Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΕγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το Κέντρο Κρουαζιέρας στον Πειραιά
Κρουαζιέρα

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το Κέντρο Κρουαζιέρας στον Πειραιά

Την ΑΕΠΟ του έργου της επέκτασης του λιμένα Πειραιά για τη δημιουργία 'Κέντρου Κρουαζιέρα​ς' υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε χθες την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου της επέκτασης στη νότια πλευρά, του λιμένα Πειραιά, με σκοπό τη δημιουργία “Κέντρου Κρουαζιέρας” για την εξυπηρέτηση μεγάλου μεγέθους κρουαζιερόπλοιων.
 
Το έργο χωροθετείται στην ακτή Μιαούλη και προβλέπει την κατασκευή εξωτερικών και εσωτερικών λιμενικών έργων, δημιουργία επαρκών χερσαίων χώρων και θέσεων στάθμευσης, καθώς και κτίριο νέου επιβατικού σταθμού για την εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων. Οι νέες εγκαταστάσεις δημιουργούν έξι νέες θέσεις εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων μήκους 300 μ. και άνω που αποτελούν τα “νέας γενιάς” κρουαζιερόπλοια.
 
Ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον τουριστικό τομέα και με το νέο έργο δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές έτσι ώστε να καταστεί ο λιμένας του Πειραιά επαρκώς ανταγωνιστικός στο κλάδο της κρουαζιέρας, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την στρατηγική του θέση, αναβαθμίζοντας παράλληλα το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΛΠ, οι αφιξοαναχωρήσεις transit τουριστών με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσίασαν τον Αύγουστο αύξηση 43,22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 σημειώνοντας ρεκόρ για τα δεδομένα του λιμανιού κατά την τελευταία εξαετία (2008-2013).
 
Οι εντολές του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά είναι το αναπτυξιακό αυτό έργο, να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες ώστε να καταστεί ο Πειραιάς ακόμα ελκυστικότερος στην προσέλκυση του θαλασσίου τουρισμού και της κρουαζιέρας.
 
Το “Κέντρο Κρουαζιέρας” έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε τόσο κατά την κατασκευή όσο κατά την λειτουργία του να διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής, λαμβάνοντας επιπρόσθετα και ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.
 
Με την υπογραφείσα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου επεβλήθησαν κατάλληλοι περιβαλλοντικοί όροι, επιπροσθέτως των περιβαλλοντικών όρων που ήδη έχουν επιβληθεί για το σύνολο του λιμένα αρμοδιότητας ΟΛΠ Α.Ε., ώστε τα επίπεδα προστασίας του περιβάλλοντος να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Επίσης επεβλήθησαν ειδικοί όροι για πρόσθετη παρακολούθηση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και των κυκλοφοριακών συνθηκών σε μία ευρύτερη περιοχή πέριξ του λιμένα Πειραιά και την εκπόνηση ετήσιας έκθεσης με τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον ΟΛΠ ΑΕ για το έργο προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του και ήδη εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινοτική χρηματοδότηση 95% επί του προαναφερόμενου προϋπολογισμού.

Για το έργο αυτό μετά την ολοκλήρωση των μελετών και αδειοδοτήσεων από τον ΟΛΠ ΑΕ και την έγκριση της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), είχαν εκδοθεί (α) ΚΥΑ ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και (β) Προκήρυξη του από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής.

Με την έγκριση του ΥΠΕΚΑ ένα ακόμα μεγάλο έργο ξεκινά και μάλιστα σ’ένα σημαντικό τομέα για την ανάπτυξη του τόπου, όπως είναι ο τομέας του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας.

Το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο λιμενικό έργο, που έχει ποτέ εγκριθεί για υποδομές κρουαζιέρας και το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στο επιβατικό λιμάνι του Πειραιά.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024