Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΣ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.: Το 2013 ήταν κυρίως χρονιά 'ελπίδας' και λιγότερο χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.: Το 2013 ήταν κυρίως χρονιά 'ελπίδας' και λιγότερο χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό

Μήνυμα του προέδρου της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., κ. Κωνσταντίνου Μπρεντάνου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.), κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος σημειώνει ότι τη φετινή τουριστική χρονιά παρατηρείται το παράδοξο, από τη μία οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις να εκτιμώνται στα 17,5 εκατομμύρια και οι εισπράξεις από τον τουρισμό στα 11,5 δισ. ευρώ, εντούτοις ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ενώ μια σειρά από μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα απειλούνται με λουκέτο.

Καθώς η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι αφιερωμένη στην προστασία και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, “το γεγονός αυτό αναδεικνύει το σημαίνοντα ρόλο της τουριστικής βιομηχανίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα του νερού, τη σωστή διαχείριση και αξιοποίησή του’, λέει ο κ Μπρεντάνος. “Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μας παρέχει η φύση, πηγή ζωής, αλλά και είδος εν ανεπαρκεία, δεδομένου ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έως το 2030, ο μισός πληθυσμός της γης θα αντιμετωπίσει προβλήματα λειψυδρίας. Ήδη, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Κι εδώ ακριβώς καλούμαστε ολόκληρος ο ανεπτυγμένος κόσμος να πάρουμε θέση.

Πολιτεία, φορείς και τουριστικός κόσμος οφείλουμε από κοινού να αναπτύξουμε δράσεις και συνέργιες με αρχικό στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη υδατικής παιδείας και συνείδησης στους πολίτες και δη στα παιδιά μας, που αποτελούν το μέλλον αυτού του κόσμου. Γιατί η καλλιέργεια υδατικής παιδείας είναι το Α και το Ω στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η σπουδαιότητα του τουρισμού και η συνεισφορά του στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, αειφόρο ανάπτυξη και εν γένει την ευημερία, αναδεικνύεται με την καθιέρωση της 27ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Με αφορμή αυτόν τον εορτασμό και κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής τουριστικής χρονιάς, θα λέγαμε ότι το 2013 ήταν κυρίως μια χρονιά ‘ελπίδας’ για τον ελληνικό τουρισμό και λιγότερο η χρονιά-ρεκόρ που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν. Τη φετινή τουριστική χρονιά παρατηρείται το παράδοξο, από τη μία οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις να εκτιμώνται στα 17,5 εκατομμύρια και οι εισπράξεις από τον τουρισμό στα 11,5 δισ. ευρώ, εντούτοις ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ενώ μια σειρά από μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα απειλούνται με λουκέτο.

Το υπέρμετρα αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ως συνέπεια των εξοντωτικών χαρατσιών και της αυξημένης φορολογίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη μείωση της μέσης τιμής διάθεσης των δωματίων, καθιστούν δυσχερή την κατάσταση για τους μικρομεσαίους, κυρίως, επιχειρηματίες“.

Και ο κ. Μπρεντάνος καταλήγει: “Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, καλούμε την κυβέρνηση να ενσκήψει στα προβλήματα του κλάδου, επανεξετάζοντας το θέμα της φορολογίας. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η τοπική και περιφερειακή οικονομία στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στις μικρές, τουριστικές επιχειρήσεις και όχι σε πολυεθνικούς κολοσσούς”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024