρίσκεται στην Πινακίδα Κατασκευαστή. Η Πινακίδα Κατασκευαστή υποδεικνύει και άλλα σημαντικά στοιχεία του σκάφους όπως την κατασκευαστική κατηγορία του σκάφους, π.χ. κατηγορία Γ για παράκτια χρήση (όπου μπορούν να εμφανισθούν συνθήκες ανέμου έως 6 Beaufort και χαρακτηριστικού ύψους κύματος έως δυο μέτρα), το μέγιστο μεταφορικό φορτίο κ.λπ. Η χρήση σκαφών κατηγορίας Δ δεν επιτρέπεται εφόσον είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για προφυλαγμένα ύδατα τα οποία ουσιαστικά δεν υπάρχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία (προφυλαγμένα παράκτια ύδατα, ορμίσκους, μικρές  λίμνες, ποτάμια, διώρυγες).

Για τις θαλάσσιες μηχανές (σκαφών αναψυχής) θα πρέπει επίσης να υπάρχει   συμμόρφωση με τους πιο πάνω κανονισμούς. Με τη κάθε πώληση μηχανής, ο προμηθευτής δίνει τη Δήλωση Συμμόρφωσης σχετικά με τις εκπομπές ρύπων και θορύβου και το Εγχειρίδιο Μηχανής. Σημειώνεται ότι για την εκπομπή θορύβου σε σκάφη εξοπλισμένα με εσωλέμβια ή εσωεξωλέμβια μηχανή χωρίς ενσωματωμένη εξάτμιση, η συμμόρφωση με τους κανονισμούς υποδεικνύεται στη Δήλωση Συμμόρφωσης του σκάφους και όχι της μηχανής.

Όπως αναφέρεται πιο πάνω,  μη συμμόρφωση με τους σχετικούς κανονισμούς σημαίνει  απαγόρευση διάθεσης στην αγορά και χρήσης του σκάφους, εκτός αν ο ιδιοκτήτης αναλάβει την πιστοποίηση του σκάφους μετά την κατασκευή, μέσω Κοινοποιημένου Οργανισμού. Το κόστος το επωμίζεται ο ιδιοκτήτης και είναι πιθανόν να μην υπάρχει συμμόρφωση του σκάφους ή της μηχανής έστω και αν διεξαχθεί ο επιπρόσθετος έλεγχος. Επομένως είναι καλύτερα πριν την αγορά του σκάφους ο ενδιαφερόμενος να εξακριβώσει ότι όντως το  προϊόν συμμορφώνεται με τη σχετική νομοθεσία ( ΚΔΠ 307/2003, όπως έχουν τροποποιηθεί). Σε περίπτωση προβλήματος είναι δύσκολο να εξακριβωθούν περαιτέρω στοιχεία εάν ο ίδιος ο κατασκευαστής δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί.

Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι αγοράσουν σκάφος από τρίτη χώρα χωρίς τη μεσολάβηση επίσημου αντιπρόσωπου ή εισαγωγέα, προτρέπονται να αποτείνονται στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και να παρουσιάζουν τα απαιτούμενα έγγραφα πριν προχωρήσουν  στην αγορά του σκάφους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατάθεσης λανθασμένων ακόμη και πλαστών/παραποιημένων εγγράφων.

Σημειώνεται ότι σκάφη που είχαν διατεθεί στην αγορά πριν την 1/5/2004 εξαιρούνται από  τις πιο πάνω πρόνοιες. Για τα σκάφη τρίτων χωρών, η ημερομηνία διάθεσης στην αγορά είναι η ημερομηνία εισαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τις θαλάσσιες μηχανές στις οποίες η ανάφλεξη γίνεται με συμπίεση, ή στις τετράχρονες με ανάφλεξη με ηλεκτρικό σπινθήρα, η εφαρμογή της νομοθεσίας έγινε από την 1/1/2006 ενώ για τους δίχρονους κινητήρες με ανάφλεξη με ηλεκτρικό σπινθήρα έγινε από την 1/1/2007.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024