Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈλληνες αρχαιολόγοι: Άμεση λύση στο ζήτημα της μεταφοράς αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικός τουρισμός

Έλληνες αρχαιολόγοι: Άμεση λύση στο ζήτημα της μεταφοράς αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του, ζητά να πάψουν να παίζουν 'κρυφτό' με το θέμα των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού όσο και η Αττικό Μετρό.

Η απόφαση αρ. 528/2013 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαιώνει, κατά τον ίδιο το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την επιμονή του όσο και την επιμονή του Δήμου Θεσσαλονίκης, της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και πολλών φορέων της πόλης να διασωθεί στη θέση του το ιστορικό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης ως ένας ζωντανός αρχαιολογικός χώρος-τοπόσημο, ενταγμένος στο σύγχρονο έργο του μετρό της πόλης.

“Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη μεταφορά του μνημείου και, παρά τις αντιδράσεις και τις προτάσεις για συνύπαρξη αρχαιοτήτων και σταθμού, η Αττικό Μετρό αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε εναλλακτικές μελέτες, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται πεισματικά να επανεισάγει το θέμα στο ΚΑΣ”, τονίζει ο Σύλλογος. “Επέτρεψαν στον εργολάβο να απολύσει όλο το προσωπικό, αντί να προχωρήσει η ανασκαφή του χώρου και οι διερευνητικές τομές στα κατώτερα στρώματα που θα έδιναν πολύτιμα στοιχεία, για να εκπονηθεί μια σοβαρή μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού. Έκλεισαν το σκάμμα της Βενιζέλου, τη στιγμή που υπήρχε ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο για επισκέψεις επιστημόνων στο μοναδικό αυτό μνημείο. Συνέχισαν να ρίχνουν το βάρος των καθυστερήσεων του μετρό στις αρχαιότητες και σε όσους αγωνίζονταν να τις προστατεύσουν, την ίδια στιγμή που, ενώ μπορούσαν, όπως αποδεικνύεται και από την ίδια την απόφαση του ΣτΕ, δεν προχώρησαν για ένα και πλέον χρόνο σε καμία ενέργεια!

Ήρθε η ώρα να τεθεί το ζήτημα από την αρχή, όπως διεκδικεί εξαρχής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων:
1. Να εκπονηθούν, έστω και τώρα, εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες προκαταρκτικές μελέτες για όλες τις εναλλακτικές λύσεις συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, όπως υποδεικνύει και η απόφαση του ΣτΕ, σε συνεργασία με την 9η ΕΒΑ, ξεκινώντας από την τεχνική λύση της διατήρησης in situ εντός του σταθμού χωρίς τη μετακίνησή τους. Άλλωστε είναι πλέον εμφανές ότι τεχνικές λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η βούληση.
2. Να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου, με ολοκλήρωση της όποιας επιστημονικής έρευνας στο βυζαντινό μνημείο και διερευνητικές τομές στα υποκείμενα στρώματα, ώστε να βοηθηθεί η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης προστασίας των αρχαιοτήτων.
3. Να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, γεγονός που θα προβάλλει διεθνώς τη Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την κίνηση στην περιοχή Βενιζέλου και ανακουφίζοντας τους παρακείμενους καταστηματάρχες”.

Και o Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταλήγει: “Θα είναι απαράδεκτο να περιμένει και πάλι το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού την οριστική εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης στο ΣτΕ στις 15/01/2014 αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024