Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΤραπεζική αναχρηματοδότηση για τις οφειλές των δανείων ΤΕΜΠΜΕ ζητούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας
Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας

Τραπεζική αναχρηματοδότηση για τις οφειλές των δανείων ΤΕΜΠΜΕ ζητούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων ΤΕΜΠΜΕ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ ή χορήγηση ουσιαστικής περιόδου χάριτος στις επιχειρήσεις ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων οι ξενοδόχοι του νομού Μαγνησίας.

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Χατζηδάκη και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επισημαίνοντας ότι η μόνη διέξοδος για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν είναι η περαιτέρω επιμήκυνση του χρέους με αντίστοιχες δόσεις αναλόγως του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών και “οπωσδήποτε σε δόσεις και για ληξιπρόθεσμα ποσά άνω των 50.000,00 ευρώ (πάνω από 100 δόσεις) αφού ήδη η απορροφητικότητα των νέων δάνειων με την εγγύηση του Δημοσίου είναι σε μικρά ή μηδενικά σχεδόν επίπεδα”.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Βιώνουμε όλοι μια περίοδο γεμάτη οικονομικά προβλήματα, αβεβαιότητα για το μέλλον, ζούμε σε μια περίοδο ψυχολογικής εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών και μέσα σε αυτό το κλίμα οι Έλληνες επιχειρηματίες παλεύουν να επιβιώσουν. Μέσα σε αυτούς πολλοί πίστεψαν στο ΤΕΜΠΜΕ και προσπάθησαν είτε να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις τους είτε να βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Σήμερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να εκπληρώσουν τις άμεσες λειτουργικές υποχρεώσεις τους, περισσότερο δε οφειλές από δάνεια τα οποία μάλιστα τους είχαν προσφερθεί προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Σε πολλές προσπάθειες ρύθμισης αυτών των δανείων ΤΕΜΠΜΕ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ κάποιοι αντιπαραθέτουν την ισοπεδωτική λογική, το ότι δηλαδή όταν πήραν τα δάνεια οι επιχειρήσεις δεν προγραμματίστηκαν σωστά. Οι επιχειρήσεις κ. υπουργέ, στις περισσότερες περιπτώσεις προγραμμάτισαν σωστά, δεν είχαν όμως όπως φαίνεται τόση φαντασία ώστε να περιμένουν μια ατέλειωτη σειρά από φόρους, εισφορές κ.λπ., δεν είχαν τη φαντασία να περιμένουν ότι μια μέρα θα καλούντο να πληρώσουν φόρο αλληλεγγύης οι επιχειρήσεις οι οποίες “έκλεισαν” τη χρονιά με ζημιές ή για υποκαταστήματα που δεν λειτουργούν ή που έχουν κάνει μηδενικό τζίρο. Πιστεύουμε κ. υπουργέ, ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ η Πολιτεία να σταθεί αρωγός τους.

Άμεα προτείνεται να ληφθεί μέριμνα:

  • Να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής η οποία έχει οριστεί η 30/5/2014 με την κοινή υπουργική απόφαση 12991/2342-13/11/2012 των υπουργών Οικονομικών, καθώς και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), βάσει της οποίας είχε παραταθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των χρεών ή να χορηγηθεί ουσιαστική περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα,

  • Το ληξιπρόθεσμο κομμάτι των οφειλών των δανείων ΤΕΜΠΜΕ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ καθώς και το άληκτο υπόλοιπό τους, να αναχρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες με νέο δάνειο 10ετούς διάρκειας, μέσω του ΕΤΕΑΝ.
  • Να κληθούν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΚΕΕΕ και οι διοικητές τραπεζών για να αποφασίσουν από κοινού να δοθεί οριστική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
  • Όσες επιχειρήσεις δε δύναται να αποπληρώσουν τις οφειλές των δανείων ΤΕΜΠΜΕ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, καθώς και το άληκτο υπόλοιπό τους, και οι τράπεζες πρόκειται ή προτίθενται να προχωρήσουν στην καταγγελία και κατ’επέκταση στην βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, να δίνεται η δυνατότητα στους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ να ρυθμίζουν την ληξιπρόθεσμη οφειλή τους στο μέγιστο των δόσεων αναλόγως του ποσού και όχι να αντιμετωπίζονται ως νέα βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή του τρέχοντος έτους.

Η μόνη διέξοδος για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν είναι αυτή η περαιτέρω επιμήκυνση με αντίστοιχες δόσεις αναλόγως του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών και οπωσδήποτε σε δόσεις και για ληξιπρόθεσμα ποσά άνω των 50.000,00 ευρώ (πάνω από 100 δόσεις) αφού ήδη η απορροφητικότητα των νέων δάνειων με την εγγύηση του Δημοσίου είναι σε μικρά ή μηδενικά σχεδόν επίπεδα.         

Πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι άμεση η παρέμβαση σας με την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση αν όλοι μαζί το θελήσουμε. Μας είναι αδιανόητο κ. υπουργέ να βάλουν λουκέτο και άλλες επιχειρήσεις, να βρεθούν στον δρόμο και άλλοι εργαζόμενοι ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως ακούμε θα αρχίσει η ανάκαμψη. Οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στις οποίες συγκαταλέγονται και πάρα πολλά ξενοδοχεία είναι αυτές οι οποίες δεν ‘πρόδωσαν’ ποτέ το ελληνικό κράτος. Ήταν αυτές η ‘ραχοκοκαλιά’ της ελληνικής οικονομίας και παρότι αυτή τη ραχοκοκαλιά κάποιοι προσπάθησαν να την τσακίσουν οι επιχειρήσεις αυτές ακόμη αντιστέκονται”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024